Бали: новий тренд у крипто-проектах.

Бали: новий тренд у крипто-проектах.

Crypto-проекти наразі вже розподілили 40 мільярдів балів. Коли це закінчиться?

Якщо є щось, що є спільним серед членів крипто-спільноти в останні місяці, то це поява балів.

Однак, вони не є кимось, кому сподобаються, але наперакорд проти них.

`Бали, найідіотичніший поворот, який крипто взяла за увесь час мого перебування тут. Вони також майже шахрайські`, - заявив Габріель Шапиро, головний юрист Delphi Labs.

Цей розчарований настрій можна побачити в реакціях на нові проекти, що оголошують свої програми балів. `Вау, гарні деякі бали, як це захоплююче. Уяви собі, видаючи бали замість токенів`, саркастично відповів один користувач.

Так, чому бали мають дурну славу?

Легко зрозуміти чому. Останніми роками проекти нагороджували відданих користувачів і успішних мисливців на безкоштовні розподіли токенів, часто вартістю тисячі доларів - а іноді навіть сотень тисяч доларів. Для когось це може змінити життя. Порозуміло, це явище призвело до екосистеми мисливців на безкоштовні розподіли, які намагаються заробити на наступному великому розподілі.

Але бали - прямо протилежні до того, що шукає мисливець на безкоштовні розподіли. З безкоштовними розподілами ті, хто здійснював угоди в надії на розподіл та сподівався, що він буде їхнім щасливчиком, відчували, що їм вдалось обігнати систему хоча б у якійсь мірі - що їхня інтелектуальна діяльність або просто щастя привело до цієї несподіваної коми. Але з балами користувачі підпорядковуються системі, сподіваючись, що система буде їм милостива і винагородить їхню вірну діяльність токенами сьогодні або найпізніше. Результату нічого не можна досягти, і це просто не так весело.

Попадається й те, що бали є свого роду айою: їх, можливо, ніколи не виконають, вони є лише числом на екрані, яке нагадує часи web2. Вони не є прив`язаними до блокчейну, їх не можна торгувати, і вони можуть не перетворитися ні наякі токени. А найголовніше, вони нічого не варті - можливо, ніколи не варті.

Деякі інвестори також стурбовані тим, що бали не мають такої самої привабливості, як можливий розподіл токенів. `Засновники вважають, що `бали` є розумною та простою стратегією для залучення користувачів, утримуючи їх нескінченно. Але це не правда; насправді, це навпаки. Користувачі не можуть бути одночасно скрізь, і їхнє увагу розривають`, - заявив один інвестор VC-фірми.

КВК, директор VC-фірми HASH CIB, так само погоджується, що у користувачів є коротка тривалість уваги, і більшість програм щодо балів не мають визначеної кінцевої дати, що робить ситуацію гіршою.

У цілях дослідження The Block намагався визначити загальну кількість видачі балів. Оскільки бали не знаходяться на блокчейні, нам довелося завантажувати додатки, перевіряти таблиці лідерів та звертатися безпосередньо до проектів, щоб отримати відповіді. В результаті ми підрахували приблизно 40,6 мільярда балів за участю 12 проектів.

FriendTech: Бали, але без розподілів

FriendTech є чітким прикладом того, чому користувачі втратили інтерес до балів. Проект був одним із перших, хто впровадив систему балів у своєму додатку з метою нагородження активності користувачів. Щотижня він видає бали на основі неуточненої системи розподілу своїм користувачам - щось, що працювало дивовижно, до певного моменту.

Протягом перших двох місяців проект викликав $412 млн торговельного обсягу, оскільки користувачі купували ключі, що надають доступ до групових чатів відомих впливових осіб з надією продати їх за високими цінами для компенсації податку в розмірі 10% з продажу. Однак це швидко зменшилось. Протягом наступних трьох з половиною місяців обсяг торгівлі знизився до $126 млн, і кількість щоденних транзакцій звалилась.

Частиною причини є те, що на початку трейдери сподівалися, що бали призведуть до найближчого розподілу. На той момент відомий крипто-впливовець, відомий як Dingaling - який мав одні канали з найвищою ціною - сказав, що FriendTech буде успішним до розподілу токенів. Коли проект отримав інвестиції від Paradigm, це посилило надію на розподіл.

Проте як до теперішнього часу такого розподілу так і не відбулося, та кому витратжений бал зник безповоротно, витративши гроші на більшу кількість. Чому VCs подобаються бали?

Водночас, коли багато малих інвесторів скаржаться на бали, єдиний клас інвесторів, який, здається, сподобаються, - це венчурні капіталісти.

Один з ключових моментів - це те, що бали гнучкіші за випуск токенів, які не можуть бути змінені без обгрунтованої причини. `Хоча бали не можуть замінити продукт-ринок, вони надають гнучкість для перевірки припущень без складностей і витрат, пов`язаних з запуском токенів`, - зазначив партнер венчурного фонду.

Партнер Multicoin Capital теж погодився, що бали корисні для стимулювання до токен-випуску. `Запуск токену - це багато роботи і набагато складніше змінити економіку, коли токен вже живий`, - сказав він.

Партнер VC-фірми також зазначив, що запропонування балів допомогло NFT-маркетплейсу Blur відкоригувати свої стимули між сезонами. Він додав, що незаявлення певних критеріїв щодо балів допомогло уникнути миттєвого обігу.

Дослідник відзначив, що партікулярна система балів Manta дозволила привернути більше значення в її розумових контрактах, ніж вона отримала б інакше. Hовий проект також утримував значення, автоматично ставлячи на стекінг ефір, який було зв`язано з ним. Він сподівається, що інші проекти рівня 1 і рівня 2 використають схожі системи в майбутньому.

Обговорювалося також те, що бали допомагають уникнути деяких регуляторних ризиків, які спостерігаються при розподілі токенів, оскільки вони не мають значення. `Бали не мають одиниць, не мають максимальної кількості і менше регуляторних ризиків, оскільки їх не можна передавати`, - сказав він.

Однак, деякі VC-інвестори розуміють, що бали можуть не мати безкінечної привабливості.

`Я бачу це як нову наголосу, нову річ, захоплюючу річ у крипто, але чи вона тимчасовий порив, ще побачимо`, - сказав один.

`Ми, безумовно, будемо продовжувати використовувати системи стимулів балів, але я думаю, що це буде більше про привертання клієнтів, ніж про можливість утримати їх на тривалий період, оскільки кожен закінчиться тим, що вони представлять деякі функції подібні на цю`, - заявила засновник і партнер.

Нове оновлення Celestia підвищило ціну токена TIA на 21%
Нове оновлення Celestia підвищило ціну токена TIA на 21%
Учора Celestia запустила Mainnet, що призвело до зростання ціни токена TIA на 21%. Оновлення Lemongrass покращило продуктивність та збільшило інтерес інвесторів. Прогнози для TIA неоднозначні. 🚀📈 #Celestia #TIA #криптовалюта
Переглянути
Биковий ринок: досягнення індикатора на 45%
Биковий ринок: досягнення індикатора на 45%
📉 Крипто аналітик Каутс відзначає спад Бикового Ринку на EWI на 55%. Альткоїни підвищуються, але ціна BTC не висока. Щоб відновити биковий ринок, індикатор повинен досягти 45%. 📊 #крипто #аналітика
Переглянути
Збільшення волатильності на криптовалютних ринках перед закінченням опціонів
Збільшення волатильності на криптовалютних ринках перед закінченням опціонів
На ринках криптовалют закінчення опціонів на Bitcoin та Ethereum породжує високу волатильність. Рішення Феду впливає на ціни. Bitcoin та Ethereum показують позитивні тенденції, але можлива корекція. 📈📉 #крипто #опціони
Переглянути
Старт FED: альткоїни на підйомі
Старт FED: альткоїни на підйомі
На фоні рісту біткоїну та зниження ставки ФЕД, аналітик il Capo підтверджує початок позитивного тренду у сегменті альткоїнів. Хоча сезон ще не розпочався, індекс OTHERS надихає надією на період прискорення. Сезон альткоїнів можливо почнеться при досягненні $265 млрд. 💰📈
Переглянути