Небезпека квантових обчислень для блокчейну: відгук експерта

Небезпека квантових обчислень для блокчейну: відгук експерта

Квантові обчислення загрожують безпеці блокчейну: експерт

Квантові обчислення, коли-то лише теоретична концепція, зараз швидко розвиваються й перетворюють наше уявлення про обробку даних.

На відміну від традиційних комп`ютерів, які використовують біти, квантові машини використовують кільця, які можуть існувати в кількох станах одночасно. Це робить їх значно більш ефективними, ніж традиційні системи обчислення при вирішенні складних проблем.

Для сектору блокчейну зростання квантових технологій становить значну загрозу для криптографічних систем, що лежать в основі безпеки блокчейну. Поточні методи шифрування, такі як Рівест-Шамір-Адлеман (RSA) та Еліптична Крива Криптографія (ECC), широко використовуються в мережах, таких, як Bitcoin та Ethereum.

Їх основна сила полягає в їх складності, яку традиційні системи не можуть зламати. Однак квантові машини стверджують, що можуть зламати ці системи, що потенційно ставить ці мережі уразливими перед атаками, які раніше були вважені малоймовірними.

З усім сектором, що включає криптовалюти, невзаємозамінні токени (NFTs) та децентралізовані застосунки (DApps), під загрозою, криптографічні заходи, стійкі до квантових обчислень, є невідкладними. Переходячи повільно до пост-квантової ери, сектор блокчейну повинен інновувати і адаптуватися.

Як розкрити ці питання:

Ліза Лауд, виконавчий директор Фонду Секретної Мережі та Голова Групи Квантових Алгоритмів IEEE SA, недавно розмовляла з crypto.news, обговорюючи наслідки квантових обчислень для безпеки блокчейну та те, як ці загрози вирішуються.

Що таке атаки квантових обчислень та чому вони вважаються загрозою для блокчейну та криптовалют загалом?

Атаки квантових обчислень подібні до сучасних атак типу `груба сила`, оскільки їх здатність спробувати різні комбінації значно вища, ніж у класичних комп`ютерів. Якщо у вас є комбінований замок із трьома цифрами, там є близько тисячі комбінацій, і терплячий злодій може спробувати їх всі та відкрити ваш чемодан або вкрасти ваш велосипед. Коли у вас є онлайновий пароль з 12 символами, число перестановок збільшується до 7212 різних можливих паролів, які людина не змогла б упоратися із - але класичний комп`ютер може спробувати всі їх послідовно й врешті-R найти потрібну комбінацію. Якщо у вас є гаманець із зашифрованим закритим ключем, кількість можливих варіантів збільшується до 2256. Це занадто багато для того, щоб класичні обчислення упоралися із, але квантовий комп`ютер може це зробити.

Це спрощення реальності, але передає концепцію того, чому квантова атака комп`ютера є загрозою для блокчейнів та криптовалют. Багато пропозицій щодо вирішення цієї загрози в основному теоретичні або залежать від рішення створення нових блокчейнів із природною квантовою стійкістю, але це не є практично можливим, коли мільйони доларів прив`язані до існуючих блокчейнів. Замість цього деякі дослідники фокусуються на обрамленнях точка-точка, які можна застосувати до існуючих блокчейнів. Іншою, менш очевидною, але потенційною загрозою є те, що квантові комп`ютери можуть добувати блоки набагато швидше, ніж класичні комп`ютери, що потенційно централізує добувальну потужність.

Чи може сектор блокчейну вирішити ці питання, перш ніж технологія квантових обчислень буде повністю готова?

Це питання, які ми бачимо сьогодні, але хто знає, що виникне, коли квантові обчислення стануть реальністю. Ми знаємо, що криптографія блокчейну розвивається специфічно, щоб протистояти цим загрозам, але найбільше питання у тому, про що ми не подумали? Які загрози існують, що сьогодні неочевидні, але тільки з’являться, коли у нас будуть ці дві технології в одній області? Ми не знаємо відповіді, але ми можемо бути впевнені в одному: буде нові та неочікувані проблеми для вирішення, коли блокчейни зіштовхнуться з квантовими обчисленнями.

Теоретично, квантові комп`ютери можуть зламати криптографічні алгоритми RSA та Еліптичну Криву; наскільки конкретною є загроза для поточних платформ блокчейну, як Bitcoin і Ethereum?

Галузь квантової криптографії, хоча й обіцяюча у своїй можливості зламати існуючі шифри, далека від готовності для практичного застосування. У той же час шифрування на ланцюгу продовжує еволюціювати, і сучасних криптографів обізнані з квантовою загрозою на горизонті. В результаті цього набору умов розробка нових методів шифрування на ланцюгу розглядає квантово-стійкі методи як необхідні. Сьогодні немає негайної загрози для Bitcoin або Ethereum просто тому, що квантове обладнання залишається в основному теоретичним конструктом.

Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Nimble Network і Artela партнерують для розвитку ШІ. Nimble дозволяє створювати та продавати ШІ агентів, Artela пропонує унікальну EVM++ структуру. Співпраця відкриває нові можливості для розвитку ШІ в блокчейні. 🤝🚀 #інновації
Переглянути
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN революціонізує фінанси Великобританії, зменшуючи шахрайство та витрати, підтримуючи ЦБЦ та інтероперабельність. Її успіх залежить від регуляторного співробітництва та сприятиме інноваціям та безпеці. 👍🌐
Переглянути
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Google Cloud презентував сервіс Blockchain RPC для спрощення розвитку web3. Сумісний з Ethereum, швидкий та надійний. 🌐🔗
Переглянути
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Google Cloud запустив сервіс Blockchain RPC для розробників web3. Підтримує Ethereum та планує розширення. Швидкий та безкоштовний. ⛓️🖥️🚀
Переглянути