Стріт Волл і DeFi: Виклики та Перспективи

Стріт Волл і DeFi: Виклики та Перспективи

Стріт Волл втрачає від DeFi

Децентралізована фінансова система - це гра, в яку може грати будь-хто. Розміщена на рівному полі, це спорт, що не дискримінує. Багатий або бідний, професіонал чи аматор, споживач або установа: Немає різниці.

Беручи до уваги багаті можливості, доступні у DeFi - привабливі доходи, ліквідність, глобальна доступність та цілодобова доступність - варто подумати, що перешкоджає великим рибам у входженні. Особливо тим, хто має технічні можливості та гроші для видобутку найбільшої цінності з децентралізованої фінансової системи - установам. Що утримує Традіфі?

В наслідок першого біткойн-ETF, інституційний інтерес до криптовалюти зростає. Великі гравці, такі як BlackRock, розглядають токенізацію активів, подальша легітимізація криптовалюти як класу активів. Активи реального світу (RWA) стали галуззю з мільярдним оборотом, амбіційні гравці Волл-стріт, такі як JPMorgan, експериментують з блокчейном, хоча на приватних мережах.

Це піднімає питання: Чого забороняє традиційній фінансовій системі робити DeFi? Усе ж таки, торгові фірми мають завдання заробляти гроші, і жахливо важко звертати увагу на те, скільки грошей відтікає від централізованого фінансу, щоб перетворити багатих інвесторів на `китів` у DeFi. Такі дії, як позики, забезпечення та стейкінг, можуть бути затверджені передбачливими інституціями.

На жаль, руки традиційного фінансу зіжнуті через два важливих питання: безпека та відповідність. Виявлення цих перешкод легко. Вирішити їх буде складніше, однак все-таки досяжне. Як показує історія, де є воля, там і шлях.

Перш ніж ми почнемо вирішувати ці проблеми, ми повинні сприйняти міру, в якій вони утримують велике перехрещення традиційного фінансу. Все це починається з безпеки. Наскільки безпека достатня?

Ланцюги блоків рівня-1, такі як Біткойн та Ефіреум, дуже безпечні. Протоколи, побудовані на них, не такі вже безпечні.

Коли ви вводите смарт-контракти, ви вводите вектори атак, і тут речі починають йти не так. В минулому році було вкрадено $1,7 мільярди у криптовалюту, багато з них через уразливості смарт-контрактів. Хоча це менше, ніж рекорд 2022 року - $3,7 мільярда, кількість випадків у 2023 році була фактично вищою. Це не прогрес. Це також не служить доказом до користі DeFi.

Звичайно, жодна система, чи то блокчейн, чи спадщина, не є на 100% безпечною. Якщо спритні зловмисники можуть вкрасти $200 мільйонів гонконгських доларів через складні deepfake, то нерозумно насмічуватися над DeFi за шкодування випадкових втрат. Проте ось в чому проблема: втрати в DeFi - це все інше, як рідкісні. Щороку вкрадено приблизно 3% DeFi TVL, рівень, який просто не можливо прийняти для традиційних фінансових компаній, які контемплюють входження в цей простір.

Також є ризик фатальної помилки користувача, як наприклад, випадкове відправлення коштів на неправильну адресу. У криптовалют немає кнопки `назад`, і хоча користувачі DeFi скажуть, що це функція, а не помилка, традиційний фінанс буде мати іншу думку.

Що потрібно змінити? Оскільки ризики смарт-контрактів неможливо усунути, навіть за наявності кількох перевірок, потрібно бути інші способи пом`якшити це. Гравці традиційного фінансу повинні мати доступ до блокчейнів з заходами забезпечення на рівні протоколу: страхування та варіанти приватних транзакцій.

Але чи це не зіпсує всю пропозицію відкрите фінансування? Не обов`язково. Можливо легітимізувати DeFi, не припиняючи його існування. Одна з найбільш потужних функцій блокчейну - це свобода будувати на ньому, не потребуючи дозволу. Ця вирішальна характеристика буде збережена на будь-якому ланцюжку, який включає інституційні засоби захисту. Ми повинні говорити про відповідність

Ми вже виявили двох слонів у кімнаті, що перешкоджають традиційному фінансуванню втручатися. Перше - це безпека, а друге, не менше гігантського розміру, - це відповідність. Це стосується знайти-свого-клієнта (KYC), звичайно, але це ще не все. Розгортання верифікації на рівні гаманця або протоколу є відносно простою справою, і декілька проектів DeFi в даний час працюють над цим.

Проте, навіть із вбудованою перевіркою користувача, існують інші питання відповідності при торгівлі на публічній мережі. Візьмемо на приклад потенційний Ethereum ETF, спонсорований BlackRock. При затвердженні адреси гаманців торгових фірм будуть видимі, і,мабуть, не займе багато часу, поки який-небудь шахрай не збирається переповільнити їх криптовалютою з адреси, яка перебуває під санкціями OFAC.

Навіть не вчинивши нічого неправильного свідомо, компанія може потрапити у халепу перед фінансовими регуляторами просто за наявність чорного ринку грошей в своїй балансовій звітності. Є різні рішення для цієї проблеми, і не всі з них є технічними за своєю суттю: Кращі правила могли б робити багато для відділення законних фінансових злочинів від безглуздого трюку на ланцюжку.

Тим часом, установи змушені пильнувати заблокувати ризик потрапляння в багнет фінансових регуляторів через потенційні ризики бути відповідальними за несамовидані кошти. У кінцевому підсумку, єдиний спосіб запобігти анонімним інтернет-тролям утримувати компанії в заручниках - це вимагати KYC на рівні протоколу, щоб було відомо джерело кожної транзакції.

А ще важливіше, верифікація - це єдиний спосіб для традиційного фінансу торгувати з контрагентами. Без цього вони стикатимуться з обмеженням в укладенні угод з кількома відомими сутностями на приватних ланцюжках, що додає мало переваг порівняно з використанням традиційної інфраструктури.

Зрештою, відповідність не стосується лише користувачів блокчейнів: вона також може стосуватися активів, які можуть бути піддаються торгівлі. Щодо конкретних токенів, наприклад, RWAs, може бути необхідно закодувати обмеження на передачу, щоб переконатися, що сторони, що торгують ними, мають на це право. Це дозволить різним сутностям, таким як споживачі та кваліфіковані інвестори, використовувати один ланцюжок для різних цілей. Поступово, але стрімко

Так само, як було потрібно часу, щоб перший біткойн-ETF отримав затвердження, інфраструктурі для інституційного використання DeFi в масштабах потрібен час та винахідливість. Це не лише завдання для будівничих Web3, зрозуміло: Традиційному фінансу також потрібно вийти з саду в частину приватних ланцюжків.

Учасники DeFi мають вдосконалювати інструменти, які будуть підтримувати відповідні та безпечні грошові ринки, поки традиційному фінансовому сектору потрібно бути сміливим, співпрацювати з регуляторами для вирішення проблем, та активно досліджувати блокчейнові рішення, які можуть служити світові, а не лише кількох кваліфікованим інвесторам.

Рим не був побудований за один день, Сикстинська каплиця не була пофарбована за уікенд, і традиційний фінанс не відчує від DeFi протягом ночі. Але поза кадрами, на рівні протоколу, реальний прогрес має бути зроблений, кодуючи дозволи, захисти та технології конфіденційності для прибуття інститутів.

Ramon Recuero є співзасновником та

Сделай ставку: выборы президента США 2024 года - SynFutures предлагает перпетуальные контракты
Сделай ставку: выборы президента США 2024 года - SynFutures предлагает перпетуальные контракты
СинФьючерс запустил перпетуальные контракты на выборы президента США 2024 с 10-кратной маржой. Ставки на Харрис и Трампа, прогнозируется победа Харрис. Обе пары торгуются выше $0, почти $366k на TRUMP и $105k на HARRIS. 🇺🇸🔮🚀
Просмотреть
Clearpool представила Oxygen: инновационный слой ликвидности RWA
Clearpool представила Oxygen: инновационный слой ликвидности RWA
Clearpool представила Oxygen - инновационный слой ликвидности RWA для Ozean. Разрешенные пулы заемщиков обеспечивают краткосрочный капитал с рыночными вознаграждениями. Oxygen (O2)поддерживает унифицированную корзину RWAs, токены и криптоактивы. Новый подход позволяет предприятиям получать доступ к ликвидности по низким ценам. 🚀🌊
Просмотреть
Три способа изменения финансовых услуг через DeFi
Три способа изменения финансовых услуг через DeFi
Обзор: DeFi изменит финансовые услуги. Токенизация, доступность 24/7, возможность стать своим банком. Будущее DeFi - цифровое, открытое, глобальное 🌐.
Просмотреть
AirSwap: децентрализованная платформа для торговли
AirSwap: децентрализованная платформа для торговли
AirSwap - платформа для торговли токенами ERC-20 и NFT. Децентрализована, без кастодии, контроля средств и рисков контрагентов. Использует смарт-контракты, сэкономив на депозитах и эскроу. Создатели - Овед и Моситес, с консультантами Новограцем и Лубином. Предотвращает манипуляции, поддерживая гибкие торговые протоколы и членские функции AST токена. 🚀🔒💱 #AirSwap #децентрализация
Просмотреть