Небезпека cbBTC: Критика Джастіна Сана

Небезпека cbBTC: Критика Джастіна Сана

cbBTC на платформі Coinbase зросло до $ 100 млн за перший день, незважаючи на критику Джастіна Сана

Новий продукт Coinbase, обгорнутий Біткоїн cbBTC, отримав швидке прийняття протягом перших 24 годин, із загальною ринковою капіталізацією, що наближається до $100 млн.

Дані від Dune Analytics показують, що обсяг обігу cbBTC становить 1 720 токенів, на загальну суму $99,8 млн. З цього 43% знаходиться на Base, тоді як 57% перебуває на Ethereum.

Зростання DeFi на платформі Base

Аналітики галузі зауважили, що зростання cbBTC від Coinbase може значно підвищити активність DeFi на мережі layer-2 базової платформи.

Люк Янгблад, співробітник Moonwell DeFi, виділив вплив продукту. Він підкреслив, що обмінність cbBTC з Біткоїном на Coinbase дозволить роздробленим BTC управляти понад $20 млрд та інституційним утриманням понад $200 млрд, що безперешкодно інтегруватимуться з on-chain екосистемою Base.

Генеральний директор Nansen, Алекс Але, також висловив високу оцінку швидкому прийняттю токена та передбачив, що це значно збільшить загальні активи на мережі Base.

Крім того, він поділився, що наразі Coinbase утримує близько 36% відносин, тоді як лідером серед власників є ринковий мейкер Wintermute. Сваневік відзначив:

“[Здається] Wintermute є першим ринковим мейкером. Для них це буде стійкий бізнес.”

Критика Джастіна Сана щодо cbBTC

Незважаючи на успіх cbBTC, не всі оптимістично налаштовані.

Засновник TRON Джастін Сан висловив сумніви, назвавши cbBTC “банківським BTC” через відсутність перевірки Proof of Reserve та можливого втручання уряду.

Він заявив:

“cbbtc не має Proof of Reserve, ніяких перевірок, і може заморозити баланс кожного в будь-який момент. По суті, це просто ‘повірте мені.’ Люба судова субпоена у США може конфіскувати всі ваші BTC. Немає кращого представництва банківського Біткоїна, ніж це. Це темні дні для BTC.”

Сан далі заявив, що інтегрування cbBTC в DeFi може внести ризики безпеки, оскільки урядові субпоени можуть миттєво заморожувати on-chain Біткоїни, підірвуючи децентралізацію. Він сказав:

“Я дружу з багатьма засновниками протоколів DeFi, але інтегрування cbbtc може створити серйозні ризики для безпеки децентралізованої фінансової системи. Одна урядова субпоена може миттєво заморозити on-chain Біткоїн, зробивши децентралізацію жартом.”

Деякі вважають, що критика Сана може випливати з побоїв, що cbBTC від Coinbase може вторгнутися на ринкову долю WBTC від BitGo - проекту, з яким пов`язаний Сан. Зокрема, його участь у WBTC викликала дискусії в криптоспільноті, оскільки деякі тепер шукають альтернативи.

Сделай ставку: выборы президента США 2024 года - SynFutures предлагает перпетуальные контракты
Сделай ставку: выборы президента США 2024 года - SynFutures предлагает перпетуальные контракты
СинФьючерс запустил перпетуальные контракты на выборы президента США 2024 с 10-кратной маржой. Ставки на Харрис и Трампа, прогнозируется победа Харрис. Обе пары торгуются выше $0, почти $366k на TRUMP и $105k на HARRIS. 🇺🇸🔮🚀
Просмотреть
Clearpool представила Oxygen: инновационный слой ликвидности RWA
Clearpool представила Oxygen: инновационный слой ликвидности RWA
Clearpool представила Oxygen - инновационный слой ликвидности RWA для Ozean. Разрешенные пулы заемщиков обеспечивают краткосрочный капитал с рыночными вознаграждениями. Oxygen (O2)поддерживает унифицированную корзину RWAs, токены и криптоактивы. Новый подход позволяет предприятиям получать доступ к ликвидности по низким ценам. 🚀🌊
Просмотреть
Три способа изменения финансовых услуг через DeFi
Три способа изменения финансовых услуг через DeFi
Обзор: DeFi изменит финансовые услуги. Токенизация, доступность 24/7, возможность стать своим банком. Будущее DeFi - цифровое, открытое, глобальное 🌐.
Просмотреть
AirSwap: децентрализованная платформа для торговли
AirSwap: децентрализованная платформа для торговли
AirSwap - платформа для торговли токенами ERC-20 и NFT. Децентрализована, без кастодии, контроля средств и рисков контрагентов. Использует смарт-контракты, сэкономив на депозитах и эскроу. Создатели - Овед и Моситес, с консультантами Новограцем и Лубином. Предотвращает манипуляции, поддерживая гибкие торговые протоколы и членские функции AST токена. 🚀🔒💱 #AirSwap #децентрализация
Просмотреть