Обновление Ethereum: стейкинг и вознаграждения

Обновление Ethereum: стейкинг и вознаграждения

У вересні 2022 року Ethereum блокчейн отримав своє найбільше оновлення. Оновлення Merge перенесло Ethereum з Proof-of-Work на Proof-of-Stake. Перехід на Proof-of-Stake зробив Ethereum набагато екологічно чистішим і також поклав основу для майбутніх оновлень, що значно поліпшать масштабованість мережі.

Завдяки впровадженню Proof-of-Stake на Ethereum, власники ETH тепер мають можливість стейкати свої монети та отримувати стейкінгові винагороди у вигляді додаткового ETH. У цій статті ми пояснимо, що таке стейкінг Ethereum та представимо різні варіанти, які мають власники ETH для заробітку стейкінгових винагород. Основні моменти:

  • Мережа Ethereum перейшла на механізм консенсусу Proof-of-Stake в вересні 2021 року.
  • Це означає, що володарі ETH тепер можуть стейкати свої ETH, щоб забезпечити додаткову безпеку мережі і отримувати винагороди.
  • Якщо ви хочете запустити власного валідатора, вам потрібно 32 ETH.
  • Якщо у вас немає 32 ETH, ви все одно можете заробляти стейкінгові винагороди. Ви можете використовувати протоколи ліквідного стейкінгу, такі як Lido, або стейкати свої ETH за допомогою криптовалютної біржі. Ми пояснюємо всі різні способи стейкінгу ETH і вказуємо переваги та недоліки кожного з них.

Що таке стейкінг Ethereum?

Тепер Ethereum використовує механізм консенсусу Proof-of-Stake, в якому валідатори стейкають ETH в обмін на участь у процесі консенсусу. Валідатори отримують винагороду за додавання нових блоків до Ethereum блокчейну та за перевірку того, що блоки, запропоновані іншими валідаторами, відповідають правилам протоколу.

Валідатори, що надійні та діють у найкращих інтересах мережі, отримують ETH як винагороду. На момент написання статті валідатори Ethereum отримують щорічну відсоткову ставку (APR) приблизно 4%. Якщо ви інвестуєте в Ethereum та не плануєте продавати його в найближчий час, стейкінг ETH безумовно варто розглянути для пасивного збільшення вашого ETH капіталу.

Винагороди, отримані кожним валідатором, залежать від загальної кількості активних валідаторів в мережі Ethereum, а також від активності мережі (більше активності означає більше потенційного доходу з комісій за транзакції).

Тільки валідатори, які не надійні або порушують правила, покараються відбиранням певної частини або всього їхнього участі ETH.

Хто може стейкати ETH?

Щоб запустити власного валідатора, вам потрібно мати 32 ETH. На момент написання це відповідає близько 57 000 доларам, тому з фінансової точки зору це відносно недоступно для багатьох.

Проте, є хороша новина: є інші способи отримання стейкінгових винагород із своїми ETH, якщо у вас немає необхідних 32 ETH для запуску власного валідатора. Ми обговоримо різні способи стейкінгу ETH нижче в статті.

Спочатку стейкнуті монети ETH не можна було вивести. Проте це змінилося з оновленням Shapella у квітні 2023 року, що дало користувачам можливість виводити свої стейкнуті монети.

Де можна стейкати ETH?

Є чотири варіанти для власників ETH, які хочуть стейкати свої ETH та отримувати стейкінгові винагороди:

  1. Самостійний стейкінг
  2. Стейкінг як сервіс
  3. Стейкінг пули
  4. Стейкінг через криптовалютні біржі

Однак, самостійний стейкінг та стейкінг як сервіс доступні тільки тим, хто має щонайменше 32 ETH.

Чи маєте 32 ETH для стейкінгу?

Якщо у вас є 32 або більше ETH для стейкінгу, ви можете скористатися послугами самостійного стейкінгу або стейкінгу як сервісу. Звичайно, ви також можете використовувати інші способи стейкінгу ETH, які також доступні для користувачів з меншою кількістю ETH.

Самостійний стейкінг

Самостійний стейкінг передбачає запуск власного валідатора Ethereum та його утримання самостійно. Кожен валідатор, який ви запускаєте, вимагає стейкування 32 ETH.

Коли ви самостійно стейкінгуєте, ви безпосередньо берете участь в процесі консенсусу Ethereum блокчейну і сприяєте децентралізації мережі. Крім того, ви повністю контролюєте свої приватні ключі та отримуєте повні стейкінгові винагороди безпосередньо від протоколу Ethereum. Тому Ethereum Foundation описує самостійний стейкінг як `золотий стандарт` для стейкінгу Ethereum.

Переваги самостійного стейкінгу є, але це найменш доступний спосіб стейкінгу ETH для простих користувачів. Найочевиднішою перешкодою є необхідність мати щонайменше 32 ETH, що просто недосяжно для більшості інвесторів Ethereum. Крім того, для роботи валідатора потрібні певні технічні знання, а також потрібно переконатися, що ваш валідатор постійно залишається на лінії, щоб уникнути штрафів за бездіяльність.

Стейкінг як сервіс

Існують різні провайдери стейкінгу як сервісу, які пропонують керувати одним або кількома валідаторами Ethereum від вашого імені. Користуючись цими послугами, вам потрібно буде надати ETH (32 ETH на валідатора). У більшості випадків ви будете мати контроль над своїми приватними ключами, що є плюсом.

Звичайно, провайдери стейкінгу як сервісу потребують деяку компенсацію за роботу з валідаторами від вашого імені. Тому, хоча ваші валідатори будуть отримувати стейкінгові винагороди безпосередньо від протоколу Ethereum, вам доведеться сплатити комісію провайдеру послуг за утримання валідаторів в робочому стані.

Тому стейкінг як сервіс може бути хорошою опцією, якщо у вас є достатня кількість ETH для запуску власних валідаторів, але ви не хочете займатися технічними аспектами налаштування вузла та забезпечення його роботи.

Загалом, ваші доходи будуть трохи нижчими, ніж ви отримали б зі самостійного стейкінгу, оскільки вам доведеться платити комісію провайдеру. BloxStaking та Abyss Finance - це деякі приклади провайдерів стейкінгу як сервісу.

Чи маєте менше 32 ETH для стейкінгу?

Якщо у вас немає 32 ETH для стейкінгу, ви не можете зайнятися самостійним стейкінгом, але у вас є інші варіанти.

Стейкінг пули

Стейкінг пули приймають депозити ETH від кількох користувачів та пулюють їх разом для запуску валідаторів Ethereum. Це дозволяє будь-кому стейкати свої ETH, навіть якщо в них немає 32 ETH.

Стейкінг пули є дуже популярним способом стейкінгу Ethereum, і багато з них пропонують ліквідний стейкінг, що є досить зручною функцією. Ось два приклади двох найкращих стейкінг пулів Ethereum, доступних на сьогоднішній день.

Lido - це рішення для ліквідного стейкінгу, яке підтримує декілька блокчейнів, включаючи Ethereum. Lido є найпопулярнішим способом стейкінгу Ethereum. На момент написання, понад 30% всіх стейкнутих ETH було стейкнуто через Lido.

Після стейкінгу вашого ETH через Lido ви отримаєте еквівалентну кількість токенів stETH, які представляють ваші стейкнуті ETH та будь-які наростаючі винагороди. Ці токени stETH можуть бути використані в протоколах DeFi або навіть продані, якщо вам потрібна ліквідність.

Эфириум: предстоит ли ралли до $2,800?
Эфириум: предстоит ли ралли до $2,800?
Эфириум (ETH) нацелен на $2,800. Киты накапливают ETH, торговый объем растет, цена растет на 6%. Технический анализ предвещает рост до $2,800. Буллиш настроение трейдеров. 🚀📈
Просмотреть
Виталик Бутерин продает Ethereum во время роста цен
Виталик Бутерин продает Ethereum во время роста цен
📉 Виталик Бутерин снова выводит миллионы долларов из Ethereum, несмотря на свои прогнозы. Вопрос: что дальше? 🤔 #ETH #Бутерин
Просмотреть
Анализ цены Ethereum: $2.7K - следующая цель?
Анализ цены Ethereum: $2.7K - следующая цель?
Обзор: Цена Ethereum стабилизировалась в диапазоне $2,100 - $2,700, но медвежья структура остается. Возможно появление нового восходящего тренда при сохранении уровня $2,100 📈 #Ethereum #криптовалюта
Просмотреть
Кит Ethereum передает 10 000 ETH на биржу Kraken
Кит Ethereum передает 10 000 ETH на биржу Kraken
Обзор: Крупный кит Ethereum передал 10 000 ETH на биржу после 2-летнего бездействия, продав их за $24,37 млн. Другие участники ICO также начали продажи, вызывая беспокойство в сообществе. Быки Ethereum страдают, но актив поднялся на 4% до $2 431. 📈 #Ethereum #ICO #криптовалюты
Просмотреть