Домени на ланцюжку: нова альтернатива традиційним DNS

Домени на ланцюжку: нова альтернатива традиційним DNS

On-Chain Domains Expand Usability of Web2 Platforms

Джерело: AdobeStock / Casimiro

Точно так само, як Інтернет розвивався зі зміною системи доменних імен (DNS), яка перетворює доменні імена на IP-адреси, сектор криптовалюти переживає подібну перехідну фазу з впровадженням доменних імен на ланцюжку (On-chain domains). Що таке On-chain domains?

Сенді Картер, генеральний оперативний директор та керівник з розвитку бізнесу в компанії Unstoppable Domains - провайдері децентралізованих доменних служб, - розповіла журналу Cryptonews, що домени на ланцюжку (On-chain domains) - це доменні імена на базі блокчейну, які надають децентралізовану альтернативу традиційному DNS. `Хоча DNS добре обслуговував ринок корпоративної ідентичності, вона не задовольняє більш широкого спектру споживацьких ідентичностей, до яких відносяться платіжні обробники, профілі в соціальних мережах, адреси електронної пошти та телефонні номери - галузі, в яких домени на ланцюжку найбільше ціннісні `, - сказала Картер.

На думку Картера, домени на ланцюжку дають змогу користувачам криптовалюти вводити лише ім`я - наприклад, bob.eth - замість складного гаманця при проведенні криптовалютних транзакцій.

Домени на ланцюжку також можуть називатися `цифровими ідентичностями`. За словами Джона Міззоні, співзасновника та фінансового директора Algorand on-chain domain builder TxnLab Inc., користувачі можуть додавати метадані, такі як обліковий запис X, обліковий запис Discord або обліковий запис Telegram для децентралізованих доменів.

Додавання метаданих до цих доменів допомагає підтвердити, що адреса криптокошелька належить конкретній особі.

`Якщо у користувача є домен, який інтегрується в багато криптообластей, його профіль переміщується разом з ним, незалежно від того, яку програму він використовує`, - сказав Міззоні. `Це фундаментально краща модель для користувачів, оскільки вони можуть брати свої дані або ідентичність з собою на різних платформах` (профайли в соц. мережах, екон, телефоні).

Розвиток On-chain Domains

Незважаючи на те, що домени на ланцюжку - це відносно нова концепція, сектор демонструє вражаючий ріст з моменту початку популяризації приблизно три роки тому.

Картер заявила, що Unstoppable Domains зареєструвала до цього часу близько 4 мільйонів децентралізованих доменів, інтегруючи криптогаманці з браузерами, такими як Brave та Opera. Вона додала, що Unstoppable нещодавно уклала партнерські відносини з 15 реєстраторами - включаючи два реєстратори, акредитовані ICANN, Entoro та GMO Internet Group, що дозволило їм пропонувати домени Unstoppable своїм клієнтам.

У той же час, Нікс повідомив, що пріоритет GoDaddy - це надання цінності виключно через ENS. `Наразі ми не плануємо співпрацюювати з іншими організаціями, але завжди готові розглянути можливості, які задовольняють потреби наших клієнтів`, - сказав він.

Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Nimble Network і Artela партнерують для розвитку ШІ. Nimble дозволяє створювати та продавати ШІ агентів, Artela пропонує унікальну EVM++ структуру. Співпраця відкриває нові можливості для розвитку ШІ в блокчейні. 🤝🚀 #інновації
Переглянути
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN революціонізує фінанси Великобританії, зменшуючи шахрайство та витрати, підтримуючи ЦБЦ та інтероперабельність. Її успіх залежить від регуляторного співробітництва та сприятиме інноваціям та безпеці. 👍🌐
Переглянути
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Google Cloud презентував сервіс Blockchain RPC для спрощення розвитку web3. Сумісний з Ethereum, швидкий та надійний. 🌐🔗
Переглянути
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Google Cloud запустив сервіс Blockchain RPC для розробників web3. Підтримує Ethereum та планує розширення. Швидкий та безкоштовний. ⛓️🖥️🚀
Переглянути