Фрагментація мереж Лейер 2: вирішення в блокчейні

Фрагментація мереж Лейер 2: вирішення в блокчейні

Вирішення фрагментації - наступна гонка у блокчейні, так як розвиваються Лейер 2, - каже розробник ZKsync

Починаючи всього лише з декількох піонерів кілька років тому під керівництвом Arbitrum та Optimism, на Ethereum спостерігається швидке збільшення мереж Лейер 2, що призначені для здійснення транзакцій, зазвичай дешевших та швидших. Один з веб-сайтів відстеження L2Beat наразі перераховує 73 активних проекти Лейер 2, 20 проектів Лейер 3, 81 майбутній проект та 12 вже заархівованих.

Це задає тон для того, чому Алекс Ґлуховський, генеральний директор Matter Labs, основного розробника протоколу Лейер 2 ZKsync, бачить фрагментацію як наступне велике виклик для простору блокчейн.

“Зараз гонка полягає у вирішенні фрагментації,” - сказав Ґлуховський у середу під час інтерв’ю з CoinDesk у Нью-Йорку.

Суперланцюг, Еластичний Ланцюг

Багато з цих мереж Лейер 2 мають проблеми з комунікацією одна з одною. Розроблено рішення для взаємодії з метою вирішення цієї проблеми, включаючи випуск Elastic Chain від Matter Labs у червні.

Інші конкуренти Лейер 2, такі як Polygon та Optimism, випустили власні версії вирішення цієї проблеми, включаючи AggLayer від Polygon та рішення для взаємодії Optimism. Вони сподіваються вирішити фрагментацію, дозволяючи різним мережам у своєму екосистемі підключатися до їхніх власних рішень для взаємодії.

Але так само, як залежило зростання розгортання мереж Лейер 2 на протязі останніх кількох років, наступним етапом буде боротьба між проектами, що пропонують свої рішення для взаємодії.

“Більш конкретно, Суперланцюг Optimism та Еластичний Ланцюг Matter Labs, оскільки це єдині дві живі констеляції в блокчейнах, що фактично реалізують взаємодію,” - сказав Ґлуховський. Ґлуховський вважає, що ймовірність успішного впровадження планів Optimism для взаємодії є сумнівною без модернізації своїх систем для включення нульових доказів. “Це складні технології.”

Частиною причини того, чому за останні кілька років з’явилося так багато мереж, є те, що ці компанії зробили його настільки простим для розробників клонувати їхню технологію та створювати власні мережі на її основі.

Стеки розробника, такі як OP Stack та ZK Stack від Matter Labs, дозволяють користувачам будувати власні налаштовані блокчейни Лейер 2 за допомогою технології Optimism та Matter Labs.

Деякі високопрофільні мережі, що вийшли з OP Stack, наприклад “Base” від Coinbase та “World Chain” від Worldcoin. Layer-1 Cronos також створив свій власний Лейер 2 на базі технології ZKsync, під назвою Cronos zkEVM.

Тепер мета — зробити всі ці мережі більш взаємопов’язаними, щоб, замість враження, що користувачі трансують через багато мереж, вони відчували себе як на одній цілковитій мережі.

Ґлуховський каже, що розмаїття мереж Лейер 2 повинно бути переосмислене та розглянуте як корисне для конкретних випадків використання. “Справжнє питання полягає в тому, чи маємо мережі Лейер 2, які мають значення? І я вважаю, що нам не потрібно занадто багато загальнопризначених мереж Лейер 2, але нам дійсно потрібно деякі мережі Лейер 2, призначені для конкретних застосувань або спільнот specific L2s,” - каже Ґлуховський.

“Це може бути регіональним, наприклад, для Латинської Америки, Південно-Східної Азії або Японії, оскільки вони мають специфічні культури та досить окремий підхід там. Або це справді спеціалізоване застосування, як на Еластичному Ланцюзі запускаються проекти, які є просто гральним ланцюгом, якому не потрібно ділити інфраструктуру блок-простору з DeFi або фінансовими застосуваннями,” - зазначає Ґлуховський.

Дізнатися більше: Новий `Еластичний Ланцюг` розробника ZKsync може конкурувати з AggLayer Polygon

Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Nimble Network і Artela партнерують для розвитку ШІ. Nimble дозволяє створювати та продавати ШІ агентів, Artela пропонує унікальну EVM++ структуру. Співпраця відкриває нові можливості для розвитку ШІ в блокчейні. 🤝🚀 #інновації
Переглянути
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN революціонізує фінанси Великобританії, зменшуючи шахрайство та витрати, підтримуючи ЦБЦ та інтероперабельність. Її успіх залежить від регуляторного співробітництва та сприятиме інноваціям та безпеці. 👍🌐
Переглянути
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Google Cloud презентував сервіс Blockchain RPC для спрощення розвитку web3. Сумісний з Ethereum, швидкий та надійний. 🌐🔗
Переглянути
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Google Cloud запустив сервіс Blockchain RPC для розробників web3. Підтримує Ethereum та планує розширення. Швидкий та безкоштовний. ⛓️🖥️🚀
Переглянути