Ліквідність у світі криптовалют: від CeFi до DeFi

Ліквідність у світі криптовалют: від CeFi до DeFi

DeFi чи CeFi, криптовалютна ліквідність царює

Хороший UX, гарна токеноміка та хороші технології все важливо. Але ці властивості нічого не стоять, якщо не існує ще цінного атрибута, який все це приводить у дію - ліквідності. Біржі, мережі та додатки витрачають або помирають через ліквідність. Це для трейдерів те, що вода для людей. Коли ліквідність висихає, екосистеми починають в`янути. Не дивно, що криптобудівники віддають стільки ресурсів на поглиблення ліквідності.

Чи то шляхом апінгу останнього мемекойна на вашому улюбленому DEX, чи шляхом торгівлі перпами на централізованому ордербуку, має бути достатня ліквідність для входу та виходу з позицій за бажаною ціною. Інакше ти витрачаєш гроші при кожній укладеній угоді.

Звісно, одне - це цінувати ліквідність як основу для всього, на чому побудований криптосвіт. І зовсім інше - досягати та підтримувати її, особливо на децентралізованих мережах. Завдяки останнім інноваціям, проте, ончейн ліквідність значно покращилася, завдяки гібридним рішенням, які поєднують CeFi та DeFi. Постійний пошук глибшої ліквідності

Оптимізація ліквідності - це не просто про зменшення прослизу, як це важливо. Ліквідність також сприяє стабільності цін, оскільки на високоліквідних ринках активи будуть менш волатильними, оскільки великі угоди можуть відбуватися без радикального впливу на ціну. На ринках з низькою ліквідністю, таких як нові токени, що запускаються на DEXs, ціна може нерівномірно змінюватися, навіть помірні замовлення можуть впливати.

Це впливає на кожного наступного трейдера в черзі, чиє замовлення може бути виконане за іншою ціною, ніж та, яка була вказана мить тому, а також на ліквідностей постачальників, які можуть страждати від тимчасових втрат. На централізованих біржах така стабільність також бажана для приваблення інституційних інвесторів та побудови довіри на ринку, оскільки професійні трейдінгові фірми привертаються тільки до ліквідних активів.

CEXs зазвичай використовують систему ордербуку, де біржа відповідає купівлі та продажу для проведення угод. Ліквідність на централізованих платформах часто керується ринковими мейкерами, які постійно пропонують купувати та продають активи за різними цінами. Ці ринкові мейкери заробляють на спреді між замовленнями на купівлю та продаж та відіграють важливу роль у тому, щоб завжди була доступна ліквідність.

Ринкові мейкери також використовуються в DeFi, але більшість ліквідності постачається від роздрібних користувачів, особливо від китів (HNWIs). В обмін на об`єднання ліквідності, користувачі отримують частину торгових комісій, зароблених платформою, що стимулює ліквідний ринок. Хоча ця модель ефективна, поширення DEXs, AMMs, L1s та L2s призвело до фрагментації ліквідності. Ліквідність може бути мільярдами доларів у DeFi, але вона розкидана скрізь. Для вирішення цієї проблеми девелоперам DeFi довелося винаходити креативні рішення. Шари ліквідності та гібридні рішення

DeFi-розробники випробували цілу низку підходів для вирішення проблеми ліквідності, використовуючи варіації наступних рішень:

  • Агрегатори ліквідності: Сервіси, які об`єднують ліквідність з кількох DEXs, дозволяючи трейдерам на певній мережі отримувати найкращу можливу ціну. Проте агрегатори обмежені наявною ончейн ліквідністю.
  • Шари ліквідності: Вони намагаються притягнути ліквідність з кількох ланцюгів та протоколів і можуть бути розглянуті як вдосконалений агрегатор DEX, який може отримувати доступ до більшої кількості джерел.
  • Гібридні рішення: Можуть одержувати ліквідність як з централізованих, так і децентралізованих джерел, що дозволяє надати більш широкий спектр криптоліквідності ончейн.

Щоб уявити, як це працює на практиці, давайте розглянемо кілька робочих рішень.

Одним з найвідоміших протоколів ліквідності є Orbs, чий L3 об`єднує ліквідність та може об`єднувати джерела CeFi та DeFi. Це дозволяє DEXs пропонувати ліквідність, яка може конкурувати з тією, що доступна на централізованих біржах. У результаті трейдери можуть насолоджуватися безпідкладними перевагами ончейн середовища, поєднаними з ліквідністю, що є властивою CEX.

Ліквіднісний хаб Orbs формує оптимізаційне ядро, яке дозволяє DEXs отримувати доступ до зовнішніх джерел, таких як CEXs, а доповнює його схоже рішення, відоме як Perpetual Hub, для торгівлі на майбутнє засобами. Orbs також розробив dTWAP та dLIMIT, два протоколи, які привозять стиль CEX для лімітних та DCA замовлень на DEXs, як SushiSwap та PancakeSwap, які інтегрували цю технологію.

Тоді ми маємо Orderly Network, яке йде трохи іншим шляхом у забезпеченні ончейн ліквідності. Як Orbs, воно розробило шар ліквідності, але він призначений для роботи зі спот та майбутніми ордербуками, які працюють ончейн. Воно надає інфраструктуру, схожу на CEX, яку DEXs можуть використовувати для створення своїх брендових ончейн бірж, які повністю децентралізовані.

Використовуючи технологію Orderly, DEXs можуть впроваджувати послуги, такі як агрегатори спотових угод, які забезпечують кращі ставки при торгівлі основними активами, та агрегатори Perps, які користуються повним спектром ліквідності екосистеми Perps Orderly. Тому що Orderly вибирає ліквідність з кількох ланцюгів, DEXs не обмежені ланцюгом, на якому вони працюють. Хоча Orderly має глибокі зв`язки з NEAR, його коріння сягають глибше, зробивши його справжнім багатоланцюжковим рішенням. Уніфікація онлайн-ліквідності

Є достатня онлайн-ліквідність для проведення найбільших обмінів та угод на майбутнє. Справа у тому, щоб об`єднати її так, щоб вона підтримувала швидке та безшовне виконання замовлень. Досягнення цього вимагає інновацій не лише в плані дизайну інфраструктури, а й у дизайні інтерфейсу. З`явлення крос-ланцюжкових агрегаторів ліквідності значно покращило ончейн ліквідність, а введення джерел CEX подальшу її покращило.

Хоча технологія вже готова допомагати у наданні торгівлі якості CEX на децентралізованих мережах, все ще є працювати в розширенні прийняття цих послуг. Як з`єднуються більше DEXs та мереж з ліквідністю шарів та крос-ланцюжковими ордербуками, користувацький досвід покращиться. Ми ще не там, але колись трейдери повинні мати змогу робити угоди на будь-якому DEX з відомістю, що отримають токен, який бажають за зазначеною ціною. Немає прослизу, немає затримок та немає кастодіальних ризиків. Коли це станеться, проблема онлайн-ліквідності буде справді вирішена.

Безстрокові контракти SynFutures на вибори 2024 в США з важінням 10x
Безстрокові контракти SynFutures на вибори 2024 в США з важінням 10x
SynFutures запускає безстрокові контракти на вибори в США 2024 з важінням 10x. Трейдери ставлять на переможця між Гарріс і Трампом. СинФьючерс дозволяє спекулювати на майбутній курс без обмежень. Пара TRUMP-USDC торгується за $0.47661, а HARRIS-USDC - за $0.52453. Прогнози вказують на перемогу Гарріс з ймовірністю 52%. 👍📈
Переглянути
Oxygen (O2) - Інноваційний ліквідний шар для RWA
Oxygen (O2) - Інноваційний ліквідний шар для RWA
Clearpool представила Oxygen (O2) - інноваційний шар ліквідності для RWA. O2 дозволяє легку інтеграцію реальних активів в DeFi, підвищуючи ліквідність на мережі Ozean. Це забезпечує нові можливості для учасників ринку. 😊🌊 #Clearpool #Oxygen #DeFi #Ozean #RWA #ліквідність
Переглянути
Три способи, які змінять фінансові послуги за допомогою DeFi
Три способи, які змінять фінансові послуги за допомогою DeFi
DeFi несе потенціал змінити фінансові послуги: токенізація активів, постійні кредитні ринки та свій банк 🚀🌐.децентралізований фінансовий майбутній можливий! 💰🔒
Переглянути
AirSwap: децентралізована торгівля токенами EthereumERC-20та NFT
AirSwap: децентралізована торгівля токенами EthereumERC-20та NFT
AirSwap - децентралізована платформа для торгівлі токенами. Створена Оведом і Мосітесом. AST торгується на DEX. Підтримує різні функції для власників. ⚖️📈🔄🔒🤝
Переглянути