Danksharding Ethereum: вплив на децентралізацію фінансової системи

Danksharding Ethereum: вплив на децентралізацію фінансової системи

Як Danksharding Ethereum вплине на децентралізовану фінансову систему

Мережі Ethereum зіткнулися зі значними викликами щодо масштабованості. Поточна основна мережа може обробляти лише 20-30 транзакцій на секунду (TPS), що значно менше, ніж у традиційних платіжних системах. Високі комісії за транзакції на Ethereum відлякували користувачів і обмежили доступність мережі. Спочатку, під час ранніх етапів Ethereum 2.0, провідне рішення щодо масштабування було пропонування шарування, розбивка мережі Ethereum на `луски` для паралельної обробки транзакцій.

Однак через спроблеми щодо складності та ризиків безпеки, пов`язаних з міжшаровим спілкуванням, шарування з часом втратило популярність. До денксхардінгу існували інші рішення, такі як шарування та методи масштабування на рівні 2, наприклад rollups, які запропоновані для вирішення проблем масштабованості Ethereum. Ці альтернативи також мали обмеження у сфері масштабованості та складності, що призвело до розробки денксхардингу як рішення для масштабування мережі Ethereum. Що таке Danksharding?

Денксхардінг - це високотехнічне рішення, яке співпрацює з рішеннями шарування на рівні 2 Ethereum, такими як roll-ups, для покращення масштабованості та ефективності на мережі Ethereum. Рішення денксхардінгу Ethereum спрямоване на покращення продуктивності блокчейну Ethereum за рахунок обробки більшої кількості транзакцій. Цей підхід, частина оновлення Ethereum 2.0, призначений для перевершення традиційних методів шарування. В сутість, денксхардінг розділяє блокчейн на фрагменти, відомі як `шари`, для паралельної обробки транзакцій та даних, що дозволяє покращити обробку даних без заторів мережі або збільшення комісій.

Використовуючи більші сегменти даних, денксхардінг збільшує потужність транзакцій, покращуючи продуктивність блокчейну. Денксхардінг спрямований на зменшення витрат на транзакції та покращення пропускної здатності шляхом розширення блочного простору та вдосконаленням доступності даних. Оновлення Dencun офіційно запроваджено на основну мережу Ethereum 13 березня 2024 року. Експерти-аналітики вважають, що оновлення Dencun, яке включає proto-danksharding, може бути `бичачим катализатором` для прогнозу ціни Ethereum у другій половині 2024 року, причому Бед Баддоу прогнозує, що максимальне значення монети, яке вона може досягти до кінця року, перевищує $6400. Це оновлення вплине на ціну Ethereum, можливо, позитивно підвищивши її вартість до цього значення. Яка різниця між денксхардінгом та традиційними методами шарування?

Основна різниця між денксхардінгом та традиційними методами шарування для Ethereum полягає в підході до масштабування. Традиційне шарування мало на меті збільшити потужність обробки транзакцій Ethereum, розбиваючи мережу на кілька `шарових ланцюжків`. Це створило проблему безпеки для Ethereum, оскільки кілька шарів мали спільну безпеку на рівні консенсусу. Наприклад, якщо мережа була розділена на десять шарів, то кожен шар виявився вразливим до зловмисних атак через розприділених валідаторів.

Для вирішення проблем безпеки з традиційним шаруванням та переходу маршрутів масштабування Ethereum до рішень на рівні 2, був розроблений денксхардінг як більш безпечне та ефективне рішення для масштабування. Цей спрощений процес розроблений для спрощення транзакцій всередині шарів мережі, надаючи більш ефективну траєкторію для масштабованості Ethereum. Як денксхардінг вплине на децентралізацію Ethereum?

Вплив денксхардінгу на децентралізацію Ethereum є змішаним, з потенційними перевагами та недоліками:

  • Зменшення вимог до обладнання для вузлів: Вузли Ethereum будуть обробляти та зберігати дані лише для свого призначеного шару, а не всю історію блокчейну. Це зменшення вимог до обладнання та зберігання може значно полегшити участь більшої кількості вузлів у мережі, що потенційно збільшить децентралізацію.
  • Покращена масштабованість та ефективність: Очікується, що Dankshanding значно поліпшить масштабованість Ethereum та ефективність обробки транзакцій. Це може зробити мережу більш доступною і привабливою для широкого кола користувачів та розробників, що може розширити децентралізацію.

Потенційні недоліки:

  • Вразливість менших роллапів: До відмінностей від традиційного шарування, Dankshanding переміщає валідацію транзакцій офчейн, з Ethereum mainnet як шар доступності даних. Однак цей перехід від валідації офчейн викликав занепокоєння про загальну децентралізацію мережі, головним чином тому, що валідація стала більш централізованою.
  • Перехід від валідації офчейн: Залежність Danksharding від роллапів може викласти менш популярні роллапи на ризики безпеки через обмежену кількість валідаторів. Це може зосередити владу та вплив серед встановлених роллапів, що нарешті загрожує децентралізації.
  • Збільшення концентрації валідаторів: Danksharding може призвести до зростання кількості будівельників блоків та зменшення кількості валідаторів, які отримають більшу частку прибутків від MEV. Ця концентрація влади серед менших груп валідаторів може впливати на загальну децентралізацію мережі.

Збільшена обробка транзакцій

Danksharding призначений для того, щоб Ethereum могла опрацьовувати транзакції набагато швидше, ніж зараз. Транзакції Ethereum за допомогою danksharding можуть обробляти понад 100 000 TPS. Це значно покращить масштабованість Ethereum, зроблячи її більш сумісною з традиційними платіжними системами.

Крім того, це дозволяє DeFi-застосункам обробляти набагато більший обсяг транзакцій, що може зменшити затори та затримки. Збільшена потужність обробки транзакцій може допомогти зміцнити конкурентоспроможність та децентралізацію Ethereum у майбутньому.

Сумісність з рішеннями на рівні 2

Danksharding спеціально розроблений для співпраці з масштабними рішеннями на рівні 2 Ethereum. Ця інтеграція призначена для покращення ефективності та економічної доцільності мереж на рівні 2, що робить їх більш конкурентоспроможними порівняно з альтернативними блокчейнами на рівні 1. Однією з найбільших переваг danksharding є його здатність зменшити комісії за транзакції до десять разів для рішень на рівні 2.

Виклики Данксхардінгу

Повне впровадження danksharding займе кілька років. Перехід від початкового пропозиції шарування до підходу danksharding потребував масштабного зміщення в шляху масштабування Ethereum, що додає складності в реалізації.

Найбільшою з наших турбот та викликів danksharding є те, що в довгостроковій перспективі він ставить під загрозу безпеку Ethereum. Багато людей вбачають перехід від валідації офчейн як ризик для безпеки, що робить мережу вразливою перед потенційними атаками. Використання менших роллапів Ethereum, що обробляють багатодооприлюднені транзакції, вважається вразливим через менший рівень захисту механізму mainnet Ethereum. Забезпечення безпеки та недоторканості мережі під час її масштабування буде критичним, і Ethereum повинна буде вирішити це.

Крім того, ризики децентралізації, пов`язані з danksharding, випливають з його залежності від рішень на рівні 2, що може призвести до того, що більші та встановлені постачальники роллапів отримають більше впливу та влади. Збереження загальної децентралізації мережі Ethereum є важливою умовою при масштабуванні та розвитку мережі.

Остаточні подумки

Danksharding - це позитивний крок у правиль

Ethereum: бычий тренд и инвестиционные сигналы
Ethereum: бычий тренд и инвестиционные сигналы
Ethereum (ETH) наблюдает бычий тренд с ростом цены и активностью торговли, привлекая инвестиции в ETF. Технические данные указывают на потенциальный сигнал к продаже. 🔥📈 #Ethereum #ETF #быки
Просмотреть
Перспективы курса Ether: Steno Research
Перспективы курса Ether: Steno Research
Steno Research считает, что падение курса Ether может завершиться, благоприятно для Ethereum активность onchain. ETH выросла на 8%, а CD20 - на 11%. Ethereum превосходит биткоин в развитии DeFi и NFT. Учет ETF и снижение доходов от транзакций причины превосходства биткоина, считает аналитик. Ethereum может стать контрарианской ставкой к концу года. 😎⚡
Просмотреть
Цена Ethereum достигла $2,500: сохранится ли восходящий тренд?
Цена Ethereum достигла $2,500: сохранится ли восходящий тренд?
Ethereum достигла отметки $2,500, возможен рост до $2,550. Приоритет на боковике $2,480. MACD снижается, RSI повышается. Поддержка на уровне $2,385, сопротивление на $2,500. 📈🚀
Просмотреть
Разделение обновления Pectra на две фазы помогло Эфириуму вырасти на 6%
Разделение обновления Pectra на две фазы помогло Эфириуму вырасти на 6%
Эфириум растет на 6% после решения разделить обновление Pectra на две фазы в 2025 году. Ожидается улучшение опыта использования кошелька и улучшение работы Ethereum Virtual Machine. Важно преодолеть сопротивление в $2,595. 🚀📈
Просмотреть