Необхідність спеціалізованих блокчейнів

Необхідність спеціалізованих блокчейнів

Нам потрібно припинити намагатися знайти використання для блокчейнів

У кожній галузі є свої унікальні потреби, особливості та вимоги клієнтів. Індустрія Web3 не є винятком - особливо щодо своєрідності.

Досі пріоритетною стратегією в цій галузі було будувати універсальні блокчейни з надією, що пізніше для них будуть розроблені конкретні функції на другому рівні. Але ідея, що існуючі загальнопризначені блокчейни можна легко адаптувати для конкретних використань, не має перспективності.

Ми зробили значний прогрес з універсальними блокчейнами, такими як Ethereum, як чітко демонструють зростання DeFi та NFT. Але цей підхід не є стійким - масштабування є однією з найскладніших задач Ethereum, і це питання до сих пір не вирішено.

Для того, щоб належним чином підготуватися до майбутнього блокчейнів і формувати їх під майбутні потреби, нам потрібно перестати вкорінювати наше мислення в те, що вже існує. Замість того, щоб використовувати встановлені блокчейни як зразок для конкретних додатків і використань, нам потрібні блокчейни, які спеціально створені для конкретних потреб. Бути універсалом - і ризик загальне пригнічення інновації.

Ера загальнопризначених `платформ для смарт-контрактів` наближається до закінчення. Це вже стає очевидним.

Протоколи Appchain, такі як Polkadot, Cosmos та Avalanche, повністю приймають цю зміну. Але навіть розкладка на другому рівні, найгарячіший тренд, є лише першим кроком до майбутнього спеціалізації. Оптимізація OP Stack є важливим кандидатом як фреймворк для розгортання власних EVM роллапів. З часом також можуть розвиватися додаткові можливості поза EVM, як ми бачимо з Stylus від Arbitrum.

Ми бачили цей рух до спеціалізації безліч разів: від смартфонів і комп`ютерів до соціальних мереж і сотень різних платформ SaaS, спрямованих на конкретні ніші. Ми повинні пам`ятати, що Web3, блокчейн або крипто (яке б улюблене вам лицарське прізвисько) - це загальні терміни для галузі, яка фактично складається з десятків секторів та ніш. Ці сектори з’єднані і співпрацюють між собою (вони взаємодіють!), утворюючи цілісне ціле, при цьому зберігаючи свої характеристики та використання.

Спостерігачі з галузі можуть прийти до висновку, що багато колишніх успішних компаній потерпіли через міопію у візії, що призвела до падіння колишніх лідерів ринку. Кодак, Blockbuster і Nokia втратили перевагу на користь продуктів, які мали кращі, більш підходящі для споживачів використання і більш ясне уявлення про майбутнє. Майбутнє полягає в спеціалізації.

Інфраструктура для створення власних додатків на блокчейни розвивається, але тепер від розробників додатків залежить почати будувати їх для власних потреб. І це може розблокувати справжню адаптацію блокчейну як засобу для досягнення мети, а не як самої мети.

Візьмемо приклад Bitcoin. Люди намагалися пристосувати токени та NFT до блокчейну Bitcoin, який ніколи не був розроблений для таких використань. Якщо Bitcoin служить тільки як засіб зберігання вартості та платіжний блокчейн, це вполасти. Все інше рано чи пізно буде змагатися з блокчейном, що спеціально створений для такої мети.

Останнім часом ми бачили справжнє розквіт використання смарт-контрактів у форматі DeFi, GameFi та NFT. Проте, незважаючи на деякі незаперечні успіхи, всі популярні використання смарт-контрактів включають елемент спекуляції, що стає ненадійним, коли ринкові умови як відомо, досі надто нестабільні (хоча якось затишні).

Типи майбутніх додатків, які будуть використовувати кастомні блокчейни, будуть різноманітними, але, на мою думку, вони будуть більш спрямовані на B2B, ніж раніше. Багато із таких використань наразі обмежені міцною інфраструктурою та дорогим сховищем. Наприклад, блокчейн для аналітики великих даних враховує потреби в науковців даних у зберіганні даних, SQL, перевірці результатів та багато іншого.

Уявіть, що кожна галузь має свій власний блокчейн. Вже є приклади, де це працює; IBM пропонує кастомні рішення з блокчейном для мереж постачального ланцюга. Ідея блокчейну як пісочниці для галузей - від подорожей до IT іфінтеху - для будівництва швидко приймається найбільшими установленими технологічними гігантами.

Пора перестати думати про те, як можемо пристосувати блокчейн до певного використання, і почати думати про те, як побудувати блокчейн, щоб він відповідав тому, що ми намагаємось побудувати. Це не завжди просто і, безумовно, не легко переконати всіх у цьому погляді.

Позичивши фразу від Стіва Джобса, «дуже часто люди не знають, чого вони хочуть, поки ви не покажете їм це». Це не завжди працює - використання блокчейну у вашому стартапі, який створює кавоварки,, мабуть, не розумно - але це допоможе амбітним та творчим засновникам знайти цікаві причини використання блокчейну по-правильному.

Ральф Усбек є німецьким підприємцем, засновником і генеральним директором Chain4Travel, його останнім проектом щодо формування глобальної туристичної індустрії з інноваційною туристичною технологією. Як засновник Peakwork, TravelTainment (проданий Amadeus у 2006 році), Vtours та Weekend.com він успішно створив і продавав компанії в межах трьохзначного обсягу. У 2013 році Ральф Усбек отримав міжнародну нагороду як «серійний інноватор у сфері туризму» на Всесвітньому туристичному ярмарку в Лондоні. Сьогодні він пионерить упровадження технології блокчейну в галузі туризму через Chain4Travel, засновану в 2021 році. Швейцарський стартап ініціював глобальну мережу Camino для світової туристичної індустрії, що дозволяє наступне покоління технології і віку Web 3.0. Понад 150 туристичних компаній по всьому світу вже підтримують Camino Network.

Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Nimble Network і Artela партнерують для розвитку ШІ. Nimble дозволяє створювати та продавати ШІ агентів, Artela пропонує унікальну EVM++ структуру. Співпраця відкриває нові можливості для розвитку ШІ в блокчейні. 🤝🚀 #інновації
Переглянути
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN революціонізує фінанси Великобританії, зменшуючи шахрайство та витрати, підтримуючи ЦБЦ та інтероперабельність. Її успіх залежить від регуляторного співробітництва та сприятиме інноваціям та безпеці. 👍🌐
Переглянути
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Google Cloud презентував сервіс Blockchain RPC для спрощення розвитку web3. Сумісний з Ethereum, швидкий та надійний. 🌐🔗
Переглянути
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Google Cloud запустив сервіс Blockchain RPC для розробників web3. Підтримує Ethereum та планує розширення. Швидкий та безкоштовний. ⛓️🖥️🚀
Переглянути