Нове рішення Верховного суду: важливість судової незалежності у справах Біткоїну

Нове рішення Верховного суду: важливість судової незалежності у справах Біткоїну

Вищий суд скасовує позицію Chevron: Перемога судової влади та Біткоін

У вирішальному рішенні 28 червня 2024 року Верховний суд США, голосами 6-3, скасував давню доктрину Chevron, фундаментально перетворивши ландшафт адміністративного права та судового контролю. Справа Loper Bright Enterprises проти Raimondo сигналізує про значний зміщення балансу влади між судовою системою та адміністративними органами. Це рішення не лише підтверджує судову незалежність, але й має суттєві користі для галузі Біткоіну, подібні до наслідків минулорічного рішення у справі West Virginia проти EPA. Суть Справи

Доктрина Chevron, встановлена у справі Chevron U.S.A., Inc. проти Natural Resources Defense Council, Inc., 467 U.S. 837 (1984), вимагала від судів відкладати на потім сторонні інтерпретації неоднозначних законів організаціями, поки ця інтерпретація вважалася розумною. Ця двоетапна модель стала кутовим каменем адміністративного права, часто нахиляючи ваги на користь владних органів над суддевим контролем.

У справі Loper Bright позивачі оскаржили правило Національної служби морських рибних ресурсів (NMFS), що зобов`язувало рибалок атлантичного скумбрія нести витрати на обсерваторів на борту, стверджуючи, що Закон про промисел Магнусона-Стівенса (MSA) не уповноважував до такого наказу. Нижчі суди підтримали правило NMFS, застосовуючи відкладення Chevron, щоб вирішити, що інтерпретація організації була допустимою. Рішення Верховного суду

Голова суду Робертс, пишучи для більшості, виніс вирішальну думку, що розбирає відкладення Chevron. Суд ствердив, що Закон про адміністративну процедуру (APA) вимагає від судів виконувати незалежну судову оцінку при інтерпретації законів, відкидаючи погляд, що неоднозначності в законах мають за замовчуванням розглядатися органами цією же сферою.

“Chevron переламує вимогу АПА, що ‘суд’ — а не орган, чий термін дії перевіряється — ‘рішає всі відповідні правові питання’ і ‘інтерпретує... законодавчі положення,’” пише Робертс. “Він вимагає від суду ігнорувати, а не слідувати, ‘читанню, яке суд мав би досягнути’ у випадку виконання його незалежного розсуду… Chevron не може бути злагоджений з АПА… .” Slip Op., на стр. 21 (наголошення додано).

Ухвала підкреслює, що неоднозначності в законах не автоматично делегують інтерпретативну владу організаціям. Замість цього судам необхідно використовувати традиційні засоби статутного визначення для визначення найкращого розуміння закону, забезпечуючи, що органи не перевищують наданих їм повноважень. Вплив на Біткоін та Біткоін Майнінг

Наслідки цього рішення виходять за межі адміністративного права, затрагуючи серце галузі майнінгу Біткоіну. Схоже на рішення Верховного суду у справі West Virginia проти EPA, яке обмежило переступи Природоохоронного агентства, ця ухвала підкреслює необхідність чіткої законодавчої авторизації до того, як органи можуть накладати значні регуляторні обтяження.

Для галузі майнінгу Біткоіну це рішення є впевненим переможцем. Регуляторна невизначеність давно була шпиком у стороні майнерів Біткоіну, які покладаються на передбачуваний і стабільний доступ до електроенергії та інших ресурсів. Обмежуючи здатність організацій односторонньо розширювати свій регуляторний простір, Суд створив більш сприятливе середовище для операцій майнінгу Біткоіну.

Майнери Біткоіну часто були на милі змінного регуляторного ландшафту, який може радикально впливати на їх операції. Наприклад, суворі екологічні регуляції, спрямовані на споживання електроенергії, можуть були серйозними обмеженнями для галузі. Після скасування доктрини Chevron будь-які майбутні регуляторні спроби накласти такі обтяження будуть вимагати явної та однозначної законодавчої авторизації, на якій слідуватиме докладний судовий аналіз.

Це рішення також оживляє доктрину великого питання, яка стверджує, що значні регуляторні заходи з великою економічною та політичною суттю вимагають чіткої законодавчої авторизації. Ця доктрина може бути потужним інструментом для майнерів Біткоіну та інших галузей для боротьби з регуляторним перехресенням, забезпечуючи, що органи не можуть накласти широкомасштабні політики без чіткої законодавчої підтримки.

Крім того, останні події побачили, як Адміністрація Байдена підсилила нагляд за сектором майнінгу Біткоїну в США шляхом екстреного опитування Енергетичного агентства (EIA), зображаючи споживання електроенергії майнерами як значну загрозу стабільності національної мережі. Цей крок вимагав детальних розкриттів від майнерів і відображав дії в країнах, подібних Венесуелі, сигналізуючи про занепокоєну тенденцію до створення повного реєстру майнингових дій. Відповідь галузі була єдиною проти такого втручання, і завершилась рішучою перемогою проти федерального уряду.

Висновки з справ NRA та Cantero

Останні справи NRA та Cantero подальш наочно показують судовий рух у напрямку захисту автономії галузей від регуляторного перетину. У обох випадках суди продемонстрували готовність перевірити дії організацій, які здається перевищують їх статутові повноваження. Справа NRA, яка стосувалася банківського регулювання, та справа Cantero, яка фокусувалася на державних імперіях порівняно з федеральними регуляторними повноваженнями, підкреслюють важливість чітких законодавчих директив. Ці справи встановили прецедент, що корисний для галузі майнінгу Біткоіну тим, що підкреслюють роль судової системи в стримуванні необґрунтованого регуляторного розширення, подібно до захисту, який зараз підкріплюється відмовою Верховного суду від дотримання Chevron.

Заключні думки

Рішення Верховного суду щодо скасування Chevron представляє собою масштабний зміщення у бік судової незалежності та перекалібрування адміністративної системи. Для галузі Біткоіну це рішення особливо важливе, обіцяючи більш передбачуване та менш обтяжливе регуляторне середовище.

Поки галузі та юридичні практики розгортають наслідки цього рішення, одне зрозуміло: ера деференції агентств була значно обмежена, відкриваючи нову главу в тлумаченні та застосуванні федеральних законів. Це рішення підкреслює важливість чітких легіслативних мандатів і може підштовхнути Конгрес приймати більш активну роль у визначенні обсягу повноважень органів у майбутньому.

Для майнерів Біткоіну це рішення є світловою вежею надії, передвіщуючи майбутнє, коли регуляторне втручання можна було б ефективніше оскаржувати, створюючи більш стабільне та сприйнятливе середовище для зростання та сталості галузі. При тому, як судова система відновлює свою роль остаточного арбітра права, спільнота майнерів Біткоіну, і взагалі американці, можуть тепер перегукнутися з більш збалансованим та справедливим регуляторним ландшафтом.

Це гостьовий пост від Коліна Кроссмана. Висловлені думки цілком їхні власні і не обов`язково відображають ті, що належать BTC Inc або Bitcoin Magazine.

Противостояние Ripple и SEC: Дедлайн по обжалованию
Противостояние Ripple и SEC: Дедлайн по обжалованию
Обзор: SEC наложила штраф $125 млн на Ripple. Судебное противостояние началось в 2020г. В июле 2023 года суд рассмотрел нарушения. 17 дней до дедлайна для апелляции SEC. Решение SEC может повлиять на бизнес Ripple. ⏳🔍
Просмотреть
SEC и криптовалюты: правовая несогласованность
SEC и криптовалюты: правовая несогласованность
Coinbase и Ripple критикуют SEC за несогласованный подход к регулированию криптовалют и термин безопасность криптоактивов. Юристы считают, что SEC создает юридическую неопределенность, что усложняет рынок 🧐🔒.
Просмотреть
Судебное разбирательство Samourai и Tornado Cash: кто контролирует средства пользователей
Судебное разбирательство Samourai и Tornado Cash: кто контролирует средства пользователей
Судебное разбирательство между Samourai и Tornado Cash важно для обоих сервисов. В центре - обвинения об отмывании денег. Разбирательства будут продолжены 17 декабря. 🕵️‍♂️🔒🔍
Просмотреть
SEC обвинила основателей Rari Capital в обмане и наложении штрафов
SEC обвинила основателей Rari Capital в обмане и наложении штрафов
SEC обвинила основателей Rari Capital в обмане инвесторов и незаконной деятельности. Сделка без признания вины закончилась штрафами и запретом на директоров. SEC ужесточает борьбу с криптопроектами, в том числе с Ethereum. 🚨🔒
Просмотреть