Роздрібні ЦБДК в Азії: тривалий шлях до успіху

Роздрібні ЦБДК в Азії: тривалий шлях до успіху

Роздрібні ЦБДК розпочали свій шлях у Азії досить повільно

Хайп відокремлюється від реальності, коли мова йде про роздрібні центральні банківські цифрові валюти (ЦБДК) в Азії, і їх ухвалення є неоднозначним. Майже п`ять років після того, як Китай запустив перші випробування свого першого цифрового юаню (е-RMB), тільки ще дві азійські країни насправді мають функціонуючі роздрібні ЦБДК: Індія та Камбоджа.

У регіоні проводяться різні пілотні проекти, які можуть чи не факт, призвести до запуску цифрових фіатних валют в Японії, Кореї та різних країнах Південно-Східної Азії. Ці країни роблять ставку і уважно спостерігають за першими прихильниками, коли вони взважують свої можливості.

Хто потребує цифрового юаню?

Відносно Китаю, який так багато обговорюється ЦБДК, немає сумніву, що в гуртовому сегменті він може відігравати значну роль. Центральні банки Гонконгу, Таїланду, Об`єднаних Арабських Еміратів та Саудівської Аравії співпрацюють з Пекіном і Банком міжнародних виплат (BIS) в рамках амбітного міжнародного проекту mBridge.

Але тим часом, як центральні банкіри разом з комерційними банками можуть диктувати умови mBridge, ухвалення в роздрібному сегменті вимагає інтересу споживачів. І коли мова йде про цифрові платежі, Китай вже побудував зрілу, всебічну екосистему, що ґрунтується на дуополі Аліпей та WeChat Pay. Є дуже мало того, що цифровий юань може запропонувати китайським споживачам, чого вони не можуть отримати через існуючі платіжні платформи.

  • З цієї причини уряд Китаю спробував такі речі, як виплата працівникам державних служб у цифровому юані. Працівники, справді, отримують свою заробітну плату у вигляді е-CNY, але тут же передають її на свої банківські рахунки, щоб витрачати на готівку. Не трудно зрозуміти чому: варіанти використання е-CNY як в онлайні, так і в офлайні обмежені, тоді як Пекін не належним чином звернув увагу на питання конфіденційності щодо цифрової фіатної валюти.
  • Народний банк Китаю нещодавно поділився загальними обсягами транзакцій для е-CNY, які становили 6,6 трильйона юанів (910 мільярдів доларів США) станом на травень 2024 року. Беручи до уваги, що загальний ринок платежів Китаю оцінюється приблизно в 40,3 трильйона доларів, ми бачимо, що е-CNY має довгий шлях перед собою, поки він не стане значним обсягом транзакцій. Цифрова рупія втрачає імпульс

У січні було повідомлено, що обсяги транзакцій індійської цифрової рупії (е-рупії) перевищили 1 мільйон за один день - але не чи це визначає середню кількість щоденних транзакцій за допомогою цифрової фіатної валюти Індії. Коли з`явилася інформація про те, що працівникам банків порадили брати участь, ми підозрювали, що цей міліард в основному був просякнутий досягненням цілі, яку Резервний банк Індії (RBI) прагнув досягти до кінця 2023 року, ніж вказівкою на те, що ухвалення цифрової рупії зростає.

В умовах прохолодного інтересу до цифрової рупії, RBI заявив у травні, що вона буде доступна офлайн. Доведеться запитати, наскільки це буде корисно для споживачів. Існуюча цифрова платіжна система Індії вже є дуже успішною, якщо навіть не так розвиненою, як у Китаю, тоді як готівка залишається популярною для фізичних трансакцій.

  1. У кінці червня агентство Reuters повідомило, що використання е-рупії впало до всього 10% від піку, якого вона досягла в грудні 2023 року. Один з джерел - банкір, що брав участь в проекті, який говорив з Reuters, сказав: `це показує, що існує мало органічного попиту на використання е-рупії.`
  2. Тим часом, продовжуються транзакції, вони відбуваються частково тому, що банки розподіляють вигоди серед своїх працівників через е-рупію, це пов`язано збільшенням обсягу транзакцій щомісяця, але не має постійного підйому.

У той час як у роздрібних користувачів є обмежений інтерес до цифрових фіатних валют в Китаї та Індії, вони прагнуть до Проекту Баконг в Камбоджі, який перевищив 10 мільйонів облікових записів (60% населення Камбоджі) в грудні 2023 року. Національний банк Камбоджі (NBC) спільно розробив Баконг з японською стартап-компанією з технологій блокчейну Soramitsu, запустивши його у жовтні 2020 року.

Баконг, мабуть, найкраще описати як систему роздрібних платежів, що працює на блокчейні та керується центральним банком Камбоджі, яка дозволяє взаємодію між різними гравцями у платіжному ландшафті країни. Уряд Камбоджі запустив проект Баконг, оскільки він вважав, що роздрібний ЦБДК може виконати три ключові політичні цілі: збільшити фінансову включеність (у час запуску Баконга близько 75% населення було безбанковим), покращити інфраструктуру цифрових платежів та в кінцевому підсумку зменшити використання доларів США в щоденних трансакціях.

Працюючи з Soramitsu, NBC забезпечила, що здійснення транзакцій за допомогою Баконг буде простим і швидким. Електронний гаманець Баконг вимагає тільки номер телефону або QR-код для переказу грошей чи здійснення платежу.

В сутності, Баконг чимось схожий на першобачника цифрових платежів, як то було з Alipay в Китаї 20 років тому. З цієї причини - і зважаючи на міцну підтримку, яку він отримав від уряду Камбоджі - ми очікуємо, що він стане фундаментальною частиною інфраструктури цифрових платежів Камбоджі.

Це все про користь

Хоча центральні банки як Китаю, так і Індії зацікавлені в розвитку ухвалення своїх відповідних ЦБДК, ми вважаємо, що ці зусилля не принесуть результату, якщо споживачі не знайдуть їх корисними. Як Китай, так і Індія вже дуже успішно побудували інфраструктуру цифрових платежів, і ані Народний банк Китаю, ані RBI не запропонували переконливих доводів, чому роздрібне використання ЦБДК дає значні переваги користувачам. Якщо що, споживачі залишаються колебущими використовувати цифрові фіатні валюти через турботу про використання своїх даних і їхню загальну приватність. Центральні банкіри, які не здатні заспокоїти ці бажання, можуть справді побачити, що їх проекти ЦБДК продовжать втрачати імпульс.

У той час як Японія та Південна Корея продовжують експерименти з віртуальним єном та воном в пілотних проектах, які розвинені економіки мають навіть менш практичне використання для роздрібного ЦБДК, ніж Китай та Індія. Звісно, у Японії є амбітні цілі безготівкового використання, але вони можуть досягти їх з існуючою інфраструктурою цифрових платежів. Їм просто потрібно підвищити ухвалення. Побудова нової інфраструктури для цифрової фіатної валюти була б вибійкою.

Тим не менш, існує одна розвиваюча країна в Південно-Східній Азії, яка, ймовірно, ухвалить ЦБДК аналогічно до Камбоджі, і це Лаос. Фактично, Лаос працює над пілотним проектом ЦБДК з Soramitsu, який розпочався в 2023 році.

ЦБДК найцінніші для країн, що потребують термінового включення фінансів та обмеженої існуючої платіжної інфраструктури. Лаос відповідає обом критеріям. У країни ВВП

Акції криптовалют в США стрімко зростають після зниження процентних ставок Федеральної резервної системи
Акції криптовалют в США стрімко зростають після зниження процентних ставок Федеральної резервної системи
Криптовалютні акції стрімко зросли після зниження процентних ставок Федеральної резервної системи. Це додало імпульсу для ринку. Інтерес до біткоіна може відродитися. Акції криптокомпаній зросли. Вибори вплинули на динаміку ринку, але криптовалюти все одно залишаються актуальними. 📈🪙📉
Переглянути
Діагноз економіки: ФРС знизила відсоткові ставки на 50 базисних пунктів
Діагноз економіки: ФРС знизила відсоткові ставки на 50 базисних пунктів
ФРС знизила відсоткову ставку на 50 пунктів. Пауелл підкреслив стійкий економічний зріст та інфляцію. Домогосподарства отримають полегшення завдяки зниженню витрат на кредитування. Ринок очікує нормалізації інфляції. Найбільш очікувана зустріч року. 🔻📈
Переглянути
Прогнози на зниження ставки Федерального резерву: що очікувати
Прогнози на зниження ставки Федерального резерву: що очікувати
Фінансові установи очікують зниження ставки від Федерального резерву. Ebury - 25 базисних пунктів, TD Securities - важливість графіку Джерома Пауелла, BofA очікує лагідний підхід. Ринок вважає ймовірність зниження від 25 до 50 базисних пунктів. 📉🏦
Переглянути
Прогноз процентних ставок Федерального резерву: розділення думок.
Прогноз процентних ставок Федерального резерву: розділення думок.
Фед розглядає зниження процентної ставки, дискусія колишніх посадовців розбурхала ринок. Очікується зниження на 25 базисних пунктів, але думки поділені. Волатильність на ринку збільшується, S&P 500 росте. Інші аналітики бачать можливість нових рекордів. 📉📈🔥
Переглянути