Мости міжланцюжкові: вразливість та шляхи розвитку Галузі DeFi

Мости міжланцюжкові: вразливість та шляхи розвитку Галузі DeFi

Чому Сумісність Multichain може здійснити Трує Обіцянку Веб3 Інтероперабельності

Екосистема Децентралізованих Фінансів (DeFi) подолала довгий шлях з моменту божевільної лихоманки збирання урожаю, що підкріпила бичий ринок 2020/2021 років.

У той час більшість протоколів запускались виключно на блокчейні Ethereum; проте, зі спалахом комісій за транзакції, альтернативні блокчейни рівня 1, такі як Solana, і мережі рівня 2, наприклад Optimism, також здобули популярність як екосистеми побудови DApp.

Хоча це був крок вперед у роботі DeFi більш доступним та дешевшим, просування приносило свої власні виклики. Додатки DeFi були обмежені однію мережею блокчейнів, що ускладнювало користувачам передачу активів з одного ланцюжка на інший або використання можливостей вздовж дошки.

Для того, щоб перебрати цей прогалину у взаємодії, розробники та інноватори на ринку DeFi почали створювати мультиблочні інфраструктури, які в основному використовують смарт-контракти для можливості передавати цифрові активи між різними ланцюжками.

Велике питання, однак, полягає у тому, чи є ці мости надійними у довгостроковому плані або чи є потреба в не просто крипто-мостах, але в сильній та безперервній мультиблочній сумісності? Мости Міжланцюжкові: Слабке Звено в Безпеці DeFi

Згідно з криптобезпечністю Chainalysis, хакерські атаки на крипто-мости становили приблизно 70% від загальних коштів, вкрадених у секторі DeFi в 2022 році.

Так, чому саме мости міжланцюжкові більш вразливі для атаки? Перед тим, як поглибитися в деталі, було б несправедливо лише критикувати цей тип інфраструктури DeFi без визнання ролі, яку вони відіграли у підтримці руху цифрових активів по різних мережах. На даний момент загальний обсяг, переміщений через DeFi мости за останній місяць, становить $8.3 мільярда, згідно з DeFi Llama.

Зазначимо, що мости міжланцюжкові також зазнали майже рівних втрат. Звісно, існують кілька причин, чому хакери полюбляють націльно націлювати на мости; одна з них - вразливості смарт-контрактів. Наприклад, міст Nomad був експлуатований на суму $200 мільйонів в 2022 році завдяки вразливості в його коді, яка дозволила зловмисникам псувати транзакції (вилучати кошти, які не належали їм).

Ще одна причина, чому мости є слабким ланками в DeFi - це базова інфраструктура. За своїм призначенням більшість DeFi мостів оперують на `сховищі` смарт-контрактах, щоб тримати цифрові активи, призначені для переходу, після чого вони емітують таку саму кількість токенів для використання на ланцюжку призначення. Це створює можливість для хакерів постійно націлювати смарт-контракти сховища, як це було в разі злому мультиблочного моста, коли з моста Fantom було винувачено понад $100 мільйонів.

Вище наведені приклади типових шляхів експлуатації моста - це лише верхівка айсберга. Хакери з відомих юрисдикцій, таких як відома об`єднання Лазаруса Північної Кореї, постійно розвиваються та змінюють свій підхід; одні з помітних хакерських атак моста, які вони підозрюються організувати, включають ронінівські та гармонійні хакінги мостів. У першому випадку хакери зникли з близько $625 мільйонів, а в другому $100 мільйонів.

Мульті-ланцюжкова Взаємодія: Рішення Для DeFi Композабельності

Очевидно, потрібно, щоб DeFi відмовився від мостів, з урахуванням подій останніх років. Але які альтернативи можуть покращити стан композабельності DeFi, зберігаючи високий рівень безпеки?

Є багато шляхів привернути увагу. У цьому конкретному випадку інноватори та розробники DeFi мають можливість побудувати мульті-ланцюжкові DApp, які можуть діяти на кількох екосистемах блокчейнів. Фактично, більшість протоколів, які запустилися під час першої хвилі DeFi, включаючи такі відомі як Compound та Uniswap, всі поцінили підтримку мульти-ланцюжкової підтримки для масштабування своїх послуг поза блокчейном Ethereum.

Що ще більше трансформується, так це мережі рівня 2, такі як ZKEVM Prom, розроблені для підтримки взаємодії між EVM та не-EVM ланцюжками. Ця орієнтована на DApp мережа рівня 2 представляє безшовне мульті-ланцюжкове середовище, поряд з транзакціями з фокусом на конфіденційність та безпеку, що працює за технологією ZK rollup.

Хоча це ще є нововведенням у просторі міжопераційної взаємодії DeFi, Prom здійснив понад 235 000 транзакцій протягом тижня після запуску свого тестового середовища та 100 000 активних гаманців всього за два тижні.

З мульті-ланцюжковими рішеннями повільно починають бути прийняті, також цікаво відзначити, що співзасновник Ethereum Віталік Бутерін, висловив свою думку у 2022 році, підкреслюючи, що він був оптимістичним щодо мульті-ланцюжкових блокчейнів, але песимістичним стосовно застосування через крипто-мости між ланцюжками. За словами Віталіка, головна причина цієї позиції полягає в вразливостях безпеки, які як підкреслено раніше відігралися в 2022 та 2023 роках.

«Основні безпечні межі мостів фактично є ключовою причиною, чому я, хоча й оптимістичний щодо мульті-ланцюжкової екосистеми блокчейнів (дійсно існує декілька окремих спільнот з різними цінностями і краще, коли вони живуть відокремлено, аніж боротьба за вплив на одному та тому ж), я песимістичний стосовно застосунків міжланцюжкових мостів», - частково прочитано у пості Reddit.

Висновок

Децентралізовані ринки все ще мають багато місць для розширення; однак, для того, щоб вони стали щоденною користувальницькою утилітою для середнього інвестора, бар`єри потрібно подолати. Це, звичайно ж, включатиме кілька етапів експериментування, тому мости міжланцюжкові спочатку були популярні, а зараз тренд здається змінюється у бік мульти-ланцюжкової екосистеми блокчейнів. Буде цікаво спостерігати за наступним етапом розвитку DeFi, особливо з взаємодією та конфіденційністю на передньому краї інновацій у Веб3.

Безстрокові контракти SynFutures на вибори 2024 в США з важінням 10x
Безстрокові контракти SynFutures на вибори 2024 в США з важінням 10x
SynFutures запускає безстрокові контракти на вибори в США 2024 з важінням 10x. Трейдери ставлять на переможця між Гарріс і Трампом. СинФьючерс дозволяє спекулювати на майбутній курс без обмежень. Пара TRUMP-USDC торгується за $0.47661, а HARRIS-USDC - за $0.52453. Прогнози вказують на перемогу Гарріс з ймовірністю 52%. 👍📈
Переглянути
Oxygen (O2) - Інноваційний ліквідний шар для RWA
Oxygen (O2) - Інноваційний ліквідний шар для RWA
Clearpool представила Oxygen (O2) - інноваційний шар ліквідності для RWA. O2 дозволяє легку інтеграцію реальних активів в DeFi, підвищуючи ліквідність на мережі Ozean. Це забезпечує нові можливості для учасників ринку. 😊🌊 #Clearpool #Oxygen #DeFi #Ozean #RWA #ліквідність
Переглянути
Три способи, які змінять фінансові послуги за допомогою DeFi
Три способи, які змінять фінансові послуги за допомогою DeFi
DeFi несе потенціал змінити фінансові послуги: токенізація активів, постійні кредитні ринки та свій банк 🚀🌐.децентралізований фінансовий майбутній можливий! 💰🔒
Переглянути
AirSwap: децентралізована торгівля токенами EthereumERC-20та NFT
AirSwap: децентралізована торгівля токенами EthereumERC-20та NFT
AirSwap - децентралізована платформа для торгівлі токенами. Створена Оведом і Мосітесом. AST торгується на DEX. Підтримує різні функції для власників. ⚖️📈🔄🔒🤝
Переглянути