Нова ера: DePIN - децентралізовані фізичні мережі

Нова ера: DePIN - децентралізовані фізичні мережі

Децентралізовані фізичні інфраструктурні мережі (DePIN) використовують світ | Мнення (Відкриття: погляди, висловлені тут, належать виключно авторові і не представляють поглядів та думок редакції crypto.news.)

Понад десять років тому Марк Андріесен, співзасновник і генеральний партнер венчурного капіталу Silicon Valley Andreessen Horowitz (a16z), відомий тим, що він висловив твердження, `Програмне забезпечення поїдає світ,` пояснюючи биковий аргумент для програмних компаній, таких як Apple, Facebook, Linkedin та Amazon. Небагато прогнозів були такими точними. Однак остаточним виразом домінування програмного забезпечення є не традиційні програмні компанії, на які він звернув увагу, а децентралізовані протоколи, такі як ті, які працюють у децентралізованих фізичних інфраструктурних мережах (DePIN).

Ви також можете сподобатися: Революція конфіденційності: DePINs змінюють баланс сил | Мнення

Традиційні компанії завжди мали проблеми з еволюцією, обтяжені великими накладними витратами і не винагороджували ранніх користувачів. Протоколи DePIN, однак, мають мало витрат, розвиваються так швидко, як розвивається їх спільнота, та винагороджують всіх користувачів за участь.

DePIN є одним із найбільш перспективних використань блокчейн-мереж та криптоекономічних стимулів. Понад один мільйон точок доступу до бездротового інтернету приєдналися до мережі Helium, 1.8 ЕіБ (2 трильйони мегабайтів) даних було збережено в мережі Filecoin, і 90 мільйонів кілометрів відкритої дороги було прокладено через Hivemapper. Ця рання тяга підтверджує ефективність моделі DePIN. Проте, незважаючи на зростаючий інтерес, ринок великою мірою недооцінює потенціал цього сектору та масивну акцізацію вартості, яка перейде до протоколів з гарно розробленими токеномікс.

DePIN відноситься до підключення, забезпечення, використання, підтвердження та винагородження краудсорсингової фізичної інфраструктури (наприклад, збереження та обчислювальні ресурси) за допомогою децентралізованих програмних протоколів та токенових винагород. Мережі DePIN можуть включати великий спектр фізичної інфраструктури, від комп`ютерних серверів до бездротових маршрутизаторів до автомобілів. Вони винагороджують практично нескінченну кількість учасників та, використовуючи блокчейн, забезпечують довіру та запобігають шахрайству. Що нового?

Мережі DePIN максимізують не використовувані ресурси, усувають накладні витрати центральної компанії та дозволяють будь-кому у світі участь у наданні, використанні чи фінансуванні мережі. Ідея максимізації не використовуваних ресурсів не нова, але можливість цього без витрат та бюрократії центральної компанією є новим - так само, як можливість привертати ресурси та користувачів зі всього світу з першого дня. Новим є також сила криптоекономіки, яка дозволяє глобальні, миттєві платежі без кредитного ризику та, що важливіше, дозволяє нагороджувати учасників токенами, які є власністю протоколу.

Токени. Якщо ретельно розроблені, власні токени стають більш цінними зі збільшенням використання мережі. Зростання вартості винагороджує ранніх учасників, котрі отримують токени за надання ресурсів, отримуючи токени за тестування мережі або за покупку токенів. Дизайн токена може відрізнятися, але для більшості протоколів характерно вище винагороди власні токени для ранніх учасників. Helium, Filecoin, Hivemapper та Fluence винагороджують надання бездротових маршрутизаторів, ємність зберігання, відео дані та обчислювальну потужність, відповідно. Кожна платформа привертує глобальну участь, і деякі вже більші, ніж будь-які централізовані пропозиції у своєму просторі. Усі вони зросли без необхідності вкладати капітал у апаратне забезпечення. Наприклад, Helium надає практично глобальне покриття Інтернетом речей без покупки або оренди будь-якої інфраструктури - весь апаратний засіб надійшов від користувачів його спільноти.

Пропозиція. Без централізованої компанії або капіталовкладень, мережа майже не має витрат. Ще потужніше, у багатьох мережах DePIN учасники, які пропонують апаратні засоби, конкурують між собою, знижуючи ціни для користувачів. Платформа або протокол забезпечує стабільність, токеноміка забезпечує довіру, а ціни на фізичну інфраструктуру рухаються націною трохи вище від маржинальних витрат (приблизно на 80% дешевше, ніж централізовані альтернативи). Блокчейни також можуть забезпечити функції, такі як перевірка та підтвердження, які рідко пропонують централізовані конкуренти.

Вартість. Сім телекомунікаційних компаній вартістю понад 100 мільярдів доларів, та ще десять вартістью понад 40 мільярдів доларів. Більшість з цих компаній працюють тільки у одній країні, витрачаючи мільярди щорічно на капітальні витрати. В порівнянні, мережа Helium працює глобально та не витрачає жодних капітальних витрат, що робить її потенційно набагато більш цінною, ніж будь-яке з традиційних конкурентів. Подібно до цього, протокол зберігання або обчислення може працювати глобально без капітальних витрат, надаючи чітку можливість масштабуватися за межами будь-яких традиційних компаній у своїх сферах. Teleport, децентралізована платформа UBER, запускається, яка буде мати значно нижчі ціни і все ще винагороджувати водіїв більше, не беручи 45% від доходу з кожної поїздки.

DePIN обіцяє розблокувати та максимально використовувати глобальну інфраструктуру на рівні, яке робить більшість сучасних компаній виглядають жалюгідно в порівнянні. Замість того, щоб цінність накопичуватися у власників акцій, в мережах DePIN вона накопичується у власників токенів, які є учасниками, ранніми прихильниками та ентузіастами. Коли ваші перші учасники можуть збагатіти на основі прийняття вашої мережі, який шанс у традиційних платформених компаній, де, замість винагородження, ранні користувачі платять все вищі та вищі внески зі зростанням потужності платформи? Ці DePIN-платформи не лише будуть домінувати, але й їх спільноти, такі як понад 5,000 постачальників зберігання для Filecoin, понад 58,000 водіїв Hivemapper та понад один мільйон власників точок доступу до Helium, стануть армією прихильників, яку дуже, дуже важко зупинити.

Марк Андрієсен був правий, коли сказав, ‘Програмне забезпечення поїдає світ,’ але не так, як він уявляв. Софтверні протоколи поїдять світ, а ні компанії, а протоколи DePIN будуть домінувати над спадщиною компаній у своїх секторах.

Bitget становится официальным криптопартнером ЛАЛИГИ
Bitget становится официальным криптопартнером ЛАЛИГИ
Bitget стал официальным криптопартнером ЛАЛИГИ, предоставляя решения Web3. Партнерство с ведущими футболистами. Bitget растет и расширяет сотрудничество в спорте, привлекая миллионы пользователей. 🔥🤝🌍🏆
Просмотреть
Баррон Трамп: мем-койны, временные путешествия и криптовалюты
Баррон Трамп: мем-койны, временные путешествия и криптовалюты
Баррон Трамп, сын экс-президента, торгует мем-койнами и, по мнению активиста, путешествует во времени. Это ставит его в центр криптовалютного движения MAGA. 🚀🔮
Просмотреть
Интервью с Артуром Хейесом: 50 базисных пунктов - ядерная катастрофа для рынков
Интервью с Артуром Хейесом: 50 базисных пунктов - ядерная катастрофа для рынков
📈 Артур Хейес сомневается в повышении ставки ФРС на 50 базисных пунктов, считая это ошибкой из-за сильной американской экономики и массовых правительственных расходов. Он предвидит увеличение инфляции и колебания на рынках, ссылка на интервью доступна.
Просмотреть
Подготовка рабочей силы к будущему Web3: растущий разрыв
Подготовка рабочей силы к будущему Web3: растущий разрыв
Образование через рабочую силу - ключ к успеху в Web3. Рост спроса на навыки блокчейна требует подготовки персонала к новым реалиям. Компании должны инвестировать в обучение сотрудников, чтобы следовать за временем. 🚀🔗📚🏢 #Web3 #образование
Просмотреть