Небезпека для криптовалютних компаній: SEC готує позови

Небезпека для криптовалютних компаній: SEC готує позови

Комісія з цінних паперів та бірж не може припинити подавати позови на криптовалютні компанії

Robinhood є останньою фірмою, яка зіткнулася з гнівом Комісії з цінних паперів та бірж США (SEC). У цей вікенд вона повідомила про отримання сповіщення Веллса - оголошення про те, що орган нагляду за ринком цінних паперів будує справу і намірується подати позов. У документі форми 8-K фінтех-фірма розкрила, що отримала лист від відділу з розслідувань SEC щодо підозр податкових порушень.

Це уривок з щоденного дайджесту новин про криптовалюту від CoinDesk і далі. Ви можете підписатися, щоб отримати повний дайджест тут.

На цей момент важко вразитися діями SEC проти криптовалюти - хоча вони можуть бути безсовісними. Здається, комісія відправила сповіщення після того, як Robinhood співпрацював з розслідницькими вимогами SEC щодо її криптовалютних операцій. Сповіщення Веллса по суті є останньою можливістю обвинуваченому переконати регуляторів, що він не порушував закон, що могло б бути ознакою доброї віри, якщо більшість цих листів не завершувались позовом.

Як наголосив Ден Галлахер, юридичний, відповідальний за дотримання законів та корпоративний лідер Robinhood у заяві, фірма співробітничала безпосередньо з SEC у питаннях її криптовалютних пропозицій уже протягом років, що зовсім не дивно для фірми, яка справді тільки експериментує з криптовалютою. З листа не зовсім зрозуміло, які токени вважаються цінними паперами за критеріями SEC, хоча варто зазначити, що брокерська компанія превентивно вилучила зі списків ряд токенів - зокрема, Solana (SOL), Polygon (MATIC) та Cardano (ADA) - у відповідь на минулі позови SEC проти конкуруючих торгових фірм.

  • «Ми наполегливо вважаємо, що активи, перераховані на нашій платформі, не є цінними паперами, і ми з нетерпінням чекаємо на співпрацю з SEC, щоб уточнити, наскільки слабким буде будь-який позов проти криптовалютного відділу Robinhood як за фактами, так і за законом», - сказав Галлахер. Він зокрема звернув увагу на «роки намагань діяти в добрій вірі, щоб працювати з SEC для регулятивної ясності» та, так само як і інші криптовалютні фірми в юридичному лімбі, «добре відомі спроби `зареєструватися і зареєструвати інші фірми`».
  • Далі, підпорядковуючись «вимогам SEC», Robinhood намагалася зареєструватися як брокер-дилер спеціального призначення у відомстві. Хоча є багато ліцензованих криптовалютних фірм, наразі Prometheum Ember Capital, торгова компанія, яка поки не пропонує жодних активів для торгівлі, фактично одинока в отриманні ліцензії на брокер-дилера спеціального призначення, які були введені в 2020 році для того, щоб дозволити фірмам здійснювати та торгувати «цінними паперами криптовалют».

Додаткова інформація:

Хоча це лише припущення, я відчуваю, що SEC почав будувати справу приблизно у той час, коли сам Галлахер, колишній комісар SEC та експерт з цінних паперів, свідчив перед Конгресом про те, що процес SPBD незворотно зруйнований та є глибоким витрачанням ресурсів. А саме:

«Коли голова SEC Гарі Генслер у 2021 році сказав: `Заходьте та реєструйтеся`, ми це зробили», - сказав Галлахер на слуханнях з криптовалютного відділу Комітету з сільського господарства Палати представників у червні 2023 року. «Ми пройшли 16-місячний процес зі співробітниками SEC, намагаючись зареєструватися як брокер-дилер спеціального призначення. І після цього нам досить швидко було сказано в березні, що цей процес завершено, і ми не побачимо жодних плодів цього зусилля».

Отже, підсумовуючи, SEC оголосило наміри подати позов фірмі за невиборення ліцензії після того, як на перший погляд відмовила компанії в самій цій ліцензії (хоча, щоб бути точним, ліцензії SPBD видавали агентства саморегулювання FINRA).

Висновок

Це вписується в довготривалу тенденцію. Починаючи з приходу на посаду в 2021 році, голова SEC Гарі Генслер зробив своїм ділом приборкання криптовалютної галузі, яку він називає своїм компетенційним (спірна думка). Ці зусилля драматично зросли після обвалу FTX, що було особливо образливим для американських регуляторів, враховуючи, наскільки близький був Сем Банкман-Фрід з ними.

SEC тепер витрачає неспропорційну кількість часу та грошей на проведення правових викликів проти криптовалютних фірм як великих, так і малих. З листопада минулого року агентство подали принаймні один позов на місяць проти криптовалютної компанії, більшість з яких залишаються непоміченими і, як правило, завершуються угодою.

  • «SEC тільки що відправила Веллс лист до Robinhood. Кількість їхніх відправлених про криптовалюту в останні місяці - це диво. Важко уявити, що вони б могли (або могли б) подати так багато судових позовів одночасно», - сказав керівник юридичного відділу Фонду Варіант Джейк Червінскі в Інтернеті. «Здається, вони зловживають процесом Веллс як засобом влаштування показухи тепер».

Дивіться також: Consensys, ціль для атак SEC на ETH, бореться | Опинія

Певним чином ці позови - особливо ті, що стосуються відомих фірм, таких як Coinbase та Robinhood - є спробою сигналізувати про те, що криптовалюта суттєво беззаконна. Це не тільки вина SEC, але і те, що Конгрес ігнорував регулювання криптовалют протягом понад десятиліття і зараз ускладнений партійними розбіжностями.

«Я не знаю, чому [SEC] зробила те, що вона зробила. Але тепер вже немає повернення до правил», - сказав кандидат у доктори юридичних наук з Єльської школи права Бо Й. Бауман, співавтор впливової роботи про криптозаконодавство, у інтерв`ю для CoinDesk. «В цьому сенсі це все погана воля. Якщо правоохоронні дії є незаконними, написання правила - це набагато більш очевидний спосіб цього».

«Конгресу слід прийняти нове законодавство для уникнення правових пасток, але мені не зрозуміло, чи він це дійсно зробить», - додав Бауман. Сам Генслер заявив прямо, що, на його думку, криптовалюті не потрібно спеціального законодавства чи рекомендацій, враховуючи його думку, що все що стосується криптовалюти, крім біткоїна, ходить і звучить як цінні папери.

Хоча у SEC було правові перемоги, вона також зазнала багатьох судових поразок. До цього, чи справді Robinhood буде судитися, і, якщо так, чи пройде він шлях Coinbase та Consensys та виставить свою власну агресивну правову кампанію.

Якщо тут є срібне лініювання, то після років спроб поїсти цілий крипто-пиріг, SEC Генслера може бути більше, ніж може заглотнути. Акції Robinhood впали у попередньо-торговій сесії сьогодні, але згодом відскочили, що свідчить про те, що ринок не сприймає цей крок серйозно, принаймні матеріально.

Зрештою, навіть якщо SEC переможе, важко уявити матеріальну користь від того, щоб перешкоджати людям у торгівлі Stellar lumens (XLM) або dogecoin (DOGE).

Штраф в размере 36 млн долларов за мошенничество
Штраф в размере 36 млн долларов за мошенничество
Ку Ичиока оштрафован на 36 млн долларов за мошенничество с криптовалютами. Инвесторы обмануты на десятки миллионов. Суд приказал выплатить компенсацию и штрафы. Ичиока лишен права торговли и приговорен к тюрьме. CFTC подчеркивает важность проверки компаний. ⚖️🧐🪓
Просмотреть
Противостояние Ripple и SEC: Дедлайн по обжалованию
Противостояние Ripple и SEC: Дедлайн по обжалованию
Обзор: SEC наложила штраф $125 млн на Ripple. Судебное противостояние началось в 2020г. В июле 2023 года суд рассмотрел нарушения. 17 дней до дедлайна для апелляции SEC. Решение SEC может повлиять на бизнес Ripple. ⏳🔍
Просмотреть
SEC и криптовалюты: правовая несогласованность
SEC и криптовалюты: правовая несогласованность
Coinbase и Ripple критикуют SEC за несогласованный подход к регулированию криптовалют и термин безопасность криптоактивов. Юристы считают, что SEC создает юридическую неопределенность, что усложняет рынок 🧐🔒.
Просмотреть
Судебное разбирательство Samourai и Tornado Cash: кто контролирует средства пользователей
Судебное разбирательство Samourai и Tornado Cash: кто контролирует средства пользователей
Судебное разбирательство между Samourai и Tornado Cash важно для обоих сервисов. В центре - обвинения об отмывании денег. Разбирательства будут продолжены 17 декабря. 🕵️‍♂️🔒🔍
Просмотреть