Туреччина розпочинає другий раунд тестування цифрової ліри

Туреччина розпочинає другий раунд тестування цифрової ліри

Центральний банк Туреччини перейшов до другого раунду досліджень з ретейлової цифрової валюти центрального банку (ЦЦВБ), після закінчення першої фази.

Згідно з офіційним повідомленням, другий раунд тестів буде акцентуватися на сумісності запропонованої системи ЦЦВБ з існуючою платіжною інфраструктурою. Плани вказують, що Турецький центральний банк може залучити більше учасників до пілотного проекту, включаючи комерційні банки та платіжні сервіси.

Починаючи з 2024 року, центральний банк Туреччини заявив, що буде досліджувати перспективи офлайн-функціоналу для своєї системи ЦЦВБ у сталому намірі поліпшити фінансову включеність. В оголошенні не вказані технічні деталі для офлайн-функціоналу, але є широкі спекуляції про те, що регулювальник може прийняти практику завантажених карток як стратегію.

Центральний банк Туреччини заявляє, що протестує цифрову ліру в реальних сценаріях поза сумісністю та офлайн-функціоналом, щоб виявити можливі проблеми з продуктивністю. Очікується, що другий раунд експериментів буде досліджувати юридичні та економічні наслідки запуску ретейлової ЦЦВБ.

У наступних етапах експериментів з ЦЦВБ будуть вирішуватися питання, пов`язані з цифровою лірою, а також тестуватимуться стратегії для безперешкодного запуску.

Центральний банк Туреччини прагне досліджувати поняття міжнародних платежів у другій ітерації, намекаючи на збільшену співпрацю з міжнародними установами, такими як Міжнародний валютний фонд (МВФ) та Банк міжнародних розрахунків (БМР).

Незважаючи на обширні плани, турецькі власті ще не вирішили, чи запустити цифрову ліру, але центральний банк повідомив, що до кінця року прийме позицію.

Декілька мотивів для регулятора банківської сфери Туреччини, щоб запровадити ЦЦВБ для роздрібного використання, включають сприяння єдності платежів, пропонування мешканцям альтернативної системи та сприяння фінансовій включеності. З понад 40% незабезпечених банкоматів турецького населення експерти вказують на ретейлову ЦЦВБ як на справжнє рішення для досягнення вищих показників фінансової включеності.

Перша фаза показує значний потенціал

У першій фазі пілотного проекту з цифровою лірою, центральний банк прийняв гібридний підхід з використанням технології блокчейну. Гібридний підхід зосередився на розробці цифрового представлення ліри, мобільного гаманця для пропозиції й створенні системи цифрової ідентичності для мешканців.

Згідно з результатами, центральний банк виступає за збільшену роль комерційних банків, залишаючи безпеку та розповсюдження функціоналу для ліцензованих фінансових установ. В верхній частині питань для банківського регулятора є потреба забезпечити конфіденційність та запобігти порушенню своєї фінансової системи.

Акції криптовалют в США стрімко зростають після зниження процентних ставок Федеральної резервної системи
Акції криптовалют в США стрімко зростають після зниження процентних ставок Федеральної резервної системи
Криптовалютні акції стрімко зросли після зниження процентних ставок Федеральної резервної системи. Це додало імпульсу для ринку. Інтерес до біткоіна може відродитися. Акції криптокомпаній зросли. Вибори вплинули на динаміку ринку, але криптовалюти все одно залишаються актуальними. 📈🪙📉
Переглянути
Діагноз економіки: ФРС знизила відсоткові ставки на 50 базисних пунктів
Діагноз економіки: ФРС знизила відсоткові ставки на 50 базисних пунктів
ФРС знизила відсоткову ставку на 50 пунктів. Пауелл підкреслив стійкий економічний зріст та інфляцію. Домогосподарства отримають полегшення завдяки зниженню витрат на кредитування. Ринок очікує нормалізації інфляції. Найбільш очікувана зустріч року. 🔻📈
Переглянути
Прогнози на зниження ставки Федерального резерву: що очікувати
Прогнози на зниження ставки Федерального резерву: що очікувати
Фінансові установи очікують зниження ставки від Федерального резерву. Ebury - 25 базисних пунктів, TD Securities - важливість графіку Джерома Пауелла, BofA очікує лагідний підхід. Ринок вважає ймовірність зниження від 25 до 50 базисних пунктів. 📉🏦
Переглянути
Прогноз процентних ставок Федерального резерву: розділення думок.
Прогноз процентних ставок Федерального резерву: розділення думок.
Фед розглядає зниження процентної ставки, дискусія колишніх посадовців розбурхала ринок. Очікується зниження на 25 базисних пунктів, але думки поділені. Волатильність на ринку збільшується, S&P 500 росте. Інші аналітики бачать можливість нових рекордів. 📉📈🔥
Переглянути