Найменш ефективна громадська політика боротьби з відмиванням грошей.

Найменш ефективна громадська політика боротьби з відмиванням грошей.

Я не знаю жодного дослідження, що підтверджує ефективність заходів KYC у боротьбі з відмиванням грошей. І це не через відсутність спроб.

Навпаки, існує численні дослідження, що схильні до протилежного висновку. Рональд Пол, дослідник Ла Троуб Університету в Мельбурні, синтезував у дослідницькій статті, опублікованій у 2020 році, багато робіт: Ананда 2011; Брзоска 2016; Чайкіна 2009; Ферверда 2009; Фіндлі, Нільсон та Шарман 2014; Гарві 2008; Леві 2002, 2012; Леві і Магуайр 2004; Леві та Ройтер 2006, 2009; Нейлор 2005; Пол 2018; Ройтер та Труман 2004; Райдер 2002, 2004; Шарман 2011; ван Дуїн 2003, 2011; Вераге 2017.

Головне відкриття цієї дослідної статті узято в більш ніж елегантний заголовок: `Контроль відмивання грошей: Найменш ефективна громадська політика в світі?`

Що ми вчимося?

Те, що процедури KYC та AML дозволяють відновлення приблизно 0,05% глобальних грошей злочинності, що означає 1,5 мільярда доларів з 3 трільйонів доларів злочинних грошей, які циркулюють по всьому світу щорічно. І це припускаючи, що 50% відновлених грошей здійснюється через ці процедури, тоді як емпіричне дослідження в Новій Зеландії показало іншу реальність, де 80% конфіскацій відбувались через звичайні засоби і лише 20% через процедури KYC та AML.

Автор статті узагальнює її так: `якщо вплив трьох десятиліть контролю відмивання грошей майже не реєструється як округлення в гримарних рахунках і «Злочинці, Інк.» зберігають до 99,95% прибутку від невдачі, а реальні перспективи кращих результатів залишаються постійно не дослідженими, жорстка реальність полягає в тому, що поточний рецепт політики ненавмисно захищає, підтримує та сприяє значній частці прибуткового злочину, мотивованого прибутком, який вона намагається протидіяти. У будь-якому випадку, експеримент з боротьби з відмиванням грошей залишається життєдатним кандидатом на титул найменш ефективної ініціативи в політиці, коли-небудь, де-небудь (Cassara 2017, 2).`

Дослідження Європолу в 2016 році давало подібні цифри: злочинці зберігали б майже 99% своїх прибутків.

Це щодо ефективності. Що ж до ефективності, яка означає, які ресурси мобілізовані для досягнення цього результату?

Відповідь знову ж таки призводить до плутанини.

Дослідження широко варіюються в оцінці витрат на дотримання, накладених на бізнес, особливо фінансових, в 2018 році від 304 мільярдів доларів щорічно за даними компанії LexisNexis до 1,28 трільйона доларів за даними Thomson Reuters, не враховуючи витрат на держави і громадські служби, а також непрямі витрати (втрати продуктивності, тертя, тощо).

Навіть за низькою оцінкою, за кожен євро, видобутий зі злочину, витрачалося 200 євро. Ситуація настільки абсурдна в Європі, що витрати на дотримання (144 мільярди євро) перевищують загальну суму грошей (110 мільярдів євро), зароблену злочином щорічно!

Поруч з такими поганими результатами та величезними витратами, розумна людина або компанія витратила б певний час на підтримку цієї системи. Але тут ми маємо справу з релігією, а запитання доведення та обгрунтованості може породити підозру у спільній злочинності з відмиванням грошей та тероризму.

Ця індустрія також стала надзвичайно прибутковою для цілої низки акторів, які розробили широкий спектр послуг: юристи, що спеціалізуються на дотриманні, консалтингові компанії, а також стартапи, що пропонують спеціалізовані інструменти, навіть з назвою RegTech. До цього треба додати майже 4,3 мільярда доларів штрафів, які були накладені на фінансові установи в 2018 році, і 8,1 мільярда доларів в 2019 році. Бізнес також виявляється прибутковим для держав, які заробляють більше на штрафах, ніж видобудуть злочинці...Тоталітарні режими мріяли про це, ліберальні демократії зробили це: фінансовий контроль та його наслідки.

З накладенням цих процедур на фінансову систему нові або існуючі ризики набувають величезних розмірів.

Перше - цензура, пов’язана з радикальним зниженням онлайн-анонімності. Друге - випадковість в застосуванні рішень та санкцій. Третє - крадіжка чутливої інформації. Фінансова цензура як політична зброя для задушення демократії.

Ризик цензури часто сприймається як далекий проблема в західних демократіях. І все ж, життя в демократії не заважає спокусі цензури, яка переважає в людському існуванні, і прикладів багато.

Індекс демократії, опублікований британською газетою The Economist, розташовує Канаду на 13-му місці, Велику Британію - на 18-му, Південну Корею - на 22-му. Усі вони класифіковані як `повні демократії`, перед Францією (23-те). Індія, найбільша демократія у світі, ранжується на 41-му місці, недалеко від наших бельгійських (36-те) чи італійських (34-те) сусідів.

І все ж, ці країни мають історії відносно цензури, пов’язаної з процедурами визначення клієнтів і KYC.

У Канаді, наприклад, як недавно, як в 2022 році, під час посилення протестів водіїв вантажівок, уряд Онтаріо, а потім уряд Канади оголосили надзвичайний стан та наклали фінансові заходи на примус протесту. Те, що сталося вперше в історії Канади.

Під приводом бажання дізнатися про походження коштів фінансування краудфандингових кампаній, що підтримали рух, вступила фінансова агентура з контролю над відмиванням грошей (FINTRAC). Дві фінансові платформи GoFundMe та GiveSendGo були змушені заморозити кошти. Ще більше турботливим є те, що уряд Канади викликав свої надзвичайні повноваження для заморожування індивідуальних рахунків майже сотні людей, які брали участь в протестах. Справжнє фінансове задушення під політичним приводом.

Чи погоджуєтеся ви чи ні з причинами протестів, це поза справою. Цей надзвичайний стан пізніше був визнаний неконституційним Федеральним судом Канади в січні 202438. Але шкода зроблена: протест пішов на спад, протестувальники були фінансово душені, принцип правової держави та індивідуальні свободи були зменшені.

У Великій Британії ще один випадок набув широкої відомості й спричинив багато шуму: це Найджел Фарадж. Цей прихильник Brexit та лідер, клієнт тієї самої банківської установи протягом 43 років, оголосив у 2023 році в Twitter39, що його рахунки були закриті без пояснення. Через два дні, коли скандал спалахнув у Великій Британії, він появився в Twitter і зазначив, що його запити на відкриття рахунків були відхилені 9 банками, під приводом того, що він є `політично викладеним особою`, PEP, абревіатурою, створеною цими правилами визначення клієнтів. Hаприклад, інші політичні приймачі не стикаються з такими проблемами відкриття або підтримки банківських рахунків, що викликає питання про диференційоване обгрунтування на основі політичних поглядів.

Інцидент викликав сум`яття в Великій Британії, а BBC підтвердив, що рахунок був закритий з політичних причин.43. Прем`єр-міністр Ріші Сунак змушений був звернутися до цього питання

Партнерство Bitget і LALIGA: Криптовалюта у світі спорту
Партнерство Bitget і LALIGA: Криптовалюта у світі спорту
Bitget стає спонсором футбольної ліги LALIGA з Мбаппе та Левандовскі. Рух у спортивний сектор на нових ринках через партнерство з широкою аудиторією. Біржа відзначає свою шосту річницю з понад 45 мільйонами користувачів. Грейсі Чен підкреслює важливість співпраці з LALIGA. 🚀🎉
Переглянути
Нові відкриття про Баррона Трампа: крипто, час та містифікація
Нові відкриття про Баррона Трампа: крипто, час та містифікація
Огляд: Баррон Трамп торгує крипто й подорожує у часі, зауважили активісти. Його звязок з мем-койнами вразив спільноту. Також закидують родині Трампів звязки з подорожуванням у часі через романи та інновації. 🕰📈
Переглянути
Фінансові турботи: вплив ставок Феду на ринки
Фінансові турботи: вплив ставок Феду на ринки
Crypto журналіст Артур Гейс попереджає про можливу ядерну катастрофу для фінансових ринків при зниженні ставки Феду на 50 базисних пунктів. Досліджує вплив цього на біткоїн та фіатні валюти. 📉🔥 #Crypto #фінанси
Переглянути
Перехід на Web3: Підготовка робочої сили
Перехід на Web3: Підготовка робочої сили
🚀 Web3 готує майбутню робочу силу до $1,4 трлн ринку блокчейну. Підготовка співробітників — ключ до успіху у децентралізації. Компанії повинні інвестувати в навчання, щоб забезпечити стабільність у цьому інноваційному просторі. 🌐📈
Переглянути