Цифровий актив Bitcoin: обрана інвестиційна можливість

Цифровий актив Bitcoin: обрана інвестиційна можливість

Чому я обрав Bitcoin

Читачі мого блогу знають, що я почав поглиблено займатися купівлею Bitcoin у кінці 2022 року.

Фактично, це було найкраще з відіграючих активів серед усіх тих, що я вказав у своїх передбаченнях на 2023 рік. Так само, щоб не розкривати наперед, я додав відкриті позиції на Bitcoin до списку з 24 акцій, які я спостерігаю у 2024 році.

Тому, можливо, для моїх передплатників не було великим сюрпризом побачити мене вчора на X, як я заявив, що мої дні глузування над Bitcoin закінчені. Однак, враховуючи, що у мене близько 210 000 твіттер-підписників більше, ніж підписників мого Substack, можна сміливо сказати, що було багато людей, які були здивовані моїм визнанням помилки, і, до певної міри, ще більше людей, які були готові негайно освідчити мене в їхній підтримці та вітати в спільноті.

Що стосується привітань, все, що я можу сказати, так це те, що я щиро ціную це. Я брешу, якщо скажу, що велика кількість людей, що визнала, що я роблю мудру рішення, трохи не збентежила мене. Проте, як я сказав у своєму пості на X вчора, я знаю, що навколо мене є люди, які набагато розумніші за мене.

Як я також сказав у своєму пості вчора, я спостерігав за людьми, які, я знаю, набагато розумніші за мене, зокрема тих у спільноті звуку грошей, які віддавали належне Bitcoin протягом років. Для мене це було найважчим для ігнорування. Я відчував, що якщо я буду звертатися до людей, таких як Лоуренс Лепард, Люк Громен та Лін Олден за їхніми надзвичайними інсайтами у різній грошово-економічній системі, то чому б хоча б приблизно не ставитися серйозно до їхнього підходу до Bitcoin? Я знав глибоко всередині, що це була робота, яку вони виконали, і розуміння, яке вони досягли з Bitcoin, до якого мені бракувало, навіть розуміючи деякі основи.

  • Я почав розуміти це розуміння, слухаючи мого друга Лоуренса Лепарда, який описував Біткоїн як винахід, що по собі іншаї інший цифровий актив у цьому грудні 2022 року - порівнюючи його як паралель до Інтернету, а не просто як інша програма для Інтернету. Це відео налаштоване на момент, коли моє мислення про Bitcoin змінилося - пояснення Ларрі починається о 36:00:
  • Він визначив це в інтерв`ю як `винахід цифрової дефіцитності`. Щиро кажучи, я не мав уявлення, що це мало на увазі, і ідея `цифрової дефіцитності` не виглядала для мене занадто новою. Я просто поживкнув і подумав: `Якщо Bitcoin може це зробити, інші криптовалюти можуть зробити теж.` Я собі запитав: `Як може щось бути дефіцитним, коли це не існує конкретно і взагалі не існувало 15 років тому?`

І конечно, як ключ використовує кілька зубів разом, щоб відкрити фізичний замок, Bitcoin почав ставати зрозумілим для мене, коли я зрозумів його в контексті того, як мережа працює - всі зуби ключа (ідеологія, мережа, криптографічний винахід) вирівнюються разом, допомагаючи розкрити його розуміння. Спочатку мені потрібно було зрозуміти, як працює криптографія Bitcoin і чому вона фактично незламна та наскільки безпечна це може бути для даний момент. Я зробив це, переглядаючи це відео:

Далі, мені потрібно було зрозуміти систему перевірки та регулювання, яку створює мережа для забезпечення її власної цілісності. Звісно, я зрозумів ідею децентралізованого реєстру, яку кожен може перевірити - це було досить просто. Те, що я дійсно не розумів, це те, як маючи більшість вузлів в мережі, що виконують один і той же код, практично утримує Bitcoin в недоторканості настільки, наскільки це людям потрібно. Я чув про відгалуження в мережі, але тепер я їх зрозумів. Це моменти у часі, коли деякі люди думали, що вони знали краще і мали переписувати код Bitcoin. Більшість вузлів відкидали ці ідеї, тим самим захищаючи святість оригінального коду Bitcoin.

Коли я зрозумів криптографію та безпеку мережі, стало очевидним, що чим більшою буде мережа і чим більше у неї буде прийняття, тим безпечніше і недоступніше вона стане. Ідея людей `заборона його` або, як сказав мій один друг, `Сатоші сам просто може повернутися та змінити обсяг монет, коли завгодно`, просто не витримує критики, коли ти розумієш, як це працює. Якщо люди хочуть мережу Bitcoin, і вони мають потужність та з`єдання з Інтернетом, вони її отримають. Мережа схожа на ковзку рибу, яку хтось намагається утримати - чим сильніше ви її тримаєте і чим більше ви намагаєтеся управляти нею, тим швидше вона вам вислизує з рук. Якщо Канада заборонить її, вона попливе до Мексики. Якщо Мексика заборонить її, вузли попливуть на Маврикій. Якщо Маврикій заборонить її, вузли пірнуть в Росію. Завжди буде десь на планеті - принаймні на короткий або середньостроковий термін зараз - де будуть приймати Bitcoin.

Для мене це стало очевидним лише після того, як я зрозумів, як працює криптографія та як мережа функціонує разом, спільно, я почав призначати всепроникаючу внутрішню цінність Bitcoin. Я був і, до певної міри, ще є в тій групі, яка вбачає золото як маюче внутрішню цінність, якої нема у Bitcoin через його комодитарну заяву та набагато вищий та довший рекорд як засобу зберігання вартості. Саме тому, незважаючи на прийняття ідеї Bitcoin, моя позиція в золоті все ще більша, ніж моя позиція в Bitcoin.

Але прихильники Bitcoin наводять переконливі доводи, коли вказують на те, що Bitcoin легше транспортувати і перевірити, ніж золото. Я завжди застрягав, коли хтось запитував мене, як я взяв би $1 мільярд вартості золота через кордон. Ви цього не зробите. З Bitcoin ви це можете зробити. Навіть якщо біржі піддаються більшій регулюванню AML та KYC, сам Bitcoin залишається вихідним з централізованої концентрації вашого багатства. Ідея, сполучена з передачею та можливістю перевірки її в будь-якому місці світу в будь-який час за допомогою інтернет-з`єднання та живлення, дійсно робить його незвичайною для будь-чого, що коли-небудь існувало раніше.

Для мене, як я сказав у своїй твітній нитці вчора, я не завжди міг точно зрозуміти, що я купував, коли купував Bitcoin. Мені довелося переконати себе в розумінні, описуючи собі це як покупку місця на надійному децентралізованому реєстрі з найвищим прийняттям по всьому світі, яке потенційно - не обов`язково - послужить фундаментом для нового підходу до грошей. Іншими словами, це так само резервація місця в реєстрі, як і інвестиція в винахід Bitcoin сам по собі. Це дуже велика ідея - і мій розум дуже малий - тому мені знадобилось так довго, щоб зрозуміти це. Проте, як кажуть, `коли ти це бачиш, ти не можеш це бачити далі`.

І, як і будь-яка інша інвестиція, якою я володію в чомусь новому, яка ще не була повністю прийнята, я приймаю факт, що існують значні ризики і що вартість Bitcoin може значно знизитися, або в кінці кінців, скласти нулю. Справа в тому, що я просто не бачу, що це станеться невдовзі. Навіть у випадку найгіршого сценарію, коли Bitcoin не пройде 100 років відтепер, я думаю, що його прийняття у наступні 5-10 років вже є фактом.

  • Зокрема, слухаючи Майкла Сейлора допомогло мені відкрити очі на те, що я купую цифровий актив. Це інтерв`ю було тривалим, комплексним виступом, який я нас
Опасности для быков Bitcoin
Опасности для быков Bitcoin
🐂 Бычий рост Bitcoin после скачка до $64000 вызван спекуляциями о ФРС. Осторожный прогноз на следующую неделю. 📉
Просмотреть
Цена биткоина и хешрейт: факторы ралли
Цена биткоина и хешрейт: факторы ралли
Анализ: Возможный рост цены биткоина из-за увеличения хешрейта и аккумуляции биткоинов майнерами. Исторические данные подтверждают эту связь, сигнализируя о потенциальном ралли. 📈🔗 #криптовалюты
Просмотреть
Решающие дни для Биткоина: аналитика и прогнозирование.
Решающие дни для Биткоина: аналитика и прогнозирование.
📈🔍 Неделя будет ключевой для Биткоина, сказал аналитик, указав на уровень $63 000. Удержание цены выше этого уровня может сигнализировать о восходящем тренде, ниже - волатильность. Новая фаза или испытание? Решение в ближайшие дни. ⏳ #BTC
Просмотреть
Фидельити увеличивает свое владение биткоинами, держит почти 1% всех BTC
Фидельити увеличивает свое владение биткоинами, держит почти 1% всех BTC
Фидельити увеличивает долю владения биткоинами до 1%, покупая 5 тыс. BTC за прошлую неделю. Сумма активов оценивается в $11 млрд. Компания продолжает активно накапливать криптовалюту, следуя институциональному тренду 📈🚀 #Фидельити #BTC
Просмотреть