Китай та Казахстан уклали угоду про цифрову валюту: що це означає?

Китай та Казахстан уклали угоду про цифрову валюту: що це означає?

Китай уклав угоду з Казахстаном про міждержавну цифрову валюту Центрального банку (Цифровий юань)

Спроба Китаю випустити центральну банківську цифрову валюту (ЦБЦВ) призвела до укладення декількох Угод про порозуміння (MoU) з кількома країнами, і Казахстан став останнім додатком до списку.

Згідно з угодою, Китай і Казахстан спільно будуть досліджувати концепцію ЦБЦВ, включаючи роздрібні та оптові варіанти, для поліпшення своїх фінансових екосистем. Історичне партнерство настало після візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна до Казахстану на початку липня, коли міжнародні транзакції стали основою високорівневих дискусій.

Очікується, що ця угода стане передумовою для використання обох країн внутрішніх ЦБЦВ при двосторонніх торгових розрахунках, а не залежності від долара. Торговий оборот між Китаєм та Казахстаном зростав з початку десятиліття і відомий своїм новим історичним рекордом у 2023 році — 41 мільярд доларів.

Для підтримки використання своїх національних валют та отримання численних переваг цифровізації, Китай та Казахстан підтримують ЦБЦВ. Хоча заявлення Сі не уточнювало деталей, спостерігачі розраховують на те, що державні операції з нафтою та газом будуть розраховуватися за допомогою ЦБЦВ, а інші банкують на розвиток надійної перспективи роздрібних перетинів кордону.

Обидва країни не є неопитними у сфері ЦБЦВ, причому Казахстан відомий завершенням свого пілотного проекту із цифровим тенге наприкінці 2023 року. Звіт, опублікований Національним банком Казахстану, стверджував, що цифрове тенге показало перспективи для комерційного запуску після досліджень, включаючи прості платежі.

Хоча розробка ЦБЦВ у Казахстані все ще на ранніх стадіях, цифрове тенге вже має вражаючі можливості, включаючи програмованість та токенізацію.

Що ж до Китаю, він визначився як глобальний лідер у сфері ЦБЦВ, що підтверджується його обширним чотирьохрічним пілотним проектом. Перед датою запуску цифрового юаню на масовий ринок, Народний банк Китаю (PBoC) випробував використання у випадках транспорту, цінних паперів, міжнародної торгівлі та гостинності.

П`ятий візит Сі в Центральноазійську країну з часу призначення на посаду президента побачив підписання обома країнами кількох партнерських угод, включаючи зобов`язання підтримувати приєднання Казахстану до BRICS та взаємні угоди про взаємну безвізовість.

«Китай працюватиме пліч-о-пліч з Казахстаном на шляху до національного процвітання та відродження,» — сказав Сі. «Давайте спільно намалюємо новий план для тіснішої співпраці та відкриємо нову сторінку у дружніх відносинах між Китаєм та Казахстаном.»

Розвиваючись на mBridge?

Відтоді, як було підписано MoU, почалася розмова, що Китай та Казахстан можуть використовувати платформу міжнародних CBDC mBridge для досягнення своїх цілей.

Однак на дорозі стоять певні перешкоди, зокрема відсутність Казахстану як складової частини інтегральної команди. Казахстан був спостерігачем проекту ЦБЦВ і може офіційно сигналізувати про свою намір взяти участь після завершення розширених досліджень Банком міжнародних вирішень (BIS).

Спостерігачі вважають розгортання мінімально віжливого продукту (MVP) сильним заявленням про наміри, а проект вказує на перспективи безшовних міжнародних розрахунків.

Дивіться: ЦбЦВ — це не лише цифрові гроші

Акції криптовалют в США стрімко зростають після зниження процентних ставок Федеральної резервної системи
Акції криптовалют в США стрімко зростають після зниження процентних ставок Федеральної резервної системи
Криптовалютні акції стрімко зросли після зниження процентних ставок Федеральної резервної системи. Це додало імпульсу для ринку. Інтерес до біткоіна може відродитися. Акції криптокомпаній зросли. Вибори вплинули на динаміку ринку, але криптовалюти все одно залишаються актуальними. 📈🪙📉
Переглянути
Діагноз економіки: ФРС знизила відсоткові ставки на 50 базисних пунктів
Діагноз економіки: ФРС знизила відсоткові ставки на 50 базисних пунктів
ФРС знизила відсоткову ставку на 50 пунктів. Пауелл підкреслив стійкий економічний зріст та інфляцію. Домогосподарства отримають полегшення завдяки зниженню витрат на кредитування. Ринок очікує нормалізації інфляції. Найбільш очікувана зустріч року. 🔻📈
Переглянути
Прогнози на зниження ставки Федерального резерву: що очікувати
Прогнози на зниження ставки Федерального резерву: що очікувати
Фінансові установи очікують зниження ставки від Федерального резерву. Ebury - 25 базисних пунктів, TD Securities - важливість графіку Джерома Пауелла, BofA очікує лагідний підхід. Ринок вважає ймовірність зниження від 25 до 50 базисних пунктів. 📉🏦
Переглянути
Прогноз процентних ставок Федерального резерву: розділення думок.
Прогноз процентних ставок Федерального резерву: розділення думок.
Фед розглядає зниження процентної ставки, дискусія колишніх посадовців розбурхала ринок. Очікується зниження на 25 базисних пунктів, але думки поділені. Волатильність на ринку збільшується, S&P 500 росте. Інші аналітики бачать можливість нових рекордів. 📉📈🔥
Переглянути