Цифрові валюти CBDC: приватність і безпека

Цифрові валюти CBDC: приватність і безпека

Майбутнє грошей — цифрове, і багато країн розробляють власні Центральні банківські цифрові валюти (CBDC). Це, в свою чергу, матиме далекосяжні наслідки для суспільства, бізнесу та банків, оскільки використання фізичних грошей зменшується.

Роздрібні CBDC — це урядами підтримувані цифрові фіатні гроші, які регулюються центральним банком країни та розглядаються як альтернатива криптовалютам. Але коли мова йде про запровадження CBDC, виникають питання щодо захисту даних та безпеки.

Для використання CBDC особам доведеться віддати особисту інформацію, і ось тут починається проблема. Багато людей не бажають, щоб їх повсякденні транзакції були контрольовані. А тим більше уряду надати доступ до цих даних, що може бути використано для контролю наведення споживчої поведінки в масштабах.

Протягом багатьох років уряди спонукали до розробки CBDC майже як відповідь на криптовалюту. Регулятори і уряди обережно ставляться до криптовалют через недостатню прозорість екосистеми.

Криптовалюта залишається нестабільною, тому ймовірно не розглядається як валюта, незважаючи на те, що Сальвадор став першою країною, яка зробила біткоїн законним засобом платежу в вересні 2021 року. Ми ще не бачили, чи вийде удачно ставка Сальвадора на біткоїн. Дональд Трамп про CBDC

Нещодавно колишній президент США Дональд Трамп заявив в Портсмуті, Нью-Гемпширі. Він описав CBDC як `небезпечну загрозу свободі`. Він також зазначив, що Вівек Рамасвамі, колишній кандидат у президенти, який нещодавно пішов зі своєї кампанії, офіційно підтримав Трампа. Трамп завжди відносився до цінності криптовалют та централізованих цифрових валют (CBDCs) з відчуттям презирства.

Поточний фронтранер Республіканської партії на 2024 рік знову обіцяв протидіяти створенню CBDC `для захисту американців від тиранії уряду`. Але чи вирішать CBDC виникаючі проблеми? Чи є спосіб уникнути проблем з приватністю та безпекою? Банк міжнародних врегулювань (BIS) стверджує, що таке є і опублікував звіт у листопаді 2023 року про `Проект Турбійон`, який досліджує приватність та безпеку.

BIS стверджує, що її висновки, зроблені через проект Турбійон, вводять нову парадигму приватності, яка збалансовує потреби користувачів і цілі громадської політики: анонімість платника. Наприклад, якщо споживач платить продавцю з використанням CBDC і не розголошує нікакої особистої інформації нікому, включаючи продавця, банки та центральний банк. Тому, якщо особисті дані продавця передаються банку продавця (як частина платежу), але залишаються конфіденційними. Центральний банк не бачить жодних особистих даних про платіж.

Протягом багатьох років багато країн розробляли свої CBDC майже у таємниці. Пілотний проект e-CNY в Китаї широко розповсюджувався та використовувався. Наприклад, з лютого по березень 2022 року e-CNY був запущений в рамках пілотного проекту на олімпійських спортивних об`єктах у Пекіні.

У грудні регуляторний орган Сінгапура - Монетарна влада Сінгапура (MAS) - заявив, що планує почати пілотний проект по співпраці з Китаєм для стимулювання витрат на туризм через впровадження електронної версії китайської юані. Два країни вперше підписали меморандум про співпрацю в 2020 році. Не був наданий жодний термін для початку випробувань цієї цифрової валюти.

Цифрова валюта шведського Riksbank, екрона CBDC, вже має приватну архітектуру для пілотного проекту. Швеція прагне стати безготівковим суспільством.

Багами, Ямайка та Нігерія уже впровадили CBDC. І більш ніж 100 країн знаходяться на стадії дослідження. Згідно з звітом Міжнародного валютного фонду (МВФ), ключові банкіри Бразилії, Китаю, єврозони, Індії та Великої Британії стоять на передньому краю.

Курс криптовалют: BTC, ETH, SOL вверх, XRP вниз
Курс криптовалют: BTC, ETH, SOL вверх, XRP вниз
Криптовалюты радуют инвесторов: BTC преодолел $64 тыс., ETH и SOL тоже растут. XRP не следует за трендом рынка. 📈🚀
Просмотреть
Прогноз цены XRP и других криптовалют к 2025 году
Прогноз цены XRP и других криптовалют к 2025 году
Криптожурналист: XRP может достичь $5 к 2025 году, согласно прогнозам экспертов. Ash Crypto видит рост на 412-754%. Прогнозы также включают Bitcoin до $150-250 тыс. 😊📈 #XRP #крипта
Просмотреть
Цена токена TIA на Celestia Mainnet выросла на 21%
Цена токена TIA на Celestia Mainnet выросла на 21%
Обзор: Celestia Mainnet запущена, цена токена TIA выросла на 21%. Рост связан с обновлением Lemongrass и улучшениями, усиливающими сеть Cosmos. Поддержка и интерес инвесторов растут. Цена достигла $6,48, с объемом торгов $312,67 млн за 24 часа. Рыночный прогноз неопределен из-за разблокировки 175,74 млн монет TIA 31 октября. 🚀📈🌐 #celestialaunch #TIAprice21% 🌟
Просмотреть
Аналитик: Рынок криптовалют зависит от достижения показателя в 45%
Аналитик: Рынок криптовалют зависит от достижения показателя в 45%
Кутс, аналитик криптовалют, отслеживает показатели для определения начала бычьего рынка. Хотя рынок снижается, рост альткоинов может быть недолгим. Для возобновления бычьего рынка необходимо, чтобы 45% активов превышали 200-дневную MA. Несмотря на падение, основные показатели улучшились. Бычий рынок может быть на горизонте. 🐂📉📈
Просмотреть