Протокол спільної безпеки Symbiotic: гнучкий та безкоштовний

Протокол спільної безпеки Symbiotic: гнучкий та безкоштовний

Symbiotic має бути Uniswap в галузі спільної безпеки.

Протокол спільної безпеки Symbiotic вийшов із прихованого режиму сьогодні.

Symbiotic дозволяє мережам налаштовувати їхню впровадження стейкінгу, включаючи забезпечувальні активи, вибір операторів вузлів, механізми винагород і штрафів. Ефір служить як координаційний та організаційний шар протоколу.

Тоді як EigenLayer пропонується як `ринок для децентралізованого довіри`, Symbiotic є своєрідною операційною системою для децентралізованої координації.

Метою було створити протокол, який підходить для майже будь-якої децентралізованої мережі, - сказав співзасновник і генеральний директор Symbiotic Міша Путіатін Blockworks.

Symbiotic виступає в ролі тонкого координаційного шару, який пропонує високу гнучкість та контроль для будівельників мереж. Таким чином, він буде незмінним після запуску - як Uniswap - і не потребує токена для функціонування. Мета - `створити галузь`

Справжньо децентралізовані мережі змінюють наше уявлення про безпеку, довіру та координацію у цифровому світі. Доказ роботи Біткоїну дозволив децентралізованій мережі майнерів забезпечувати цифрові транзакції без покладання на центральний орган.

Підтвердження роботи Ethereum досягає широко подібних рівнів безпеки за допомогою економічного забезпечення, а не споживання електроенергії.

Спільна безпека розширює ці концепції далі, дозволяючи кільком мережам об`єднувати свої ресурси. Це дозволяє новим та зароджуючим мережам набирати обертів, підсаджуючись на встановлену безпеку великих і вже зрілих мереж.

Втілення може включати складну координацію для забезпечення того, що оператори вузлів відповідають правилам протоколу у різних мережах. Деякі з найбільш відомих посередників спільної безпеки - Relay Chain Polkadot, Interchain Security Cosmos та EigenLayer.

`Polkadot був одним із піонерів в цьому, а потім Cosmos прийняв свій власний підхід,` - сказав Путіатін. `Наша ідея полягає в тому, що ми хотіли створити протокол з якможна меншими компромісами.`

Починати рестейкінг та спільну безпеку: уроки від Cosmos, Polkadot та далі.

Symbiotic розпочав розробку приблизно дев`ять місяців тому, співзаснований Путіатіном і Алгісом Євлевим та створений командою за підтримки аудиторської та безпекової фірми Statemind. До цього Путіатін був генеральним директором MixBytes, фірми з аудиту смарт-контрактів, де Євлев був технічним директором. Обидва вони вивчали в Москві і зараз живуть в Дубаї.

Їхній досвід у Statemind привів команду до `розширення своєї місії забезпечити все блокчейну та все децентралізоване` з Symbiotic, сказав Путіатін.

Symbiotic залучив $5,8 мільйонів у раунді збору початкового капіталу від венчурних фондів Paradigm - які також фінансували Uniswap - та кібер•Фонд, венчурної фірми, заснованої раніше учасниками Lido Константином Ломашуком та Василем Шаповаловим.

Перехід посилює оформлену архітектуру дизайну протоколу як `бездозвільну, нейтральну та гнучку`.

Нейтральність означає, що Symbiotic не конкуруватиме з іншими учасниками ринку - тому немає власних активів стейкінгу, rollup або пропозицій доступності даних.

Бути `симбіотичним` означає `відступати від конкуренції, як від вогню, та бути якоможа більш альтруїстичним, якоможа більш бездумним,` пояснив Путіатін. Максимально гнучка

Всі основні рішення залишаються на мережах, які будують на основі Symbiotic, такі як, які забезпечення вони приймуть, які оператори вузлів можуть брати участь, хто вирішує суперечки - такі як злиття та покарання - та як багато стейку вони хочуть від кожної сторони.

Ключова відмінність порівняно з іншими системами спільної безпеки полягає в тому, що Symbiotic може приймати будь-який токен і, в теорії, з будь-якого ланцюжка.

Щоб створити галузь навколо спільної безпеки, `нам потрібно було створити протокол, який може бути супер модульним, а абстракція забезпечення - одна з них.`

Путіатін відносить це до категорії `нейтральності`, оскільки навіть хоча Symbiotic є протоколом Ethereum, забезпечення не обов`язково має бути на Ethereum, хоча за prцумов Lido застрахований етер (stETH) є ймовірним кандидатом як базовий забезпечувальний актив.

`Ви можете створити зобов`язання на боці Ethereum,` - пояснив він, - `і якщо мережа бачить, що повідомлення достатньо довіряють, протягом строки для злиття, актив на іншому ланцюжку може бути навіть у DeFi - фактично використовуватися десь - але надійно зменшується.`

Ця модульність забезпечує, що мережи можуть адаптуватися та розвиватися відповідно до своїх конкретних потреб забезпечення безпеки та ступенів децентралізації.

“Коли ви запускаєте централізовану мережу, між вами буває велика різниця - ви дуже креативні і інноваційні, ви маєте чудову ідею, і ви починаєте таким чином, що є безпечним - тому що вам потрібно побудувати свою власну модель економічної безпеки,` - сказав Путіатін.

Тому ми бачили пліч-о-пліч токени, та компроміси децентралізації, такі як мультісіги, мережі підтвердження авторитету або підпарні набори валідаторів, на думку Путіатіна.

“Мета нашого проекту - змінити наратив - вам не потрібно запускати властну мережу - для вас буде безпечніше й легше запустити нашою, на основі спільної безпеки,` - сказав він.

Він уявляє, як цю систему можна застосовувати, щоб запустити всілякі мережі, згадуючи крос-ланцюжкові оракули, порогові мережі, перевірку та ІАС інфраструктура, взаємодію та спільні послідовники, щоб вказати декілька.

“Ми вважаємо, що такий примітив може допомогти багатьом людям, і для цього нам потрібно бути якнайбільш нейтральними,` - сказав Путіатін.

Хоча амбіції протоколу для спільної безпеки величезні, його архітектура намагалася бути свідомо мінімалістичною.

Він буде бездозвільним та незмінним, де не буде жодного мультіпідпису взагалі. Він не збиратиме плати, і також не буде залежати від будь-якого централізованого фронтенду.

“Якщо я помру, і кожен інженер помре, наша система все одно буде повністю функціональною. Я не очікую, що наш фронтенд буде використовуватися багато,` - він сказав.

Серед партнерів запуску є знайомі імена, такі як Ethena, LayerZero та Hyperlane, а також ціла низка мереж, які все ще знаходяться на ранніх стадіях розробки, за дописом у блозі Symbiotic.

Путіатін очікує, що основна мережа Symbiotic буде доступна для деяких мереж вже наприкінці літа.

“Чому вам створювати складний протокол, якщо ви можете створити дійсно простий та гнучкий?`

ТОП-5 элитных платформ Airdrop: Airdropbob, Starknet, ICO Drops, LayerZero, zkSync
ТОП-5 элитных платформ Airdrop: Airdropbob, Starknet, ICO Drops, LayerZero, zkSync
Обзор: Airdropbob, Starknet, ICO Drops, LayerZero, zkSync - ведущие платформы с высоким потенциалом Airdrop.🌟🚀 Лучшие решения для инвесторов и энтузиастов криптовалют.
Просмотреть
Новое партнерство Nimble Network и Artela: инновации в области искусственного интеллекта
Новое партнерство Nimble Network и Artela: инновации в области искусственного интеллекта
Nimble Network и Artela объявили партнерство для развития искусственного интеллекта и блокчейна. Nimble Network предлагает платформу для создания и продажи AI агентов. Artela использует технологию EVM++ для создания гибких dApps. Партнерство усилит взаимодействие AI агентов с блокчейном Artela, открывая новые возможности для разработчиков и пользователей. 🚀🤖 #Nimble #Artela #партнерство
Просмотреть
Влияние сети Regulated Liability Network на финансы Великобритании
Влияние сети Regulated Liability Network на финансы Великобритании
RLN меняет финансы Великобритании, снижает мошенничество и обеспечивает инновации, интегрируя блокчейн. Поддерживает ЦБЦД и токенизированные активы. RLN - шаг к долгосрочным инновациям в банковской сфере. 🔗💰🇬🇧
Просмотреть
Google Cloud представил сервис Blockchain RPC для упрощения разработки Web3
Google Cloud представил сервис Blockchain RPC для упрощения разработки Web3
Google Cloud представил сервис Blockchain RPC, совместимый с Ethereum, упрощая разработку web3. Сервис обеспечивает масштабируемость и поддержку других цепочек. 🔗🌐
Просмотреть