Кількість криптоголмонгічних шахрайств у галузі геймінгу та метавсвіту dosiahла 43.7 мільйона доларів

Кількість криптоголмонгічних шахрайств у галузі геймінгу та метавсвіту dosiahла 43.7 мільйона доларів

Кількість записів для криптоголмонгічних шахрайств у галузі геймінгу та метавсвіту

Аналізуючи дані з бази даних REKT, останнє дослідження компанії `Smart Betting Guide` встановило, що протягом минулого року кількість криптоголмонгічних шахрайств у галузі геймінгу та метавсвіту досягла рекордної суми у 43.7 мільйона доларів.

Для користувачів криптографічних просторів піднімається тривога, оскільки їм доводиться все більше стикатись з спробами шахрайства, такими як фішинг, фальшиві розумні контракти, експлойти та багато іншого.

Однак, незважаючи на те, що явище, схоже, збільшується, у 2023 році загальна кількість взломів забрала з крипторинку меншу суму активів порівняно з 2022 роком.

Ці дані вказують на важливий трендовий поворот, за винятком категорії міжланцюжкових мостів, що підсилюють технічні вразливості деяких операцій, які відбуваються на блокчейнах.

Усі деталі нижче.

Загальний висновок

  • Геймінг та метавсвіт: крадіжки та криптоголмонгічні шахрайства на суму 43.7 мільйона доларів у 2023 році
  • Взломи та експлойти загалом зменшуються в 2023 році, але випадки на мостах збільшуються

Компанія `Smart Bettin Guide` у останньому дослідженні, проведеному аналізуючи дані, присутні на базі даних REKT, виокремила тривожні цифри щодо криптоголмонгічних шахрайств, що діють у галузі геймінгу та метавсвіту.

У 2023 році кіберзлочинці вкрали різноманітні децентралізовані протоколи, що належать цим ринковим нішам, на загальну суму приблизно 43.7 мільйонів доларів.

Сама цифра представляє лише 2.5% усіх грошей, втрачених користувачами у світі криптовалют протягом минулого року через взломи та експлойти різних видів, загальною сумою 1.64 мільярда доларів, але вона вказує на продвиження все більш вдосконалених шахрайських практик з боку злоумисників.

Геймінг та метавсвіт у 2023 році представляють шосту найбільш атаковану категорію, після міжланцюжкових мостів, платформ CeFi, кредитних протоколів на Polygon, децентралізованої мережі Binance та DEX на Ethereum.

Особливо у сфері криптографічних ігор та віртуальних світів, пастки для менш досвідчених користувачів стають все більш винахідливими, іноді супроводжуються технологією штучного інтелекту, що ускладнює їх відрізнення від справжнього.

Іноді шахраї намагаються встановити відносини з жертвою з метою створення `фейкового дружби` та зниження оборонних бар`єрів. Як тільки мета досягнута, шахраї використовують різноманітні засоби для видобування цінних даних та грошей з кишень користувачів.

За даними REKT, у цьому контексті виявлені вразливості охоплюють спроби крадіжок через фішинг, фальшиві віртуальні обміни в метавсвіті, шахрайства з NFT та використання зловмисних розумних контрактів.

Компанії, такі як GameStop, Microsoft та Best Buy, стурбовані все частішими крадіжками цифрових активів у межах ігор, оскільки вони в основному пропонують можливість оплати ігор у криптовалютах та можуть бути наступною ціллю для хакерів.

Проекти геймінгу/метавсвіту, найбільш постраждалі в 2023 році за даними REKT, це Stake Wallet, MetaPoint, Ocean Venture, Tales of Elleria, Syncspace Aury, Doglands та Mars Meta Space.

Професіонали з комп’ютерної безпеки рекомендують бути особливо обережними у цей час року, який історично виявляється одним з найбільш прибуткових для хакерів у світі криптовалют.

Взагалі, ймовірність потрапити під криптоголмонг буде вище в першій половині року, ніж у другій, за винятком грудня.

Завжди перевіряйте походження та автентичність посилань, які ми знаходимо в інтернеті, завжди подвійно перевіряйте за допомогою перевірених каналів проєкту в питанні, використовуйте інструменти для повідомлення про зловмисні розумні контракти, такі як WalletGuard, та ніколи не довіряйте нікому, коли іде розмова про грошову етику.

Ці малі заходи можуть врятувати ваш гаманець.

Ось те, що Ігмас Пекарскас, генеральний директор `Smart Betting Guide`, повідомив щодо поширення криптоголмонгу в галузі геймінгу та метавсвіту:

“Деякі платформи, у тому числі ті, що належать до метавсвіту та геймінгу, менш схильні до кіберзлочинності, ніж інші. Перед здійсненням операцій на одній з цих платформ, впевніться, що провелли дослідження та провели належний аналіз. Будьте обережні з цінами, які здаються `надто хорошими, щоб бути правдою`, або неверифікованими речами на продаж, особливо, якщо ви придбаєте дуже обмежений або здебільшого шуканий ігровий предмет, оскільки шахраї намагатимуться використати ваш інтерес.”

Взломи та експлойти загалом зменшуються в 2023 році, але випадки на мостах збільшуються

Поза лякаючими цифрами у категорії геймінгу/метавсвіту, у 2023 році тенденція криптоголмонгу та взломів у веб3 загалом сповільнилася порівняно з 2022 роком, коли був справжній бій на криптографічні протоколи.

За даними DeFiLlama, у минулому році загальні експлойти стосувались активів на суму понад 1.4 мільярда доларів, а значна частина з них припала на місяці березень, липень, вересень та листопад.

Найбільше атакованими проєктами стали Euler Finance, Mixing Network, Poloniex та Atomic Wallet.

У 2022 році загальна сума криптовалюти, вкраденої хакерами, досягла приголомшливої цифри у 3.2 мільярда доларів, що становить 41.6% усіх крадіжок на блокчейні, які коли-небудь були зафіксовані.

Березень, жовтень і листопад були рекордними місяцями для кіберзлочинців, що спрямовувалися на інфраструктури, такі як мережа Ronin, міжланцюжковий міст Binance та біржа FTX.

Тим не менше, у 2023 році була категорія, яка виділилася разом із ігровими платформами та метавсвітом через велику кількість шахрайств та крадіжок.

Мова йде про міжланцюжкові мости, абсолютне улюблене ціль для хакерів, які використовують ще не доспілі технології взаємодії, щоб отримати величезні незаконні вигоди.

З початку їх створення, мости втратили приблизно 2.83 мільярда доларів з такими випадками, як Ronin, BSC TokenHub, Wormhole, Multichain, Nomad, Horizon, Heco та Orbit серед найбільш прибуткових ударів.

Зростаюча потреба у децентралізованій фінансовій систмі переміщувати активи швидко та економічно через кілька блокчейнів тисне все більше мостів шукати рішення, що досі не були випробувані спільнотою, із високим ризиком технічних вразливостей у коді.

Як підкреслено в останньому дослідженні Chainalysis, за останні два роки ці протоколи були дуже корисні для північнокорейських хакерів, які відмивали понад 1 мільярд доларів з інших незаконних операцій, проведених у мережі.

Бажання для сектору на даний момент полягає в тому, щоб нові висхідні рішення взаємодії, такі як LayerZero та Chainlink CCIP, можуть змости цю пропасть, зробивши простим, але водночас і безпечним переміщення активів у режимі мультиблокчейн без ризику натрапити на криптоголмонг.

Графічні патерни криптовалют: 5 ключових формацій
Графічні патерни криптовалют: 5 ключових формацій
🔍 Огляд: 5 графічних патернів криптовалюти вказують на зміни ринку. Падаючий клин, голова і плечі, зведена падаль, флажки, трійний дно - важливі для трейдерів. 📈📉
Переглянути
Прогноз ціни XRP на 2025: $2 при ціні біткоїна $100 000-$150 000.
Прогноз ціни XRP на 2025: $2 при ціні біткоїна $100 000-$150 000.
XRP може зрости до $2 у 2025 році, якщо біткоін досягне $100 000 - $150 000. Трейдери очікують підйому після судової суперечки. 📈 #Ripple #XRP #прогноз
Переглянути
Аналіз криптосигналів: рівні підтримки та точки входу
Аналіз криптосигналів: рівні підтримки та точки входу
🔍 Криптосигнали: аналіз ринку NFT, альткойнів та соцмереж. Пять провідних постачальників: NFT Signals, Binance Killers, Wolf of Trading, Coinmetro, Crypto Bull. Цінні інструменти, але ринок непередбачуваний. 📈
Переглянути
Ціна на криптовалюту RUNE: Потенціал зростання до 60% за місяць
Ціна на криптовалюту RUNE: Потенціал зростання до 60% за місяць
Kриптоаналітик Cool Dog підтримує ріст ціни на RUNE, очікується досягнення 60% при підтримці 200-денного EMA. MACD показує буліші сигнали. Ціна може знизитися до основної підтримки, але зберегти позитивний настрій. 🚀📈
Переглянути