Криптовалютна плутанина: коли понзі стає понзі

Криптовалютна плутанина: коли понзі стає понзі

Коли понзі стає понзі?

Під час останнього бичачого ринку криптовалют, я сперечався з декількома людьми, яких я поважаю - співведучими подкасту `Crypto Critics Corner` Беннетом Томпсоном і Касом Піансі, а також псевдонімічним криптотрейдером та мем-мейкером Пуардартом - про характер понзі-схем і їх взаємозв`язок з протоколами блокчейна. Коротше кажучи, я намагався довести, що `понзіноміка` присутня скрізь в фінансах, включаючи криптовалюти. Це уривок з розсилки `The Node`, щоденного огляду найважливіших криптоновин на CoinDesk та далі. Ви можете підписатися, щоб отримати повний випуск розсилки тут.

Дискусія розпочалася після того, як колишній співробітник CoinDesk порівняв тодішній гарячий проект Ohm з понзі-схемою у його новій спробі стимулювати прийняття. Це було спрямовано на іронічне підтвердження фінансових стимулів Ohm, які, якщо вони успішні, можуть служити резервною валютою для всього DeFi, так само, як це робить американський долар для світу. Мої співрозмовники образилися ідеєю того, що `зелений` - це понзі-схема. Але чи так воно?

`Понзіноміка` - це, наскільки мені відомо, ненастандартне слово, але воно пізнаване. Ви розпізнаєте це, якщо бачите. Проект `понзі-подібний`, коли стимулюється прийняття за допомогою неявних або явних обіцянок про багатство, шахрайських або ні. Це походить від формально визначеної інвестиційної шахрайської діяльності, названої на честь Чарльза Понзі, який заманив інвесторів обіцянками високих надходжень і `обікрав Петра, щоб заплатити Павлові`.

Дивіться також: Ось як шахраї можуть вичерпати ваш гаманець з криптовалютою.

Термін `понзіноміка` став популярним завдяки авторові Роберту Фіцпатрику в книзі про маркетингові схеми рівняння з декількома рівнями `Понзіноміка: Невідома історія маркетингу з декількома рівнями`, де він сказав, що компанії, такі як Nutrilite і Amway, працюють на зразок фінансових пірамід через те, що гроші в основному надходять через обманливі методи набирання, і більшість коштів йде вгору. Маркетингові мережі, які є законними в США через лобіювання, пропонують видати себе за законну бізнес-систему, де продаються товари або послуги.

Подібні понзіномічні стимули є скрізь, якщо тримати руку на пульсі. Економіст Хіман Мінскі використовує термін `понзі-фінанси` для опису зомбі-корпорацій, які фактично мертві, але продовжують функціонувати і щоденно залучати нові джерела фінансування для погашення зобов`язань перед борговими зобов`язаннями. Ще кілька економістів теоретизують, що національний борг може стати `понзі-грою`, якщо уряди продовжують погашати існуючий борг, випускаючи нові облігації.

Понзіноміка може бути навіть не поганою річчю, якщо капітал використовується для продуктивного використання, але вона майже за визначенням збільшує ризик для пізніших прихильників, які можуть стикнутися зі злетом фінансової системи, якщо вона не стане стійкою або успішно не залікується. Це частина теорії ігор щодо біткоїну, який часто купується з надією на зростання його вартості з часом, або тому, що він зберігає свою вартість відносно до долара або широко приймається.

Питання в тому, коли понзіноміка стає легітимно шахрайською діяльністю? Це не часто трапляється, що криптогроші називають понзі-схемами, коли залучені регулятори, як у справі, що стосується американської Комісії з цінних паперів та бірж ( SEC) щодо HyperVerse у понеділок. Після того, як шахрайська схема розпалилася, і до справи залучилися органи влади, було встановлено, що австралійський `блокчейновий підприємець` Сем Лі здійснював шахрайство, шахрадивши інвесторів на 1,89 мільярда доларів.

Історія HyperVerse залучила багато уваги загалом через `захоплюючі` цифри, як сказав генеральний прокурор США Ерек Л. Баррон, але й через свою незвичайність. Очевидно, Лі і його співзлочинці Бренда Чунга заплатили актору за претендування на роль генерального директора і дивом, ймовірно, через ресурс Cameo отримали рекомендації від таких знаменитостей, як Чак Норріс і співзасновник Apple Стів Возняк.

Дивіться також: 6 видів шахрайства з криптовалютами та як їм уникнути.

Правоохоронні документи описують HyperVerse (також відомий як HyperCapital, HyperFund і HyperNation) як `пірамідальну і понзі-схему`, що приваблювала інвесторів за допомогою можливостей високого доходу від криподобування та інших хибних обіцянок, включаючи метавсесвіт. `Єдине, що HyperFund добуло, - це кишені своїх інвесторів`, - заявив Директор з розслідувань Комісії SEC Гурбір С. Гревал.

Очевидно, нічого не було створено за гроші, які зібрали з усього світу. Що цікаво, розглядаючи, як Лі і Чунга, ймовірно, витратили гроші, здається, що заявлена схема навіть не дуже прибуткова. Звичайно, вони купували автомобілі, нерухомість і дизайнерський одяг - але, з урахуванням номінальної суми, зібраної, здається, що понзі-схема HyperVerse могла існувати так довго, тому що вона виплачувала дохід вхідним коштам існуючим користувачам.

У схемі існував компонент MLM, саме так Чунга потрапила в справу, коли її залучили в 2020 році і вона інвестувала 500 доларів. Рекрути обіцяли пасивний дохід в розмірі 0,5-1% на день або `прискорену` програму. Чунга, одна з шести `корпоративних` презентерів та єдина, яка зазначена окрім Лі в документах, отримала понад 3,7 мільйона доларів з платформи HyperFund та безпосередньо від учасників, що рекрутуються в США.

Речі працювали доти, доки вони не перестали працювати, і кінцево все розпалося, коли заборонили виведення коштів у 2022 році. Причому, в кінці кінців, франктатори намагалися шахрадити інвестиції, продавши користувачам криптокотики NFT за 10 000 доларів та обіцяючи `університетську освіту з блокчейном на рівні вищої освіти`. Дуже рідко понзі-схеми можуть вижити, коли немає кому обдурити. Можливо, це ще одна схожість з певними криптовалютами.

Партнерство Bitget і LALIGA: Криптовалюта у світі спорту
Партнерство Bitget і LALIGA: Криптовалюта у світі спорту
Bitget стає спонсором футбольної ліги LALIGA з Мбаппе та Левандовскі. Рух у спортивний сектор на нових ринках через партнерство з широкою аудиторією. Біржа відзначає свою шосту річницю з понад 45 мільйонами користувачів. Грейсі Чен підкреслює важливість співпраці з LALIGA. 🚀🎉
Переглянути
Нові відкриття про Баррона Трампа: крипто, час та містифікація
Нові відкриття про Баррона Трампа: крипто, час та містифікація
Огляд: Баррон Трамп торгує крипто й подорожує у часі, зауважили активісти. Його звязок з мем-койнами вразив спільноту. Також закидують родині Трампів звязки з подорожуванням у часі через романи та інновації. 🕰📈
Переглянути
Фінансові турботи: вплив ставок Феду на ринки
Фінансові турботи: вплив ставок Феду на ринки
Crypto журналіст Артур Гейс попереджає про можливу ядерну катастрофу для фінансових ринків при зниженні ставки Феду на 50 базисних пунктів. Досліджує вплив цього на біткоїн та фіатні валюти. 📉🔥 #Crypto #фінанси
Переглянути
Перехід на Web3: Підготовка робочої сили
Перехід на Web3: Підготовка робочої сили
🚀 Web3 готує майбутню робочу силу до $1,4 трлн ринку блокчейну. Підготовка співробітників — ключ до успіху у децентралізації. Компанії повинні інвестувати в навчання, щоб забезпечити стабільність у цьому інноваційному просторі. 🌐📈
Переглянути