Resistance Money: Філософське пояснення біткойн

Resistance Money: Філософське пояснення біткойн

Чому нам потрібні філософи, які пояснюють біткойн: огляд книги `Resistance Money`

Це перша книга, яку я рецензую про криптовалюту за довгий час, яка не є диким переказом історій про шахраїв, шахрайство та безмежні багатства в криптовалютній галузі.

Замість цього, ця ціла книга – це обміркований експеримент з визначення справжніх почуттів про біткойн у світі – написаний трема філософами. І філософський підхід вже очевидний з самого початку; автори Ендрю М. Бейлі, Бредлі Реттлер і Крейг Вармк – всі доценти як в Америці, так і в Сінгапурі, чиї різноманітні спеціалізації перетинаються на перетині філософії та фінансів.

Книга починається з високотеоретичного питання: якби ви могли вийти за межі світу і якось не мали поняття хто ви, де ви живете і яку свободу маєте, чи ви б хотіли повернутися в світ з біткойном чи без нього?

Хоча автори намагаються зберегти нейтральний тон і навести якомога більше емпіричних доказів, щоб дозволити читачам відповісти на це питання, я зауважу, що їм неможливо повністю усунути свої власні позитивні почуття про біткойн (що вони визнали від самого початку).

“Дехто назве нас аферистами. Припустімо, що ми такі. Однак наші аргументи стоять або падають на їхній вагомості. Ми подаємо їх для серйозного розгляду. Але справді, скромно ми заявляємо, що критика афери в цьому випадку перекручує реальність. […]

Будь-який академік, який пише позитивно про біткойн, ризикує бути позначеним як політичний радикал або, так, аферист. Звичайно, ми знаємо багатьох академіків, які погоджуються з нами щодо біткойна, але які не висловлюються публічно з обачності перед помстою. Ми ризикували своєю репутацією, щоб висловити публічно те, що ми відкрили особисто – що біткойн, ймовірно, загалом є корисним. Ця книга є доказом нашої гри. Ми запрошуємо вас поиграти, розглянувши самі аргументи.”

З усіх способів оцінити роль біткойну у світі, я ніколи б не подумав взяти філософський підхід. Але протягом цих триста сторінок я все більше переконувався, що більшість інших способів оцінки вартості біткойну не тільки неправильні, але часто безглузді.

Візьміть, наприклад, розділ про роль біткойну у споживанні електроенергії. Як скептик криптовалют, яка сама мало мала проблеми часом обговорити з їх більш наполегливими анти-крипто друзями переваги біткойну, описання аргументу про витрати на енергію біткойну в якості марноспоживчого або корисного є найпереконливішим поясненням, яке я бачив на сьогоднішній день.

“Ми не вважаємо, що критики, які називають біткойн марною через його модель безпеки або використання енергії, правильно зрозуміли свою власну критику. Їхня проблема з біткойном – це не те, що він марноспоживчий. Це те, що він не корисний […]

Ми стверджуємо, що біткойн корисний як гроші опору на рівнях конфіденційності, фінансової ексклюзії та інших. […] Так, витрата на безпеку біткойну є певністю. Її може навіть бути дорожче за її альтернативи – у порядку величини більше, ніж долар, скажімо. Але вона того варта, оскільки робить речі, які її альтернативи не можуть. […]

Критики використання енергії біткойну повинні доводити, що біткойн не робить так багато добра, як ми стверджуємо про нього, або що викиди настільки погані, що переваги біткойну не варті заплати. Обидва шляхи схожі невтішні. ”

Проте, навіть з цілим розділом, присвяченим лініям міркувань, чому, навіть як гроші опору, у світі без біткойна було б краще, важко було б піти від цієї книги та зробити такий висновок. Багато доказів, висунутих у більш докладних розділах про роль біткойна в конфіденційності, цензурі та свободі, означає, що ви ймовірно не прийдете до висновку про світ без біткойна, якщо ви дійсно тримали відкритий розум, розглядаючи аргументи цієї певної книги.

Бо якщо ви відповідатимете на питання, яке вам ставлять автори, точно засновуючись на своєму розуміванні, ви під кінець змушені дати відповідь на питання, чи хочете ви світ з біткойном, чи ні, не знаючи хто ви є – і як часто повторюється в книзі, ви можете бути одним з 54% світу, якому доводиться жити під режимом авторитаризму.

Але хоча я був би цікавим прочитати книгу схожої глибини, написану надзвичайно анти-біткойн філософами, щоб побачити, чи відігравався б експеримент думок по-інакшому, я не вважаю, що позитивне повідомлення про біткойн повинно завадити будь-яким скептикам криптовалют навчитися з цієї книги.

Фактично, книга закінчується відкритим запрошенням для тих, хто прочитав всі аргументи у підтримку біткойну, які пропонує ця книга, і все ще виходимо проти цього —

“Якщо критик не згоден з нашою оцінкою, ми запрошуємо його пояснити, чому одне або обидва з цих тверджень є правдою. І там, де це можливо, будь ласка, використовуйте надійні емпіричні дані, щоб повернути емпіричні дані, на яких ми самі покладаємося.”

У неймовірно аргументованому криптосередовищі, в якому ми опинилися, особливо в інтернеті, гарно зустріти тих, хто готовий відкрито обговорювати ідеї з доказами та логічними міркуваннями (замість висування фактичного фізичного бою, наприклад). Тому, якщо ви стоїте або на одному боці, або проти проти біткойну, і ви відчуваєте бажання для публічного обміну думками щодо того, як біткойн впливає на світ, “Resistance Money” може задовольнити цю потребу.

Цена токена Jupiter на фоне роста объема операций на DEX
Цена токена Jupiter на фоне роста объема операций на DEX
Обзор: Цена токена Jupiter снижается на фоне роста объемов операций на DEX. Наблюдается увеличение активных кошельков и общего объема активов. Структура собственности остается ключевой проблемой. Технический анализ указывает на возможное восстановление цены. 📉💼🚀
Просмотреть
Альткоины растут после Token 2049: анализ рынка
Альткоины растут после Token 2049: анализ рынка
Альткоины растут после Token 2049. Рост волатильности, лидируют SOL, ORDI, XRP. Инвесторы становятся бычьими, выбирая долгосрочные опционы. 🚀📈
Просмотреть
Прогноз цены XRP: рост до $24-$31, возможно до $40.
Прогноз цены XRP: рост до $24-$31, возможно до $40.
Крипт журналист: Аналитик Egrag Crypto предсказал рост цены XRP до $24-31, возможно даже до $40. Он использовал анализ Эллиотта и волн. 🚀📈🔥
Просмотреть
Крипто рынок: Bitcoin и Ethereum стабильны, Neiro и Immutable X раллируются
Крипто рынок: Bitcoin и Ethereum стабильны, Neiro и Immutable X раллируются
📈 Bitcoin и Ethereum стабильны после решения ФРС. Neiro и IMX растут, Arkham показывает бычий сигнал с потенциалом роста. Immutable X стала популярной среди игровых разработчиков. 🚀🌐
Просмотреть