Farcaster - останнє слово у децентралізованих соціальних медіа протоколах

Farcaster - останнє слово у децентралізованих соціальних медіа протоколах

Що таке Farcaster і чому криптоспільнота так захоплена цим альтернативним сервісом від Twitter?

Протягом останніх двох років, зокрема після роздільного придбання та реорганізації Twitter Елона Маска наприкінці 2022 року, декілька нових децентралізованих соціальних медіа протоколів намагаються використати прозору та незамінну силу блокчейн мереж для поліпшення онлайн-соціального досвіду.

Farcaster - останній проект, який це зробив. Зараз він набирає популярності після випуску ключового оновлення, яке привернуло тисячі нових користувачів протягом декількох днів. Ось чому криптоспільнота так оптимістично налаштована стосовно цього потенційного нового замінника. Що таке Farcaster?

Farcaster - це соціальний медіа протокол, заснований Коїнбейс Н.Р., Даном Ромеро та Варуном Срінівасаном у 2020 році. На базі глобального та децентралізованого екосистема Farcaster користувачі можуть створювати (і створили) цілий ряд інтегрованих додатків, які виконують різні функції соціальних медіа.

Найпопулярнішим додатком на базі мережі Farcaster є Warpcast - платформа, схожа на Twitter, для написання записів (званих `casts`), слідування за іншими користувачами та полюбляння або поширення (`recasting`) записів цих користувачів. Незважаючи на велику кількість додатків, які наразі існують на Farcaster, Warpcast становить майже половину всіх реєстрацій на протоколі взагалі, згідно з данними від Dune.

Більшість популярних облікових записів на Farcaster належать великим гравцям у криптоспису - одно засновників Ethereum Віталіка Бутерина, розробника основного Ethereum Тіма Бейко та створителя Base Джессі Полак.

Farcaster поділяє свої основні переваги з іншими децентралізованими протоколами соціальних медіа: відсутність цензури, контроль над власними даними та безпроблемна взаємодія облікових записів між усіма додатками, побудованими на мережі. Це відмінно від взаємодії між обліковими записами в Twitter та Instagram, наприклад.

Один з елементів, який особливо відрізняє Farcaster від інших соціальних медіа протоколів, - це акцент на боротьбу з діяльністю ботів. Для реєстрації користувачам потрібно сплатити плату в розмірі 5 доларів, що призначено зберігати від створення спам-акаунтів. Крім цього, користувачі можуть опублікувати обмежену кількість `casts` на додаткових додатках Farcaster, які пов`язані з пакетами, які називаються накопичувачами.

Накопичувачі, які коштують по 5 доларів, дають користувачеві 5 000 розтягів, 2 500 реакцій та 2 500 посилань або фотографій протягом одного року. Користувачі, які хочуть придбати додаткові накопичувачі для опублікування більшої кількості, можуть зробити це за допомогою досить складного технічного процесу. Ця структура накопичувача була розроблена для запобігання затоплення додатків Farcaster мільйонами коментарів ботів та полюблянь, які справляють негативний вплив на традиційні платформи соціальних медіа, такі як Twitter.

Проте, найбільш популярним інновацією на Farcaster є Frames, і вона раптово змінила траєкторію протоколу. Що таке Frames?

Запущені 26 січня Frames - нова функція Farcaster, яка дозволяє користувачам виконувати комплекс дій, як на ланцюжку, так і поза ним, всередині додатків Farcaster, не виходячи на сторонній сервіс.

Наприклад, на Warpcast користувачі, прокручуючи стрічку записів, тепер можуть натиснути на Frame, опублікований людиною, яку вони слідкують, і виконувати різноманітні функції, включаючи створення NFT, перегляд галереї мистецтв, гру в ігри, підписку на розсилки та покупки в Інтернеті, не виходячи зі стрічки.

Деякі популярні Frames включають `Girl Scout Cookies`, що дозволяє купляти популярні десерти за один клац, `Nethria`, літературну монстрогру та `NFT Mint`, газелес NFT-випуск.

Frames працює з допомогою системи авторизації EdDSA Farcaster, яка вже лежить в основі екосистеми Farcaster. За словами співзасновника Farcaster Дана Ромеро, така структура усуває можливість витрат з гаманців, розіграшів та інших зловмисних криптопідкупів.

Наразі можливості on-chain для Frames обмежені мережами, пов`язаними з Ethereum. Проте вже наступного тижня засновники Farcaster заявили, що протокол розшириться для підтримки Solana.

За декілька днів після введення Frames Farcaster зростає в популярності. Екосистема, яка зазвичай підтримує навколо 2000 щоденних користувачів протягом останніх місяців, раптово зросла на 1300% в активності до середньодобової кількості понад 28 000 користувачів до понеділка, згідно з даними від Dune.

Обсяг записів та полюблянь на платформі за той же період збільшився в експоненціальному вимірі - з середньодобового рівня 100 000 залучень до понад 2,3 мільйонів у понеділок.

Загалом, досі на Farcaster зареєструвалося трохи більше 125 000 користувачів - це статистика, яка палком відстає від популярних соціальних медіа платформ, але все ж відзначає значний крок для on-chain мережі, яка ще не готова для неінформованих у вилоці користувачів.

За редагуванням виконав Андрю Хейвард

Партнерство Bitget і LALIGA: Криптовалюта у світі спорту
Партнерство Bitget і LALIGA: Криптовалюта у світі спорту
Bitget стає спонсором футбольної ліги LALIGA з Мбаппе та Левандовскі. Рух у спортивний сектор на нових ринках через партнерство з широкою аудиторією. Біржа відзначає свою шосту річницю з понад 45 мільйонами користувачів. Грейсі Чен підкреслює важливість співпраці з LALIGA. 🚀🎉
Переглянути
Нові відкриття про Баррона Трампа: крипто, час та містифікація
Нові відкриття про Баррона Трампа: крипто, час та містифікація
Огляд: Баррон Трамп торгує крипто й подорожує у часі, зауважили активісти. Його звязок з мем-койнами вразив спільноту. Також закидують родині Трампів звязки з подорожуванням у часі через романи та інновації. 🕰📈
Переглянути
Фінансові турботи: вплив ставок Феду на ринки
Фінансові турботи: вплив ставок Феду на ринки
Crypto журналіст Артур Гейс попереджає про можливу ядерну катастрофу для фінансових ринків при зниженні ставки Феду на 50 базисних пунктів. Досліджує вплив цього на біткоїн та фіатні валюти. 📉🔥 #Crypto #фінанси
Переглянути
Перехід на Web3: Підготовка робочої сили
Перехід на Web3: Підготовка робочої сили
🚀 Web3 готує майбутню робочу силу до $1,4 трлн ринку блокчейну. Підготовка співробітників — ключ до успіху у децентралізації. Компанії повинні інвестувати в навчання, щоб забезпечити стабільність у цьому інноваційному просторі. 🌐📈
Переглянути