Інвестування в Золото та Біткоїн: Порівняння

Інвестування в Золото та Біткоїн: Порівняння

Чого краще інвестувати в золото чи Біткоїн?

Як золото, так і Біткоїн (BTC) мають свої нішеві ролі в інвестуванні. Золото має мало практичного застосування, крім прикрас та певної спеціалізованої електроніки, тоді як у Біткоїна практично немає (гра слів задля наочності). Проте інвестори все ще сприймають їх, в першу чергу, як альтернативу фіатній валюті. Крім того, обидва активи нещодавно виросли, встановивши свої рекорди цін у 2024 році. Але чи краще інвестувати в золото чи Біткоїн? Ми намагатимемося це з`ясувати в цій статті.

Чому б хтось інвестував в золото чи Біткоїн?

Отже, це дуже цікаве питання.

Обидва фінансові активи залишаються в незручному положенні в сучасній економіці. Хоча золотий стандарт був важливим для глобальних фінансів з 1870-х по 1920-і роки, і золото використовувалося як валюта тисячоліть, ви, напевно, не побачите, як торговелі прийматимуть кусок золота в оплату сьогодні.

З іншого боку, Біткоїн є відносно новим активом, який обіцяє замінити поточну систему, яку контролює надмірна централізація та регулювання центральними банками та урядами. Проте він ще не виправдав цю обіцянку: незважаючи на зростаючу кількість торговців, які приймають його, більшість світу все ще веде бізнес з фіатними валютами.

Здається, незважаючи на логіку, обидва активи мають вражаючий попит, золото встановило рекордно високу ціну практично 2,441 долара 20 травня 2024 року, а Біткоїн перевищив 73,000 доларів у березні 2024 року.

Тож, чому це так?

Інвестори сприймають золото та Біткоїн як безпечні фінансові інструменти у випадку обвалу долара чи надходження рецесії. Фактично, обидва активи залишаються привабливими, особливо тому, що вони `імунні` до урядових втручань.

Золото та Біткоїн як захист від інфляції

Золото має репутацію успішно себе показувати у випадку слабкої економіки. Фактично, золото історично використовувалося як засіб збереження вартості. Логіка захоплення золота проти інфляції полягає в тому, що інвестори переходять із акцій на золото, коли економіці загрожує, збільшуючи попит та ціну. Як тільки економіка відновлюється, попит на золото зменшується, оскільки інвестори повертаються до акцій, створюючи `інверсйну` траєкторію.

Незважаючи на те, що Біткоїн значно молодший за свого блискучого аналога, в ньому є певні схожість з золотом у цьому аспекті `інверсійної траєкторії`. Після всё, його постачання так само обмежене, і його приваба також зростає, коли традиційні активи, такі як акціі̆, схиляються. Пандемія COVID-19 дейсно підтвердила цю роль, оскільки ціна Біткоїна стрімко зросла під час глобальної кризи та досягла піку в листопаді 2021 року.

  • Золото проти Біткоїна
  • 1. Волатильність ціни

    Мати тисячі років для стабілізації ціни часто користується золотою. З іншого боку, ціна Біткоїна залишається піддатливою до коливань, так само, як і ціна всіх криптовалют.

  • 2. Безпека та регуляція

    Як встановлений товар та засіб збереження вартості, золото неможливо підробити. Оскільки воно, як правило, зберігається в банках, воно також дуже важко вкрасти. Перевезення золота через кордон вимагає дозволу від влади, і ви, як правило, можете купувати золото тільки від зареєстрованих дилерів та брокерів. Проте зберігання фізичного золота як інвестора не є ідеальним рішенням через проблеми з безпекою.

  • 3. Застосування та корисність

    У золота майже немає корисності поза галуззю ювелірної промисловості та дуже нішевими застосуваннями, такими як у спеціалізованій електроніці. Тому його попит залишається пов`язаним з його ціннісним зберіганням та захистом від інфляції. Недостатність корисності відповідає тому, що його ціна не залежить від економічних циклів, але це також означає, що золото не вигідне від глобального економічного зростання.

Чи краще інвестувати в золото чи Біткоїн – підсумок

Історична роль золота закріпила його позицію як засобу збереження вартості та захист від інфляції. З іншого боку, Біткоїну потрібно ще більше часу для експозиції в історію, перш ніж його волатильність стане настільки низькою, а довіра інвесторів зрівняється з тією, що ї̈ заслужило золото.

З позитивного боку, волатильність Біткоїна залишає місце для зростання ціни, і за останні десять років відома криптовалюта забезпечила значні прибутки своїм інвесторам в середньому. Проте історична продуктивність такого масштабу не повинна розглядатися як показник майбутнього.

Експерти все ще рекомендують, щоб позиції золота в серйозних інвестиційних портфелях були обмежені до 10% від загальної вартості портфеля. Якщо ви інвестуєте в Біткоїн зі схожими цілями, 10% обмеження також може застосовуватися до криптовалюти.

З іншого боку, акціі, особливо індекс S&P 500, виявляються кращими, ніж або золото, срібло, чи криптовалюта і залишаються надійним захистом від інфляції у довгостроковій перспективі. Принде, поки криптовалюта не пережене віківе випробування часом та, можливо, не доведе інакше.

Відомості: Контент на цьому сайті не повинен розглядатись як інвестиційні поради. Інвестування є спекулятивним. При інвестуванні ваш капітал знаходиться під загрозою.

Прогноз Питера Брандта: Биткоин может вырасти до $300,000
Прогноз Питера Брандта: Биткоин может вырасти до $300,000
Коммодити-трейдер Питер Брандт предсказывает, что цена Биткоина может вырасти до $300,000, основываясь на iH&S фигуре на графике. Он также ранее прогнозировал достижение $150,000 в текущем цикле. 📈🚀
Просмотреть
Прогноз цены Bitcoin: Временная пауза перед следующим ралли
Прогноз цены Bitcoin: Временная пауза перед следующим ралли
📈 Bitcoin находится в краткосрочном бычьем тренде, но стал перекупленным. Признаки разворота видны, но подтверждение требует выхода выше $68K. Bitcoin сталкивается с сопротивлением от $64K до $64.5K, с поддержкой около $63K. RSI намекает на паузу перед дальнейшим ростом. 🚀📉
Просмотреть
Bitcoin-кошельки эпохи Сатоши оживают: 50 BTC вышли из спячки
Bitcoin-кошельки эпохи Сатоши оживают: 50 BTC вышли из спячки
🔍 Статья: Восход Bitcoin эпохи Накамото: недавние транзакции Satoshi-era кошельков. Редкие переводы с кошельков 2009 года. Возможно, связаны с создателем BTC. 🚀🔒
Просмотреть
Старт и финиш бычьего рынка биткоина
Старт и финиш бычьего рынка биткоина
Аналитическая фирма CryptoCon уверено предсказывает наступление бычьего рынка биткоина по Puell Multiple. Заключение: биткоин готовится к значительному росту цены, следующий бычий период начнется после 28 ноября 2024 года. 🚀📈
Просмотреть