Конфлікт між Chainlink та Pyth: порівняння блокчейн-оракулів

Конфлікт між Chainlink та Pyth: порівняння блокчейн-оракулів

Blockchain Oracles: Diverging Data Delivery with Pyth and Chainlink

Навіть після екстремальної криптовоїни криптовалютна індустрія відновилася імпонуванням. Проте, незважаючи на підйом, який сектор побачив за останні кілька місяців, децентралізована фінансова система все ще представляє лише частку в активних фінансових ринках. Загальна ринкова капіталізація криптовалют на даний момент становить близько 2,5 трільйона доларів.

Для того щоб всебічно зрозуміти цю ситуацію, потрібний доступ підприємств та проектів у галузі блокчейну до інформації з цього набагато більшого ринку. Для задоволення цієї потреби підприємства звернулись до блокчейн-оракулів – кодових міст підтягнутої інформації з поза ланцюжка блоків на ланцюжок.

Проте, навіть в межах блокчейн-оракулів починають відзначатися різні стилі збору та доставки інформації. З одного боку, старіше оракульні системи мають фіксовані структури тарифів та ізольований характер, який деякі компанії вважають антитетичними до ідей спільноти Web3. З іншого боку, є більш останні проекти, які акцентують увагу на обслуговуванні спільноти, використовуючи структури DAO, які нагадують більше про центральну місію блокчейну.

У цій статті ми порівняємо два блокчейн-оракули, Pyth та Chainlink, зачіпаючи їх основну мету, спосіб надання послуг та етос і методологію їхніх платформ. Давайте зануримось у це:

Мета та цілі Оракулів

Блокчейн-оракули доставляють позаланцюжкові дані ринку від торгових установ до будь-якої блокчейн-системи. Багато аспектів децентралізованої фінансової системи покладаються на точні, вчасні та можливість отримання даних від оракулів.

Один з найдавніших та найпопулярніших оракульних систем - Chainlink. Заснований ще в 2017 році, Chainlink багато років віддав у галузі налагодження партнерських зв`язків, розширення своєї пропозиції та доставку даних протоколам, додаткам та підприємствам по всьому світу.

Протягом останніх років на ринку з`явилися альтернативні варіанти оракульних рішень. Однак більшість з них пропонують структури тарифів та функції, схожі на ті, що має Chainlink, що дозволяє їм злитися з іншими галузевими думками. Заснований у 2021 році, Pyth Network поклав за мету змінити це, пропонуючи високоякісну, низьку затримку, часті оновлення та надійну службу доставки даних.

На даний момент Pyth працює на понад 50 різних блокчейнах та регулярно надає дані 300 децентралізованим додаткам. Проте їхнє широке охоплення ще не принесло їм слави, а скоріше їх унікальний метод доставки даних на весь спектр блокчейнів, створюючи більш доступну систему для всіх.

Давайте розглянемо, де відрізняються ці оракули.

Доставка Оракулу Chainlink

Хоча Chainlink став одним з улюблених у галузі, це відбувається за допомогою досить застарілого моделі функціонування. Кожного разу, коли додаток хоче отримати дані в реальному часі, він партнериться з автоматизацією з мережі Chainlink. Додатки повинні наймати ці індивідуальні вузли за їхні служби.

Вузли продовжують працювати вже попередньо визначений час, публікуючи дані в ланцюжок лише для додатка, який заплатив за цю послугу. Оскільки кожна мережа вузлів роздроблена, не має жодних широких наслідків кожної з цих індивідуальних завдань. Кожен з них повинен покладатися на позаланцюжкові економіки для роботи та збору даних, створюючи високо приватизовану форму обміну даними.

Оскільки дані стають все ціннішою товаром, ця послуга може почати коштувати все більш недосяжну суму. Більш того, без спільнотної структури, де дані оновлюються в режимі реального часу на кожному блокчейні в системі, ця послуга буде доступна тільки для додатків з резервуарами бюджету для підтримки потоку даних, викидайучи нові учасників у світ блокчейну та додатків.

Нова Ера Доставки Оракула Pyth

Pyth розуміє можливі майбутні конфлікти, до яких може привести структура тарифів Chainlink, та пропонує стійку альтернативу. Позиціонуючи себе як єдине джерело правди в момент початку або t(0). Відразу робить будь-яку інформацію, яка стає доступною для їхніх послуг, доступною на всіх блокчейнах однаково. Фундаментально, зробити дані доступними на всіх блокчейнах радикально покращує доступність до оракульних послуг, піднімаючи тривалість всього екосистеми в цілому.

Додатки не повинні створювати запити на тарифи по вимозі з боку Pyth, дозволяючи користувачам платити мережі за те, що їм потрібно. Роблячи це, Pyth активно виступає проти того, як Chainlink та інші моделі пропонують оновлення потоку даних сферам спільноти. Представляючи нову еру блокчейн-оракулів, які є більш доступними для всіх.

Структури Управління Оракулів

Структура управління будь-яким проектом у галузі блокчейна значно показує, як спільнота прийматиме його протягом років. Основними стовпами децентралізованих екосистем завжди були саме спільнота, створюючи прозоре та безпечне місце для технологічного прогресу та децентралізованого розвитку.

Протягом років підприємства та нові проекти у галузі блокчейна мали можливість варіювати свої структури управління для відповідності цій моделі або створювати бізнес-структуру, яка частіше бачилася в просторах Web2. Важливо підкреслити, що Pyth обрав перше, намагаючись створити систему управління, що відображає дух `Для Спільноти Децентралізації` в основі Web3.

Pyth - це проект, орієнтований на спільноту, використовуючи токени PYTH для створення децентралізованої автономної організації (DAO). DAO Pyth ставить пропозиції від спільноти, а потім приймає рішення на основі голосування (За/Проти), чи вносити пропозицію спільноті чи ні.

Після цього будь-хто, у кого є токени PYTH, може голосувати за пропозицію, використовуючи систему голосування монетами 1:1, де стейкінг токенів демонструє готовність голосувати за чи проти. Ця модель дозволяє спільноті прокладати свій шлях, працюючи на досягнення інноваційних цілей, які індивіди, що складають цей проект, вважають найбільш відповідними візії Pyth.

Ця модель випливає з серця децентралізованих екосистем, давши кожному користувачеві рівне слово. З іншого боку, Chainlink використовує систему багато-підписового контракту, де 9 осіб мають повну владу над напрямком проекту. Якщо 4 з цих 9 осіб голосують за певне правило чи ціль, то вся екосистема його слідуватиме.

Chainlink недавно отримав критику за цю структуру голосування, коли журналісти підкреслили, наскільки багато віри блокчейн простору покладає на компанію, яка використовує структури голосування Web 2 в серці їхнього бізнесу. Переходячи від

Заключні думки

Як Chainlink, так і Pyth пропонують високоякісну систему блокчейн-оракулів, дозволяючи додаткам на ланцюжку отримувати оновлення цін від традиційної фінансової та інших систем поза ланцюжком. Ці механізми обміну даними є важливими для етики блокчейну, з DeFi, яка використовує цю інформацію у своїх додатках.

Хоча Chainlink є вибором за замовчуванням, з більшими роками в індустрії, його дещо застаріла структура тарифів, управління та етос веде багатьох до пошуку нових голосів. Зі своїм сміливим відхиленням від існуючих структур тарифів оракулів, Pyth демонструє свою вірність центральній місії блокчейн-систем.

При зростанні ціни на дані т

ТОП-5 элитных платформ Airdrop: Airdropbob, Starknet, ICO Drops, LayerZero, zkSync
ТОП-5 элитных платформ Airdrop: Airdropbob, Starknet, ICO Drops, LayerZero, zkSync
Обзор: Airdropbob, Starknet, ICO Drops, LayerZero, zkSync - ведущие платформы с высоким потенциалом Airdrop.🌟🚀 Лучшие решения для инвесторов и энтузиастов криптовалют.
Просмотреть
Новое партнерство Nimble Network и Artela: инновации в области искусственного интеллекта
Новое партнерство Nimble Network и Artela: инновации в области искусственного интеллекта
Nimble Network и Artela объявили партнерство для развития искусственного интеллекта и блокчейна. Nimble Network предлагает платформу для создания и продажи AI агентов. Artela использует технологию EVM++ для создания гибких dApps. Партнерство усилит взаимодействие AI агентов с блокчейном Artela, открывая новые возможности для разработчиков и пользователей. 🚀🤖 #Nimble #Artela #партнерство
Просмотреть
Влияние сети Regulated Liability Network на финансы Великобритании
Влияние сети Regulated Liability Network на финансы Великобритании
RLN меняет финансы Великобритании, снижает мошенничество и обеспечивает инновации, интегрируя блокчейн. Поддерживает ЦБЦД и токенизированные активы. RLN - шаг к долгосрочным инновациям в банковской сфере. 🔗💰🇬🇧
Просмотреть
Google Cloud представил сервис Blockchain RPC для упрощения разработки Web3
Google Cloud представил сервис Blockchain RPC для упрощения разработки Web3
Google Cloud представил сервис Blockchain RPC, совместимый с Ethereum, упрощая разработку web3. Сервис обеспечивает масштабируемость и поддержку других цепочек. 🔗🌐
Просмотреть