Цифровий шекель: конкуренція з банками & цифрові платежі

Цифровий шекель: конкуренція з банками & цифрові платежі

Цифровий шекель буде конкурувати з банками за депозити та цифрові платежі: Банк Ізраїлю

Цифровий шекель буде конкурувати з комерційними банками за депозити та цифрові платежі, змушуючи їх поліпшувати свої послуги та знижувати свої комісії, стверджує Банк Ізраїлю (BOI).

У своєму виступі на заході, організованому місцевою газетою Globes, заступник голови BOI Ендрю Абір обговорив цифровий шекель та його очікуваний вплив на фінансову систему Ізраїлю.

Дизінтермедіація комерційних кредиторів була вказана як критичне виклик при запуску ЦБДК глобально. У деяких країнах, таких як Німеччина і Італія, кредитори обіцяли протистояти можливим зусиллям центрального банку щодо запуску цифрової валюти центрального банку (ЦБДК), якщо їхня роль у фінансовій системі не буде гарантовано захищена.

Проте, на думку Абіра, ЦБДК повинні конкурувати за депозити з банками.

Заступник губернатора вважає, що незважаючи на найкращі зусилля BOI, фінансова система Ізраїлю не є настільки конкурентною, як вона могла б бути. Споживачі продовжують розміщувати свої гроші в банках через відсутність безпечних та надійних варіантів, що сприяло недбалості з боку кредиторів.

Це все зміниться з запуском ізраїльського ЦБДК, розповів Абір учасникам заходу.

«Здатність громадян тримати частину своїх грошей у цифровому шекелі може призвести до бажання банків заохочувати громадян зберігати свої гроші у них – чи то, платити відсотки за поточний рахунок та вищі відсотки за депозити, чи через інші додані цінності, такі як краща обслуговування, краща технологія,» - сказав він.

BOI має намір ще більше підштовхувати банки до дій через виплату відсотків за зберігання цифрового шекелю. Як повідомляло CoinGeek, BOI опублікував звіт минулого місяця, в якому стверджувалося, що виплата відсотків за ЦБДК змусить банки підвищити свої ставки та, в кінцевому рахунку, збільшити банківські депозити та збільшити кредитування та прибутковість.

Крім депозитів, цифровий шекель дозволить центральному банку конкурувати з банками у цифрових платежах. За словами Абіра, банки зазнали регресу ролі BOI в ринку роздрібних платежів, оскільки використання готівки зменшилося.

«Цифровий шекель дозволить нам платити грішми Банку Ізраїлю скрізь, і в будь-якій трансакції, яку ми оберемо. Це дозволить Банку Ізраїлю посилити конкуренцію між різними засобами платежу,» - він сказав.

Банк Ізраїлю запустить пісочницю для цифрового шекелю

З огляду на всі очікувані розлади, Абір зазначив, що важливо ретельно розглядати дизайн та впровадження цифрового шекелю для захисту споживачів та забезпечення фінансової стабільності у $525 мільярдному економіці.

З цією метою, BOI запускає пісочницю на основі API для банків та фінансових компаній для тестування інноваційних використань ЦБДК. Запуск відбудеться через кілька тижнів, пісочниця є натхненням від проекту Rosalind, пісочниці КІМ та Банку Англії для тестування двохрівневих випадків використання ЦБДК.

Незважаючи на всі обіцянки ЦБДК, BOI поки не вирішив щодо випуску цифрового шекелю та лише досліджує його можливість, підсумував Абір.

Однак BOI продовжує уникати цифрових валют. Абір підкреслив, що цифровий шекель не схожий на цифрові валюти і не був розроблений «якимсь анонімним Сатоші Накамото».

«Усі будуть знати, хто стоїть за цифровим шекелем та хто за нього відповідає - це буде центральний банк, той самий Банк Ізраїлю, що стоїть за грішми, які всі ми знаємо та довіряємо», - зауважив він.

Цифровий шекель буде конкурувати не лише з комерційними банками. Ізраїльські компанії спрямували свої зусилля на стабільні монети, які прив`язані до шекелів, що може виявитися серйозними конкурентами.

У березні місцева біржа Bits of Gold отримала регуляторний дозвіл на тестування BILS, стабільної монети, закріпленої за шекелями. Компанія має намір конкурувати з комерційними банками, рекламуючи BILS як швидший, ефективніший та дешевший спосіб надсилання та отримання шекелів.

Сплата податків на дохід від криптовалют у 2024: Головне до знання
Сплата податків на дохід від криптовалют у 2024: Головне до знання
Огляд: Криптовалютний дохід підлягає оподаткуванню, потрібно дотримуватися процедур. Важливо знати оподатковувані події та зберігати докладні записи. Уникайте ухиляння від оподаткування. IRS має всі ресурси для допомоги. 📊💵 #криптовалюта #податки
Переглянути
Спеціальний звіт: Реакція ринків на рішення Феду
Спеціальний звіт: Реакція ринків на рішення Феду
Банк Японії залишив ставки на одному рівні, інфляція зросла, BoJ береже ставки через високу волатильність ринку. Фед ставить ставки, ринки реагують позитивно, Bitcoin немов бавовно. 🏦📈🪙
Переглянути
Акції криптовалют в США стрімко зростають після зниження процентних ставок Федеральної резервної системи
Акції криптовалют в США стрімко зростають після зниження процентних ставок Федеральної резервної системи
Криптовалютні акції стрімко зросли після зниження процентних ставок Федеральної резервної системи. Це додало імпульсу для ринку. Інтерес до біткоіна може відродитися. Акції криптокомпаній зросли. Вибори вплинули на динаміку ринку, але криптовалюти все одно залишаються актуальними. 📈🪙📉
Переглянути
Діагноз економіки: ФРС знизила відсоткові ставки на 50 базисних пунктів
Діагноз економіки: ФРС знизила відсоткові ставки на 50 базисних пунктів
ФРС знизила відсоткову ставку на 50 пунктів. Пауелл підкреслив стійкий економічний зріст та інфляцію. Домогосподарства отримають полегшення завдяки зниженню витрат на кредитування. Ринок очікує нормалізації інфляції. Найбільш очікувана зустріч року. 🔻📈
Переглянути