`5 порад для новачків у світі Біткоїна`

`5 порад для новачків у світі Біткоїна`

Показати:

Пережити Ринок Биків

У всіх нас є свій шлях до Біткоїна. Дехто починав як прихильники стійкості грошей, які захоплювалися австрійською економікою та золотом. Інші вийшли зі світу ТрадФай, коли вони зрозуміли, що не все в порядку. Більшість біткоїнерів пройшли через випробування та трибуляції альткоїнів. Незалежно від того, як ви сюди потрапили і яким чином, ласкаво просимо в біткоїн-світ і готуйтесь до хвилі інтересу.

Коли я вперше зацікавився Біткоїном, було липень 2017 року, і ринок Биків був уже на піку. Я купив деякі Біткоіни й спостерігав, як їх вартість зростає. Тоді я купив ще. В той час, коли ціна параболічно зростала, мій інтерес до Біткоїна поділявся таким чином:

Цікаво → Сумнів → Замануха → Відчай

Цю траєкторію можна уникнути під час наступної хвилі Биків, якщо правильно підготуватися.

Якщо ви читаєте це зі сподіванням знайти всі відповіді, я маю дуже погані новини. Відповідей немає. Жодна правильна відповідь не існує ні в житті, ні в Біткоїні. Зроблять їх самостійно ви. Я сподіваюся керувати вами, але насправді ви самі визначите, як ви будете реагувати на волатильність. Біткоїн протестує вашу стійкість.

Під кінець ринку Биків 2017 року я говорив про Біткоін усім своїм знайомим — був абсолютно зворушений ним. Мій сусід в той час був старшим за мене і пройшов через точтку краху дот-кому. Я ніколи не забуду його пораду. Він почув моє бурхливе захоплення Біткоїном і підійшов до цього з міркуванням. Він сказав мені, що під час пузирів дот-комів він заробив більше грошей, ніж йому здавалося, і в кінці він сказав «У мене все гаразд, але не забудьте продати деяку кількість». Він порадив мені продати половину й залишити половину — простий хедж. Я послухав його поради трохи після того, як Біткоїн досяг своєї найвищої вартості і продав деяку частину своїх активів на піку ціни.

Я знаю, що це сакрилегія для багатьох першокурсників. Ми не продаемо наші Біткоїни, чи не так? Це особисте рішення, і в залежності від вашої відповідальності та здатності до ризику можливо, що ви захочете зменшити ризик. Це частина інвестування, і як кажуть, хто не продає з прибутком, той не зазнає втрат. Ця стаття має на меті надати пораду, яку я бажав отримати, коли вперше познайомився з Біткоїном. Я сподіваюся, що це допоможе новачкам у просторі розібратися, як навігувати у шумовому середовищі, яке створює Біткоїн під час своїх ринків Биків.

Я бачив дві хвилі Биків, одну у 2017 році та одну у 2021 році. Ці хвилі Биків були ЗОВСІМ різні, і я підозрюю, що якщо ви поговорите з тими, хто брав участь у хвилях Биків до 2017 року, ви дізнаєтеся, що і ті хвилі мали зовсім інший характер.

Перше, що я хочу сказати, це те, що НІХТО не знає, що відбудеться. Баладжі говорить про 1 мільйон за 3 місяці, лауреати Нобелівської премії кажуть, що ціна опуститься до нуля, Баффет і Мангер (нехай він спочиває з миром) називають це отрутою.

Безрозбірливо відносьтеся до всіх слухаємів, незалежно від того, як довго вони перебувають в просторі або як правильно вони передбачали минулі події. Вони не мають жодного уявлення про те, що принесе майбутнє.

У галузі інвестицій існує поняття `виживший біас`. Ті, хто був правий, вижили і здавалися геніями, бо вони були праві. З переважної більшості тих, хто був у помилці, забувають. Я не буду тут критикувати нікого, але в історії Біткоіна були видатні люди, які прогнозували набагато вищі ціни, коли Біткоін був на 68 тисяч доларів у 2021 році. Я не кажу, що вони погані люди; Я впевнений, що вони мали добру причину для таких прогнозів, але якби ви прийняли їхню пораду тоді, ви купили біткоіни в самий неправильний час і спіткнулися б на кілька років.

На мою думку, існує різні рівні ясновидящих людей, і найнижчий рівень — це технічний аналітик. Це люди, яких ви бачите на Твіттері, які говорять про моментум, рівні цін, графіки і т. д. Ці люди прогнозували ціну Біткоіна 10 тисяч на момент, коли вона була 16 тисяч. Я не кажу, що технічний аналіз це вся брехня; фундаментально, це система для передбачення людських дій через ймовірність. Враховуючи все це, його можна розглядати як один з факторів. Він повинен використовуватись не самостійно для того, щоб визначити ваших інвестицій. Я вас запевняю, що є громади аналітиків, які радили купити Біткоіни у момент, коли вони коштували 68 тисяч, і не купувати їх, коли вони коштували 16 тисяч. Вони плюрализують теорії ймовірності. Не робіть з ризиковими своєю фінансову майбутність на інформованій думці когось іншого.

Другого роду ясновидчих аналітиків — це макроаналітики. Ці люди мають більше довіри, оскільки вони оцінюють загальні тренди в економіці. Вони враховують процентні ставки, рухи ФРС та економічні дані. Ці люди набагато ближчі до реальності, оскільки вони мають свій погляд на пульс кошторисування. Але так само, як технічні аналітики, часто вони можуть БУТИ НА ВЕЛИКУ ПОМИЛКУ. Багато хто говорив, що фондові ставки ФРС не могли перевищити показники Х або У, або вся економіка рухнула б. Вже зараз ставки перевищують всі їхні прогнози, і ми поки що не побачили краху.

Незалежно від того, чи слідуєте ви технічним аналітикам чи макроаналітикам, вони можуть побити байдужими через несподіване. Нікола Талеб, якого біткоінери зараз ненавидять, придумав фразу чорного лебедя про події, які відбуваються час від часу і ніколи не передбачаються стандартними моделями через свою малоймовірність. Covid був чорним лебедем. Війна в Україні була чорним лебедем. І гадайте що? Завтра може відбутися ще одне непередбачуване явище, яке зробить всіх технічних аналітиків та макроаналітиків марними. В світі є багато випадковості. До речі, чорні лебеді не завжди погані. Вони так само можуть бути позитивними факторами.

Це означає, що ми повинні уникати паралізованого страхом та не довіряти нікому?

Звичайно ні. Ми повинні навчитися інформуватися. Ви повинні взяти на себе відповідальність за свої власні рішення. Ви можете скористатися інформацією від технічних аналітиків та макроаналітиків і прийняти власні обґрунтовані рішення. Це ДУЖЕ ВАЖЛИВО. Навчайтесь

Біткоїн — це неймовірно проста і водночас складна сутність. Ваше освіту ніколи не буде закінченою, але ви можете поступово збільшувати своє розуміння. Ми створили серію відео про основи Біткоїна з Дазбеа й Себа Банні, і я відчуваю, що нам так і не вдалося охопити всі аспекти в цій серії!

Ви повинні бути освіченими для того, щоб бути стійкими. Якщо у вас є глибоке розуміння Біткоїна і його принципу, вас не просто знесуть. Психологія тут ДУЖЕ ВАЖЛИВА. Якщо ви розумієте, в що інвестуєте, і ринок зазнає краху на зразок краху біржі FTX, ви здогадаєтеся про те, чого в жодному разі не побачить проста людина. Біткоїн не має впливу Курс падає тимчасово і без підстав Тому зараз найкращий момент для накопичення Біткоїна

Навпаки, коли ви бачите заголовки загального сприйняття Біткоїна, ви спостерігаєте, як ціна безупинно зростає, і ви відчуваєте бажання вкласти все своє майно в Біткоїн, оскільки його ціна нікуди не йде, той момент, коли слід бути ОСТОРОЖНИМ. Про це свідчить моя психологія, і вона типова для багатьох людей. Я боюся, коли ціна падає, і маю надмірне самовпевнення, коли ціна росте швидко. Якщо я роблю ІНШЕ, ніж те, що говорить мій мавпиний мозок, я переконуюся, що часто роблю правильно. Це означає, що коли ви відчуваєте крайній страх, це момент для покупки, а коли ви відчуваєте спрагу, це момент для продажу.

Паніка при купівлі небезпечна. Коли ви відчуваєте непереборне бажання купити Біткоїн, зробіть глибокий вдих. Я вам можу запевнити, що ви зможете купити деякі, і якщо ви відчуваєте цей надмірний потяг, ринок, ймовірно, готовий до ретроцесу. Це не гарантія, але за моєю думкою так само, як в мене видавалося, що так само. Я не пропагую торгівлю Біткоїном, зовсім. Я чесно кажу, що з торгівлі Біткоїном я втратив більше, ніж заробив, і якщо більшість людей є хорошими, вони визнають те саме. Торгівля це навичка і дисципліна, яку дуже небагато людей володіють.

У звичайному сприйнятті людей перешкоджають страх і жадібність. Подумайте про свої почуття і розпізнайте, коли ви переживаєте ці емоції. Вони змушують вас допускати помилки. Найпростіший спосіб пом`якшити все це — розподіляти витрати по кошторисуванню. Swan — ІДЕАЛЬНЕ для цього. Розподілення витрат по кошторисуванню робить все без жодної стресу.

У мене є маленька тактика кошторисування, яка проста та працює для мене:

Коли ціна коригується, я збільшую кількість кошторисування. Коли ціна зростає, я знижую його, зрівнююючи його з меншими.

Протягом місяців і років це суперчарджить ваш середній врив. Не чуйте себе як предатель через продаж Біткоїна

Маєте план і будьте готові діяти. План моєї сусіда є надійним. Коли ви первинно подвоюєте свої вкладення, виведіть ініціальні інвестиції. Це пов`язано зі значним застереженням — що ви купите замість Біткоїна? Видмінні гроші? Ваші варіанти для розміщення коштів дуже обмежені. Це може бути контроверсійним для багатьох людей в просторі, але я думаю, що це зовсім розумно продати деяку кількість. Якщо ви тримали Біткоїни протягом РОКІВ та ваш пакет може суттєво покращити ваше життя, продайте їх.

Час — це актив, який важливіший за Біткоїн; ми маємо дійсно скінчену кількість часу на цій землі. Якщо ви тримаєте свої Біткоїни, а потім відчуваєте непреодоліму потяг до продажу, незалежно від того, яку повідомляють вам новини, це — НЕБЕЗПЕЧНА реакція. Багато Біткоїна в замін за іграшки це не найкращий хід. Купуючи такий Lamborghini Moon за 250 тисяч доларів, який втратить більше 50% вартості протягом 3 років стосовно росту Біткоїна, ви будете почувати себе незручно. У мене згадуються слова Роберта Кійосакі, автора книги `Схема багатого папи, схема бідного папи`:

  • Активи приносять зворотний потік коштів
  • Пасиви відбирають зворотний потік коштів;
Якщо ви купуєте активи, ваше чисте майно значно зросте експоненційно. Якщо ви вкладаєте в пасивний, ви просто збіднієте. Якщо ви продасте Біткоін, ви швидше за все обов`язково пожалкуєте про це у майбутньому.

Умова часу - це тема, яка часто обговорюється у Біткоіні. Людина з низькою часовою угодою означає, що ви готові відмовитися від комфорту сьогодні на користь кращого майбутнього. Будь-який культовий храм, класичний твір мистецтва, все гарне в цьому світі було створено завдяки людям, які працювали з оглядом на майбутнє, а не сучасне. Якби Да Вінчі наклеїв банани на стіну, ми ніколи б його не пам’ятали. Якби Великі Піраміди були побудовані з глини, вони вже б випали. Якби людство витратило всі свої багатства на теперішній час, інвестувши в майбутнє, воно не протрималося б.

Сам Біткоін — це цифровий скарб, який було створено бездоганною, таємничим архітектором. Він призначено вціліти еони; якщо триває цивілізація, він матиме бездоганну вірогідність в майбутньому. Оскільки ніхто не може його змінити або контролювати, Біткоін антентропічний. Це епітет високий рівень художньої праці з низькою цінністю. Біткоін — це Да Вінчі у світі бананів на стінах. Це настільки очевидно, коли робота перераховується, що соромно, що більше людей не розуміють цінність.

У порівнянні з цим шедевром Біткоїна ми маємо піски, які ми називаємо альткоінами або гноем. Вони створені за допомогою технології Біткоіна, але вводять ентропію. Фідельність в альткоінах втрачається через те, що керівництво власне впливає на них. Коли люди можуть впливати на щось, вони неухильно зловживають цим на свою користь. І незалежно від того, це відомо чи підсвідомо, це знищує цінності. Більшість таких гноюватих монет було спеціально створено для шахрайства. Деякі з цих альткоінів можуть мати керівництво, яке діє з хорошими намірами, але керівництво людиної і може бути під впливом та примусом. Проблема полягає в КЕРІВНИЦТВІ. Біткоін і його часовий ланцюжок були розроблені для видалення людського елементу як основної характеристики. Введення людини в цей механізм створює ентропію і руйнує вартість через сеньйораж

Багатьом ці погляди стають зрозумілі лише через кілька років. Якщо ви хочете TL;DR для альткоінів, все просто. Тут вони не цікаві. Ви набагато краще розраховуєте на багато підкинуте монет на казино. У криптосвіті прижимаються до вас гри, якщо вам вдається заробити гроші. Візьміть шлях низької часової угоди та продовжуйте збирати Біткоїни, вивчаючи, як зростають ваші інвестиції. Упевнений, що через 5 років доларів, вкладених в Біткоїни шляхом розподілення витрат по кошторисуванню, ви будете впереду всіх тих, хто хазяйнує залізячками. Мінімум на 5 років вперед

Більшість людей зацікавлюються Біткоїном під час одного з його параболічних бичих ринків. Я був одним з них. Ми всі зацікавлені в розвитку фінансового стану, особливо при спекотному повітрі дезінфляційного запаху.

Якщо ви новачок у Біткоїні, і це ваш перший вихід у цей світ, переконайтеся, що ви готові тримати цей актив протягом не менше 5 років. Швидше за все, ви потрапили сюди під час бичого ринку, і якщо ви не розрахували на щастя, то цей ринок, ймовірно, на занадто різницевому кінці. На дату написання в грудні 2023 року я вважаю, що ми на початку наступного бичого ринку. З компромісом нагляду над ETF, половину вторинної ставки в квітні 2024 року та ФЕД, готовими перейти до спрядащового, багато каталізаторів виставлені. Це НЕ робить це неминучим. Чорні лебеді завжди можливі. За виключенням цього чорно-білого лебедя ми можемо очікувати значного зростання цін в найближчі кілька років.

Власна опіка

Перший раз, коли ви купуєте Біткоїни на обраній вами біржі, це буде схоже на покупку будь-якого іншого активу через брокера. Ви купуєте Біткоїни, і число на екрані показує кількість Біткоїнів, які ви `володієте`.

Крайньо важливо, щоб ви полюбили свої Біткоїни. Ми бачили нещодавно фіаско у біржах і відкритий шахрайство. Коли ці шахрайства розкриваються і розбираються в суді, а ціна Біткоіна знижується через те, що багато людей теж пов`язують актив Біткоїн із його продажем, з`являється ЧУДОВИЙ момент для покупки. Коли ФТХ занепадала 1 рік тому, вартість Біткоіна була вплинута і ті, хто розумів, що у Біткоїна немає фундаментальної проблеми, накопичили його. Вони зрозуміли, що на ринку панує страх (назад, до того, чому тут настільки ВАЖЛИВО бути освіченим). Якщо ви купили Біткоїни в той час (близько 16 тисяч), ви заробили більше ніж 100% за рік!

Подумайте про ключі сімени як про пароль до ваших Біткоїнів, який потрібно захистити, оскільки будь-хто, хто отримає його, може взяти володіння вашими Біткоінами — нема вічного на удачу. Ключі сівець переважно захищені апаратним гаманцем або приладом для підпису. Цей прилад захищає ваші ключі від хакерів або злочинців. Я використовую Coldcard вже кілька років, і це один з найкращих пристроїв для захисту ключів сімени. Це дуже просто. Ви створюєте свої секретні ключі за допомогою пристрою, вони зберігаються і тримаються офлайн, ніколи не підключаються до Інтернету. Цей останній момент ВАЖЛИВИЙ. Ви НІКОЛИ, ЖОДЕН раз не повинні зберігати ці слова на підключеній до Інтернету комп`ютері. Єдине безпечне місце для зберігання вашої ключової сімени — пристрій, призначений для неї. Якщо комп`ютер скомпрометований (і вірте мені, ЦЕ ДУЖЕ ЙМОВІРНО, ЩО КОМП`ЮТЕР СКОМПРОМЕТОВАНИЙ), підписчиць запобіжник захистить ваш Біткоїн.

Це все може здатися дуже складним і складним, якщо ви цього ніколи не робили раніше, але повірте мені, це легко. Я рекомендую вам переглянути відео BTC Sessions про використання вашого вибору для підписання пристрою. Він має неймовірні відеоуроки на YouTube, в яких все детально пояснюється.

Сумісне збереження разом з компанією, як, наприклад, Swan Bitcoin або Unchained Capital, також є хорошою ідеєю для новачків. Вони будуть прихоплювати за руку й захищати від дрібних помилок, які можуть статися. Сумісне збереження варте кошту, якщо ви боїтесь втратити свої Біткоїни. Unchained пропонує сумісний продукт по збереженню, який може мати кілька ключів і може допомогти вашій родині витягнути ваші Біткоїни у випадку вашої смерті.

НЕ ХВАЛІТЬСЯ БІТКОЇНОМЯ. Існує спокуса похизуватися успіхом. Якщо ви йдете вперед по протязі 5 років, ймовірно, у вас буде його багато. Ви горді, що мали дисципліну і самоконтроль, щоб оволодіти собою і успішно накопичити те, що ви вважаєте значною сумою в Біткоїнах. Не розповідайте іншим, скільки у вас є. Це має бути очевидним, але є люди, які можуть не бути так раді за вас. Вони можуть розповісти своїм друзям, а рано чи пізно хтось, кого ви не знаєте, хто може мати здатність до насильства, може вирішити, що ви є апетитною мішенню. Існує ще одна причина, чому варто використовувати мультипідпис. Навіть якщо хтось отримав один з трьох ключів, він не може вкрасти ваше Біткоіни. Не купуйте Біткоїни, які ви не контролюєте

Не купуйте сяючий новий ETF від Уолл-стріту. Купуйте Біткоїни лише там, де ви можете реально контролювати свої Біткоїни. Не розміщуйте ваші Біткоїни на будь-якому сервісі, який виплачує вам проценти, особливо якщо ці відсотки здаються нереалістично високими. На узагальненнячку, просто не робіть цього.

Перша і найважливіша причина, чому ви повинні взяти на себе контроль своїх Біткоїнів, полягає в тому, що ви маєте абсолютний та повний контроль над ними. Існує фраза в Біткоіні «не ваші ключі, не ваші монети». Якщо ви не маєте контролю над своїми Біткоїнами, у вас просто існує зобов’язання. Це — всю ідею існування Біткоїну. Видалити посередників і дозволити людям контролювати свою фінансову долю.

Коли ви володієте своїми ключами, ви не сплачуєте комісію, як ви могли б забезпечити в біржі. Ці комісії можуть здаватися низькими, але з часом вони можуть бути ВЕЛИКИМИ. GBTC — це траст, найбільше нагадує Біткоіновий ETF. GBTC бере 2% річних (зараз 1,5% зі сталтгам), що з часом може стати значним. Крім того, продукти ETF, які продает Уолл-стріт, не дозволяють вам ВЗАГАЛІ берегти Біткоїни. ETF може підійти для деяких людей в деяких ситуаціях, але всі, хто може безпосередньо створити набір Lego, можуть взяти на себе контроль над Біткоіном. Якщо Біткоїн стає все більш популярним, його можна використовувати в якості застави. Так, я розумію, що використання Біткоїна як застави видає його з вашого володіння і вимагає довіри до третьої сторони. Само-контроль є ще одним разом, коли ви маєте навчитися і будь-впевненим, що обрали надійного кредитора, який не збанкує

Старт FED: альткоїни на підйомі
Старт FED: альткоїни на підйомі
На фоні рісту біткоїну та зниження ставки ФЕД, аналітик il Capo підтверджує початок позитивного тренду у сегменті альткоїнів. Хоча сезон ще не розпочався, індекс OTHERS надихає надією на період прискорення. Сезон альткоїнів можливо почнеться при досягненні $265 млрд. 💰📈
Переглянути
Криптовалютні інвестиції: перспективні альткоїни на 2024 рік
Криптовалютні інвестиції: перспективні альткоїни на 2024 рік
У 2024 році очікується ріст альткоїнов. Sui (SUI), FTM, IMX, AERO, SOL та OM стають вигідними інвестиціями. Будьте обережні та вивчайте ринок 🚀📈.
Переглянути
Наскільки зросте ринок прогнозування в 2024 році - Звіт Castle Capital
Наскільки зросте ринок прогнозування в 2024 році - Звіт Castle Capital
Криптовалютні ринки прогнозування швидко ростуть, з Polymarket та Azuro в лідерах. Децентралізовані платформи дозволяють користувачам грати одне проти одного, збільшуючи прозорість. Ринки прогнозування мають великий потенціал, потребують розвитку та звернення до регуляторів. 🚀🔮📈👥🆕
Переглянути
Ризики Плутократії в Токен-базовому Управлінні
Ризики Плутократії в Токен-базовому Управлінні
Vitalik Buterin досліджує ризики плутократії в управлінні токенами. Висвітлює проблеми координації та пропонує гібридні моделі управління. Треба боротися із плутократією для покращення стабільності. 🙂🤔🔑
Переглянути