Найкращі децентралізовані додатки і тренди в криптосвіті

Найкращі децентралізовані додатки і тренди в криптосвіті

Найкращі децентралізовані додатки та поточний тренд

У цій статті ми розглянемо найкращі децентралізовані додатки (dapps) у світі web3 та проаналізуємо поточні домінуючі тенденції, які привертають найбільше капіталу.

Які динаміки криптовалютних ринків будуть найуважніше відстежуватися в 2024 році?

Давайте розглянемо всі деталі нижче.

Резюме

Найкращі децентралізовані додатки за TVL: еволюція сектору з 2020 року. Домінуючі тенденції на блокчейн-ландшафті в 2024 році.

Найкращі децентралізовані додатки за TVL: еволюція сектору з 2020 року

Починаючи з 2020 року, сектор блокчейну спостерігав зростання широкого спектру децентралізованих додатків, які радикально змінили спосіб сприйняття технологій та їх використання кінцевими користувачами.

До цього моменту Біткоін, Ефіріум та інші розподілені системи розглядалися виключно як `облікові книги`, здатні пересилати криптовалютну вартість з однієї адреси на іншу.

З народженням dapps замість цього, web3 прийняв інший вигляд, стаючи цифровим середовищем, де було можливо отримати доступ до базових фінансових послуг без прив`язки до центрального банку.

Uniswap, Maker, Aave, Curve, Compound та Sushi панували в періоді початкового розширення децентралізованих додатків, а блокчейн Ethereum служив ідеальним місцем для розробки смарт-контрактів.

До сьогоднішнього дня ситуація значно змінилася: Ethereum залишається домінуючою мережею для розробки dapp, але до неї приєдналися десятки колег, таких як Solana, Tron, Arbitrum, BSC, Polygon, Avalanche, Optimism і всі нові layer-2.

На фронті Dapp сценарій став набагато складнішим та конкурентним: якщо раніше існували лише кілька протоколів, що акцентувалися на класичних випадках використання децентралізованих бірж, кредитування та CDPs, то сьогодні речі стали набагато більш переплетеними.

Першим децентралізованим додатком для TVL, що очолює цей постійно змінюючийся ринок, є Lido, платформа для ліквідного стейкінгу, яка, співпадаючи з переходом Ethereum до стейкінгу PoS, досягла неймовірного успіху.

  • За даними DefiLama, цей додаток володіє сам по собі 27,13 мільярда доларів в TVL з ринковою часткою 37,5% порівняно з усіма іншими протоколами.
  • Maker заробляє срібну медаль з 8,33 мільярда доларів в TVL, а Aave закриває п`єдестал з 8,17 мільярда.

Тут же після них ми знаходимо `новачка`, а саме платформу Restaking EigenLayer, яка менш ніж за рік завоювала 4-те місце в рейтингу, привернувши капітал у рекордний обсяг 7 мільярдів доларів.

Слідом за успішними проектами такими, як Justlend, Uniswap (який залишається лідером галузі DEX незважаючи на зміни), RocketPool, Spark, Summer.fi та Compound Finance.

З високих 10 децентралізованих додатків за TVL лише 4 вже існували до 2020 року і все ще відіграють домінуючу роль на ландшафті web3.

У найближчі роки контекст dapp може розвиватися навіть швидше, з новими емерджентними тенденціями, які домінують увагу громадськості, повністю революціонуючи цей нішевий сектор так, як ми його знаємо.

Домінуючі тенденції на блокчейн-ландшафті в 2024 році

Нові тенденції можуть значно змінити поточний блокчейн-сценарій, і нові децентралізовані додатки можуть замінити ті, які наразі найбільше використовуються.

Рестейкінг безумовно виявляється найбільш висвітленою тенденцією, з багатьма протоколами, що пропонують надати додатковий шар концепції стейкінгу Ethereum.

EigenLayer, як вже зазначалося в попередньому абзаці, вдалося привернути багато уваги та великий обсяг капіталу за відносно короткі строки.

Ймовірно, що в 2024 році з`являться нові децентралізовані додатки на основі рестейкінгу, і ця практика також розповсюдиться поза межами блокчейну Ethereum з різними методами та випадками використання.

Рестейкінг: Найбільша нативність в 2024 році?

Головною силою цієї вибухової тенденції є офіційний запуск EigenLayer.

Цей запуск призвів до збільшення прибутків від стейкінгу ETH та ETH LSTs на десятки відсотків.

Інша дуже гаряча історія в даний момент - це протокол `Активи реального світу` (RWA), який розвиває паралельну економіку, переносячи реальні активи в світ блокчейну.

Chainlink, Ondo Finance, Realio, Avalanche та Boson ведуть цей нішевий ринок, спрямовуючи свої зусилля на надання все ефективніших та безпечних продуктів своїм учасникам, розширюючи випадки застосування цієї інноваційної криптовалютної практики.

Згідно з аналізу Boston Consulting Group, сектор RWA досягне оцінки в 16 трильйонів доларів до 2023 року.

Для ігрового сектору також передбачаються непередбачені зростання, з сотнями нових децентралізованих додатків, готових пропонувати набір інноваційних ігор світу web3.

Концепція `гейміфікації` розвивається паралельно з типовими фінансовими характеристиками dapps, пропонуючи гібридний досвід між соціальним та економічним сегментами, якого ніколи ще не було.

Ймовірно, ігрові проекти матимуть дуже важливе продовження у 2024 році, особливо якщо супроводжуються кампаніями стимулювання спільноти, такими, як класичні airdrops.

Нарешті, не останню роль в поточному році може відіграти тренд штучного інтелекту, котрий потенційно може інтегруватися з децентралізованими додатками, що базуються на геймінгових досвідках.

Зараз всі очі звернені на технологію ШІ, яка повністю революціонізує підхід до повсякденного життя в цифровому світі, з сервісами та інструментами, що автоматизують більшість процесів, для яких ще кілька місяців тому нам доводилося витрачати час і ресурси, щоб успішно завершити їх.

З народженням ChatGPT, здається, що поширюється усвідомлення того, наскільки дуже зручні та продуктивні нові емерджентні ШІ інструменти.

На фронті криптовалют та блокчейну очевидно, що кілька децентралізованих додатків будуть базувати свою концепцію саме на цій тенденції, намагаючись привернути якомога більше користувачів.

Однак, так само, як з Метавс всенаративом, що домінував у роки 2021-2022, ймовірно, багато dapps, що працюють у цій сфері, залишаться без сліду і загинуть мізерно, оскільки вони не можуть розвинути зручний, ефективний та стійкий випадок використання для кінцевого користувача.

Партнерство Bitget і LALIGA: Криптовалюта у світі спорту
Партнерство Bitget і LALIGA: Криптовалюта у світі спорту
Bitget стає спонсором футбольної ліги LALIGA з Мбаппе та Левандовскі. Рух у спортивний сектор на нових ринках через партнерство з широкою аудиторією. Біржа відзначає свою шосту річницю з понад 45 мільйонами користувачів. Грейсі Чен підкреслює важливість співпраці з LALIGA. 🚀🎉
Переглянути
Нові відкриття про Баррона Трампа: крипто, час та містифікація
Нові відкриття про Баррона Трампа: крипто, час та містифікація
Огляд: Баррон Трамп торгує крипто й подорожує у часі, зауважили активісти. Його звязок з мем-койнами вразив спільноту. Також закидують родині Трампів звязки з подорожуванням у часі через романи та інновації. 🕰📈
Переглянути
Фінансові турботи: вплив ставок Феду на ринки
Фінансові турботи: вплив ставок Феду на ринки
Crypto журналіст Артур Гейс попереджає про можливу ядерну катастрофу для фінансових ринків при зниженні ставки Феду на 50 базисних пунктів. Досліджує вплив цього на біткоїн та фіатні валюти. 📉🔥 #Crypto #фінанси
Переглянути
Перехід на Web3: Підготовка робочої сили
Перехід на Web3: Підготовка робочої сили
🚀 Web3 готує майбутню робочу силу до $1,4 трлн ринку блокчейну. Підготовка співробітників — ключ до успіху у децентралізації. Компанії повинні інвестувати в навчання, щоб забезпечити стабільність у цьому інноваційному просторі. 🌐📈
Переглянути