Цензура в Bitcoin: можливі наслідки для майнерів

Цензура в Bitcoin: можливі наслідки для майнерів

Bitcoin є мовчазним щодо цензури, але не невразливим до неї. Будь-який майнер може цензурувати все, що завгодно, і це безкоштовно, звичайно, ігноруючи можливу втрату доходу, якщо існує недостатня кількість транзакцій, які платять аналогічну комісію, щоб обраний майнер не включив їх до блоку. Але це не заважає глобальній системі обробляти цю транзакцію в будь-якому випадку, якщо інші майнери, при знаходженні блоку, вирішать включити її до власних блоків.

Для цього втручання більшість майнерів, які спрямовують атаку на форміровання блоку, втратить гроші, якщо меншість майнерів продовжує майнити блоки, включаючи `заборонену` транзакцію. Кожного разу, коли знаходиться такий блок, це практично змінює час до наступного блоку, який включається до ланцюжка, знижуючи прибуток більшості цензорів середньо. Це буде залишатися таким, поки меншість не здасться або її не виженуть (тобто вони будуть відмовлятися від доходу в будь-якому блоку, включаючи цензуровану транзакцію).

Наразі давайте припустимо, що такий сценарій малоймовірний. Якщо б так сталося, Bitcoin або провалився б, або повинен бути в такому стані, доки нерестриктивни майнери не зможуть тихенько набрати достатню швидкість розрахунку, щоб переважити поточну більшість, яка намагається вилучити блоки, що містять транзакції, які вони не бажають підтвердити в блокчейні.

То як станеться, коли група майнерів, яка перебуває у меншості, вирішить цензурувати певний піднабір транзакцій зі своїх блоків? Кількість місця в блоках, доступного цим транзакціям, скорочується. Їхній піднабір транзакцій має менше місця, ніж будь-який інший клас транзакцій. Внаслідок цього тиск на комісії для цього класу транзакцій насичується швидше, ніж для будь-якого іншого класу транзакцій.

Простеньким прикладом уявімо ситуацію, коли для заповнення будь-якого блоку потрібно всього 10 транзакцій. Звичайні транзакції ми назвемо просто `звичайні транзакції`, а цензуровані транзакції - `заборонені транзакції`. Щодня, в середньому, знаходять п`ять блоків, а майнерів є п`ять. Червоні блоки - майнери, які не будуть займатися `забороненими` транзакціями, а зелені блоки - майнери, які будуть цими транзакціями займатися. Щоб заповнити місце в блоках і розпочати оживлення на ринку комісій, потрібно, щоб було більше 50 невирішених транзакцій і тоді почне розростатись не лише дохід від комісій, але і загальний прибуток для майнерів.

Для заборонених транзакцій вистачить 20 або більше невирішених транзакцій, щоб серед них почалася боротьба з перемогою та зростанням доходу від комісій. Але дохід від комісій з цих транзакцій отримуватимуть лише зелені майнери.

У ситуації, коли заборонені транзакції не насичують мемпулами більше блокового простору, доступного для них, всі майнери отримуватимуть відносно однаковий рівень доходу. Заборонені транзакції повинні конкурувати зі звичайними транзакціями, щоб мати гарантію своєчасного підтвердження. Тому, якщо звичайні транзакції насичують мемпул, а заборонені - ні, загальний тиск на комісії розподілятиметься між майнерами рівномірно, і ніхто не матиме неспіввідносного доходу від комісій порівняно з іншими.

Однак, якщо заборонені транзакції насичують мемпулами більше, ніж доступний блоковий простір, цей тиск на комісії підніматиме комісії, які платять забороненими транзакціями лише для зелених майнерів. Червоні майнери, які обрали цензурування цих транзакцій, не будуть отримувати будь-яке збільшення доходу від комісій заборонених транзакцій. В такому випадку звичайні транзакції не повинні конкурувати з забороненими транзакціями щодо комісій, якщо вони мають намір підтвердитися у наступному блоку. Тому непряме зростання комісій для звичайних транзакцій через тиск на комісії від заборонених транзакцій не приведе до відповідного збільшення доходу червоних майнерів.

Ця дисбалансація призводить до того, що зелені майнери заробляють більше відносно доходу за блок/хеш, ніж червоні майнери. Очевидно, що це далеко не стійке з фінансової точки зору. За деякий час відбудеться одне з двох: 1) або зелені майнери реінвестують додатковий дохід та збільшують свій відсоток хешрейту, або 2) майнери перейдуть зі сторони червоних майнерів і частка зелених майнерів у хешрейті виростатиме таким чином.

Така динаміка вищих комісій для зелених майнерів спричиняє ріст хешрейту у зелених майнерів, незалежно від того, чи є це реінвестиції або дещо, що майнери обирають з червоних майнерів. Цей ріст буде тривати до досягнення рівноваги, коли попит на блоковий простір заборонених транзакцій вирівняється з попитом на блоковий простір звичайних транзакцій і обидва класи майнерів отримуватимуть приблизно однаковий дохід. Ця рівновага триватиме до того часу, поки попит заборонених транзакцій на блоковий простір перевищить доступний для них, і тоді зелені майнери знову почнуть отримувати більше доходу на рівень рівноваги з комісій.

Ця динаміка пояснює, чому Bitcoin є мовчазним щодо цензури. Не тому, що всі майнери неможливо займатися цензурою, але тому, що майнери мають стимули включати транзакції, які інші майнери цензурують через ринкові динаміки. Якщо деякі майнери цензурують певні класи транзакцій, вони зменшують кількість доступного для них простору в блоках і прагнуть підняти комісії, які вони готові платити. Чисто і просто. Якщо, звичайно, майнери не є повністю ірраціональними, інакше весь безпековий механізм Bitcoin стане під сумнівом, і деякі майнери включать ці транзакції та зароблять додатковий дохід.

Прорыв Биткоина: курс готовится к $65 тыс.?
Прорыв Биткоина: курс готовится к $65 тыс.?
📈 Биткоин достигает максимума за 25 дней в $64 133, увеличившись на 10,3% благодаря бычьему настроению на фоне снижения процентной ставки ФРС и отчета BlackRock. Вопрос: преодоление отметки в $65 тыс.? 🚀
Просмотреть
Сжатие коротких позиций в крипто-шортах: $147 млн ликвидаций
Сжатие коротких позиций в крипто-шортах: $147 млн ликвидаций
Крипто-шортс теряют $147 млн. Криптовалютный рынок ликвидаций из-за возврата биткоина к $63 000. Биткоин позитивно реагирует на действия ФРС США. Это вызвало сжатие и ликвидацию на $201 млн, преимущественно короткие контракты.📉📈🚀
Просмотреть
Растущая корреляция биткоина с S&P 500
Растущая корреляция биткоина с S&P 500
Биткоин и S&P 500 демонстрируют растущую корреляцию, вызванную входом институциональных игроков и снижением ставок ФРС. Биткоин превзошел большинство альткоинов, достигнув $63,000. Ожидается увеличение корреляции из-за ETF и снижения ставок. 🔗📈🚀
Просмотреть
Рост биткойна: $65 тыс. в фокусе быков
Рост биткойна: $65 тыс. в фокусе быков
Цена биткойна преодолевает сопротивление и нацеливается на $65 тыс. Быки поднимают цену, сформировав восходящий тренд. Технические индикаторы в сторону роста. 🚀💰
Просмотреть