Паралельність в Ethereum: чи дійсно вона знижує комісійні витрати?

Паралельність в Ethereum: чи дійсно вона знижує комісійні витрати?

Останнім часом, паралельнізація Ethereum Virtual Machine (EVM) стала темою обговорень у криптовалютній сфері. Паралельне виконання транзакцій збільшує продуктивність і масштабованість блокчейну, оскільки транзакції виконуються одночасно, а не послідовно.

Проте, Rachеl Bousfield, технічний лідер Offchain Labs, в інтерв`ю Blockworks зауважила, що люди часто переоцінюють значення паралельності.

`Очікувані масштаби зниження комісій від паралельності у практиці не підтверджуються`, - сказала Bousfield. `Багато разів, коли люди говорять про зниження комісій через паралельність, це відбувається через інші обставини, які її оточують`.

Співрозмовниця пояснює, що різні блокчейни мають різні железні вимоги. У випадку Ethereum, блокчейн був спроектований так, щоб запуск вузла коштував недорого, а нізькопотужні комп`ютери могли вносити суттєвий внесок в мережу Ethereum у вигляді запуску додатків або валідаторів.

Це відрізняється від інших блокчейнів, які можуть дозволяти паралельність, але вимоги до вартості запуску вузла стають набагато вищими.

Ryan Watkins, співзасновник Syncracy Capital, належить до мережі Solana, яка дозволяє паралельність. За його словами, вартість запуску вузла в цій мережі виявилась в 5 разів дорожчою, ніж у випадку Ethereum. В даний момент на мережі Solana оцінюється, що кількість вузлів становить 40% від кількості вузлів Ethereum.

`Якщо Ethereum бажав би, вони могли б значно збільшити вимоги та вартість запуску Ethereum валідатора, і ви побачили б покращення продуктивності, більше можливостей, і комісійні витрати були б нижчими. Але чи саме такого виду масштабування Ethereum хоче бачити у майбутньому? Я не впевнена, що це було б розумним рішенням`, - сказала Bousfield.

Крім того, Bousfield зазначає, що паралельність дозволяє збільшити продуктивність при одночасному використанні мережі різними користувачами для різних операцій в криптосвіті.

`Проблема полягає в тому, що в реальному житті ми спостерігаємо, що користувачі часто прагнуть зробити дуже подібні дії одне до одного. Наприклад, коли відбувається роздача токенів, всі хочуть мінтити їх одночасно. Коли виникає цінова різниця між децентралізованими біржами, усі хочуть отримати MEV арбітраж`, - зазначила Bousfield.

Вона вказує, що технічний термін для опису цього типу активності називається `конкуренція`. Вартість газу найчастіше є найвищою, коли кілька людей намагаються зробити одну й ту саму річ.

Недавнє дослідження Polygon Labs показує, що паралельність застосовується до близько 55% транзакцій у багатьох блоках на їхній мережі.

`Це означає, що якщо паралельність була б ідеальною, з мільйоном ядер, які дуже швидко виконували б усі паралельні задачі, то у найкращому випадку можна було б подвоїти пропускну здатність Polygon`, - пояснила вона.

Тим не менш, Bousfield зауважує, що сама паралельнізація не є поганою річчю, але вона не є універсальним засобом, яким багато людей сподіваються.

Вирішуючи проблему швидкості транзакцій і збільшення продуктивності, Stylus вирішує це завдання, спрощуючи процес обробки та інтерпретації даних для апаратури.

У традиційній EVM, коли апаратура отримує дані, вона повинна перевірити їх точність, включити гілки та симулювати їх у пам`яті, що зазвичай займає багато часу. Натомість, Bousfield зазначає, що Stylus розроблений таким чином, щоб працювати в одному спілкуванні з центральним процесором (CPU).

`Видаливши цей шар інтерпретації, Stylus може надати 10-100 разів більшу швидкість на всіх обчислювальних завданнях`, - сказала вона. `Я вважаю, що саме такі стратегії принесуть значні вигоди`.

Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Nimble Network і Artela партнерують для розвитку ШІ. Nimble дозволяє створювати та продавати ШІ агентів, Artela пропонує унікальну EVM++ структуру. Співпраця відкриває нові можливості для розвитку ШІ в блокчейні. 🤝🚀 #інновації
Переглянути
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN революціонізує фінанси Великобританії, зменшуючи шахрайство та витрати, підтримуючи ЦБЦ та інтероперабельність. Її успіх залежить від регуляторного співробітництва та сприятиме інноваціям та безпеці. 👍🌐
Переглянути
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Google Cloud презентував сервіс Blockchain RPC для спрощення розвитку web3. Сумісний з Ethereum, швидкий та надійний. 🌐🔗
Переглянути
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Google Cloud запустив сервіс Blockchain RPC для розробників web3. Підтримує Ethereum та планує розширення. Швидкий та безкоштовний. ⛓️🖥️🚀
Переглянути