Росія планує новий закон про криптовалюту

Росія планує новий закон про криптовалюту

Росія планує вжити заходів щодо криптовалют за допомогою нового законодавчого акту

Росія розглядає вжиття заходів щодо криптовалют у намаганні отримати контроль над ринком, який раніше переважно працював під прикриттям.

Державна Дума, нижня палата російського парламенту, зараз розглядає законопроект щодо регулювання криптовалют в Росії. Документ передбачає повний заборон на створення обігу криптовалют починаючи з 1 вересня 2024 року, за винятком офіційно зареєстрованих майнерів та ініціатив, затверджених центральним банком Росії.

Згідно з пропозицією, лише російські підприємства та фізичні підприємці, які знаходяться в спеціальному реєстрі, матимуть право на видобуток криптовалют. Приватні особи матимуть змогу майнити криптовалюту без занесення до реєстру, якщо вони дотримуються енергоефективності, що може відлякати їх від майнінгових дій.

Закон також забороняє рекламу цифрових валют та організацію їх обігу.

Російським майнерам тепер законом вимагається податкову службу всю суму криптовалюти, яку вони витягли, разом з адресами криптовалют, на які була внесена витягнута сума.

Законодавці стверджують, що метою цього положення є запобігання використанню цих коштів `для великого виривання, фінансування тероризму або інших кримінально покараних дій`. Крім того, влада матиме право повністю заборонити майнінг криптовалют в певних районах країни.

У літі 2023 року Міністерство фінансів Росії запропонувало заборонити організацію обігу криптовалют, за винятком стейблкоїнів та продажу монет майнерами. Однак ініціатива була скасована ФСБ Росії та слідчим комітетом.

Поточний закон був внесений у Державну Думу деякий час тому, але він здавався менш пріоритетним серед законодавців. Однак російські влади зараз поспішають з законом для прийняття контролю над криптовалютним обігом відповідно до проблем з розрахунками в міжнародній економічній діяльності, спричиненими санкціями, накладеними після початку війни в Україні.

Міністерство фінансів, центральний банк та фінансова служба країни заявили, що закон буде прийнятий до завершення весняної сесії Державної Думи.

Цей закон є позитивною новиною для електроенергетичних компаній, які раніше мали проблеми з доказанням, що російські майнери криптовалют використовуються для комерційних цілей. Запровадження реєстру криптовалютних майнерів очікується вирішити це питання. Однак неможливість доступу до дешевої електроенергії може змусити деяких криптовалютних майнерів припинити діяльність або перейти до іншої країни.

Раніше в травні російські влади оголосили про намір притягати до відповідальності приватних криптовалютних майнерів, які незаконно підключаються до національної мережі. Згідно з доповіддю, урядова експертна група запропонувала величезні штрафи для домогосподарств, які перевищують вказане споживання електроенергії.

За інформацією відбувається план з посягання на криптовалютних майнерів, що використовують житлові будинки як засіб для зменшення перебоїв у енергопостачанні в певних районах країни. У звіті зазначено, що штрафи, які будуть накладені, будуть розраховуватися за комерційні тарифи, які зазвичай застосовуються до промислових підприємств.

Між тим, 27 квітня російський законодавець пояснив, що країна не планує забороняти обіг криптовалют в країні, критикуючи засоби масової інформації за сенсаційні заголовки замість перевірки фактів.

Противостояние Ripple и SEC: Дедлайн по обжалованию
Противостояние Ripple и SEC: Дедлайн по обжалованию
Обзор: SEC наложила штраф $125 млн на Ripple. Судебное противостояние началось в 2020г. В июле 2023 года суд рассмотрел нарушения. 17 дней до дедлайна для апелляции SEC. Решение SEC может повлиять на бизнес Ripple. ⏳🔍
Просмотреть
SEC и криптовалюты: правовая несогласованность
SEC и криптовалюты: правовая несогласованность
Coinbase и Ripple критикуют SEC за несогласованный подход к регулированию криптовалют и термин безопасность криптоактивов. Юристы считают, что SEC создает юридическую неопределенность, что усложняет рынок 🧐🔒.
Просмотреть
Судебное разбирательство Samourai и Tornado Cash: кто контролирует средства пользователей
Судебное разбирательство Samourai и Tornado Cash: кто контролирует средства пользователей
Судебное разбирательство между Samourai и Tornado Cash важно для обоих сервисов. В центре - обвинения об отмывании денег. Разбирательства будут продолжены 17 декабря. 🕵️‍♂️🔒🔍
Просмотреть
SEC обвинила основателей Rari Capital в обмане и наложении штрафов
SEC обвинила основателей Rari Capital в обмане и наложении штрафов
SEC обвинила основателей Rari Capital в обмане инвесторов и незаконной деятельности. Сделка без признания вины закончилась штрафами и запретом на директоров. SEC ужесточает борьбу с криптопроектами, в том числе с Ethereum. 🚨🔒
Просмотреть