Геймінгові блокчейни у світі криптогри висока популярність

Геймінгові блокчейни у світі криптогри висока популярність

Що поза Game-Specific Blockchains? Досліджуємо головний тренд гри GameFi

Кожен третій користувач Web3 грає в крипто-ігри. У травні 2024 року кількість щоденних унікальних активних гаманців в GameFi перевищила 3 мільйони, встановивши новий історичний максимум.

По мірі зростання аудиторії блокчейн-ігор існуюча інфраструктура стає недостатньою, і проекти вигадують нові спеціалізовані рішення, які піднімають масштабованість на новий рівень. Таким чином, індустрія GameFi стала одним із основних приводів зростання розв`язкирів 2 та 3. Вступ

GameFi, світ блокчейн-геймінгу швидко виросло в один з ключових секторів у Web3 з третиною користувачів, які зараз грають в крипто-ігри.

Це стрімко зросло у травні 2024 року, із щоденним числом унікальних активних гаманців, яке сягло більше ніж 3 мільйони.

Цей помітний розвиток кількості гравців та ігор свідчить про те, що існує зростаючий попит на потужну геймінгову інфраструктуру, яка може керувати складними потребами сучасних блокчейн-ігор.

Наразі розробники вже давно роблять кроки в напрямку розробки власних рішень для заповнення цих прогалин - тобто блокчейні, які спеціально створені для ігор (що дає великі приємні користі у відносинах масштабованості, ефективності та UX).

Чому Крипто-Ігри Переходять на Власні Блокчейни?

Слабка масштабованість головної мережі Layer-1 Ethereum стала очевидною ще в 2010-х роках, менше ніж через три роки після запуску платформи. Поки легендарна криптокішечкова криза перенаселення CryptoKitties розгорталася, люди платили десятки доларів та чекали годинами, щоб купити смішного мультяшного котика. Це повинно було змінитися.

Розробники почали будувати рішення другого рівня - блокчейни поверх головної мережі Ethereum. L2 об`єднує декілька транзакцій у одну на Ethereum Layer 2 та обробляє їх на Ethereum Layer 1, зберігаючи при цьому безпеку головної мережі та додаючи масштабованість. Ця технологія значно скоротила ціни на газ: комісії за транзакції знизились до кількох копійок.

Сьогодні промисловість виросла із цього. Пропускна спроможність рішень другого рівня вже не відповідає зростаючій вимозі щодо обсягу транзакцій в іграх, а покращення UX вимагає зменшення цін на газ практично до нуля. Більше того, чим складніша гра, тим більша її власна настройка.

Ця проблема вирішується рішеннями третього рівня - блокчейни поверх L2, які успадковують безпеку Ethereum та пропонують кілька додаткових функцій, що недосяжні в L2. Кожна гра використовує свій власний блокчейн L3, що відкриває багато нових можливостей.

Рішення рівня 3: продуктивність, настроюваність та управління

Рішення третього рівня вводять абсолютно новий рівень обробки. Останнім часом L2 та L3 Ethereum разом досягли нового історичного максимуму у 246 оброблених транзакцій на секунду, з 101 TPS виконаних на одному лише іншому геймінговому ланцюжку L3, Xai. На відміну від цього базовий шар Ethereum обробляє тільки 12-15 транзакцій на секунду.

Коли гра працює на власному блокчейні, немає конкурентів, з якими треба ділити мережеві можливості. Є інші L3 та L2 на Ethereum, але технологія rollup робить розміри транзакцій настільки маленькими, що нові рекорди в TPS знову стали можливими.

Запуск власного блокчейну дозволяє розробникам налаштовувати параметри, такі як розмір блоку, час блоку та механізми консенсусу, щоб краще відповідати унікальним вимогам своєї гри. Можна виконати індивідуальні налаштування, такі як розрахунок за допомогою алгоритмів, відмінних від EVM, використання різних форматів даних або виконання конфіденційних транзакцій, які не відображаються на L2.

Коли гра працює на окремій мережі, розробники мають волю контролювати свою гру та всю середу, в якій вона розвивається. Це призводить до більш гнучкого прийняття рішень та можливості швидко впроваджувати оновлення та покращення без переговорів з іншими учасниками мережі (оскільки вони не існують).

Ланцюжки, Специфічні для Гри

Кілька типів рішень виділяються серед блокчейнів, спеціфічних для ігор. Перша - L2, спеціально побудована для продуктів GameFi. Найпопулярнішою серед них є Ronin, яка використовується 836 000 унікальними гаманцями щодня у травні. Блокчейн господарює деякими з найпопулярніших блокчейн-ігор, включаючи Pixels та Axie Infinity.

Рішення третього рівня виглядають ще більш привабливими. Хоча вони ще не є найпопулярнішими з точки зору обсягу транзакцій, вони пропонують унікальні можливості для розробників. Наприклад, Arbitrum Orbit - це платформа поверх Arbitrum, Ethereum L2, яка дозволяє кому завгодно запустити свій власний ланцюжок додатків L3 без дозволу та використовувати покращену настроюваність.

Небезпека для мережі TON від запуску токенів Hamster Kombat
Небезпека для мережі TON від запуску токенів Hamster Kombat
Hamster Kombat готується до завершення першого сезону і випуску токенів наступного тижня. Гравці можуть очікувати аірдроп та конвертацію зароблених до цього часу токенів у токени HMSTR. Очікується, що це може стати проблемою для мережі TON. ⚔️🎮🐹
Переглянути
Біржа Binance запускає гру Moonbix у Telegram
Біржа Binance запускає гру Moonbix у Telegram
Binance запустив гру Moonbix у Telegram для отримання криптовалютних винагород. Участь проста, можна отримати бонус за запрошення друзів. Гра відмінно поєднує геймінг з криптовалютами. 🔥🎮🚀
Переглянути
Новий тренд: tap-to-earn геймінг у Telegram - розвиток і перспективи
Новий тренд: tap-to-earn геймінг у Telegram - розвиток і перспективи
Tap-to-earn геймінг - новий тренд у мобільному геймінгу, ставши популярним через простоту та можливість заробляти. Цей стиль геймінгу швидко розвивається, залучаючи все більше користувачів усього світу через платформу Telegram. Цей розвиток відкриває нові можливості для користувачів та розширює ринок геймінгу. Додаток необхідно вказати, що з використанням блокчейн технологій цей ринок може ще більше зрости. 🙂📱🎮💰🚀
Переглянути
Карт комбінацій та шифр-код в Telegram-грі Hamster Kombat
Карт комбінацій та шифр-код в Telegram-грі Hamster Kombat
Hamster Kombat продовжує збирати популярність. Карт комбінацій та шифр-коди - ключові елементи гри. 🔥
Переглянути