Proof of Stake: нова нерівність і виклик для криптоекономіки

Proof of Stake: нова нерівність і виклик для криптоекономіки

Стаття: Proof of Stake - Зустріч нової нерівності, такої ж як стара нерівність?

У світі криптоекономіки лежить обіцянка створення нових економічних платформ, заснованих на аспіраційних ідеях децентралізації та демократизації, які дозволяють створити включні та справедливі моделі управління і рівномірно розподілити можливості для звичайної людини.

Ми перебуваємо на перехресті шляхів для цієї галузі, де більшість енергії і капіталу направлені на Proof of Stake (доказ перебування в мережі) та стейкінг, ліквідний стейкінг, повторний стейкінг і т.д. Давайте швидко оглянемо історію та розглянемо наслідки цього для звичайного Джо. Історія капіталу: багатство проти доходу

У староанглійській мові термін `капітал` здається використовувався як прикметник, що означає `належний до голови`. Він походить від латинського кореня `capitalis`, що означає `пов`язаний із головою`, і використовувався для символізації голови худоби. Впродовж віків худоба була джерелом багатства, як в короткострокових молочних продуктах, так і в довгостроковому накопиченні та зростанні стада.

У своєму шляху від пасовищ до ринку термін `капітал` почав використовуватися для вираження поблизу тимчасових кінетичних аспектів активу, а також його потенційного розміру в створенні надлишкової вартості. У повсякденному житті капітал сплутується з грошима, і занадто часто гроші сприймаються як капітал.

Капітал можна відстежувати у грошовому виразі, і гроші можуть використовуватися для полегшення капітальних операцій, проте самі по собі гроші не можуть і не запускають додаткового виробництва. Іншими словами, капітал - це дохід, тоді як гроші переважно є ліквідністю.

Дохід тимчасовий, а багатство - вічне. Але як зберігається та зростає багатство? Таємниця капіталу: зростання проти розподілу

Нобелівський лауреат з економіки Саймон Кузнец був піонером у вивченні взаємозв`язку між економічним зростанням і розподілом доходів і капіталу. Кузнец зібрав дані про економічне зростання та нерівність доходів в США, Великобританії та Німеччині. Його гіпотеза полягала в тому, що зростання країн і зростання їх ВВП спочатку супроводжується зростанням нерівності, а потім вона досягає піку і починає знижуватися.

Перші критики так званої кривої Кузнеця були спрямовані на малі обсяги даних, які він спостерігав, особливо за часи, коли на економіку впливали серія економічних шоків - Велика Депресія, Світові Війни, а також початок Холодної Війни. Однак, його теорія була відповідною з основними принципами економіки і забезпечила платформу для прискореного зростання.

Завдяки незвичному французькому економістові Томасу Пікетті була проведена детальна демонтаж кривої Кузнецея. Пікетті вивчав розвиток доходів та нерівність капіталу, зібравши обширні дані з XVIII століття до XXI століття. Його аналіз переконливо показав, що капітал переважає дохід, і рівень нерівності не знижується зі зростанням економіки.

Як каже Пікетті, починаючи вивчати теоретичні моделі економічного росту, він зрозумів, що часто в цих моделях бракує реальних даних. Його висновок полягає в тому, що економісти часто проводять занадто багато часу на теорію, а замало - на збір та аналіз даних.

Основні ідеї Пікетті - співвідношення багатства до доходу та кореляція рівня доходів у капіталу з номінальним темпом економічного зростання. За двісті років даних, єдине значуще зниження економічної частки капіталу та наступне зменшення нерівності доходів можна пояснити впливом Світових Війн, які спустошують капітал.

З аналізу Пікетті видно, що часи з падаючою нерівністю в середині ХХ століття були виключенням, що в основному відбулося через тягарі багатьох війн і відповідну необхідність високого оподаткування. Його аналіз доводить, що в довгостроковій перспективі нерівність виникає не між тими, хто отримує високий дохід, і тими, хто не отримує, а між людьми, які успадковують великі суми капіталу, і тими, хто цього не робить.

Говорячи про концентрацію капіталу та його спадкування, приводить до питання про розподіл капіталу в криптоекономічних мережах. Поява PoS: Децентралізований доказ нерівності

Доказ перебування в мережі (PoS) пропонується як спосіб підтвердження того, що учасники мережі внесли щось цінне до мережі та можуть бути покарані, якщо їх поведінка не відповідає правилам, встановленим керівниками мережі. Учасники отримують винагороду, пропорційну їх вкладам, за поведінку, яка відповідає правилам.

Зазвичай, для участі в PoS мережі, необхідно внести мінімальну суму капіталу (стейк). Якщо у вас є капітал, то ви можете грати; якщо немає, то ви шукаєте одну з небагатьох, все більш централізованих, картелів валідаторів, щоб об`єднати свої стейк і отримати винагороду.

Наприклад, в моделі PoS Ethereum валідатори ставлять капітал у вигляді ETH на смарт-контракт. Валідатор відповідає за перевірку того, що нові блоки, які розсилаються по мережі є валідними, і може також обирати і поширювати нові блоки на власний розсуд. Якщо валідатор намагається порушити правила, то його стейк може бути покараний, частково або повністю.

PoS забезпечує те, що капітал приносить дохід, що, як вбачається, стабілізує Адама Сміта, але, беручи до уваги те, що власники базових токенів надто часто значно концентровані, чи ми тоді спостерігаємо початок цифрової проблеми між низькою нерівністю, необхідною для системної стабільності, та високою реальністю централізації більшості крипто-мереж на початкових етапах?

З вузького ракурсу викидів Scope One можна вважати, що PoS переважає PoW (доказ роботи); проте, дані, отримані на основі досліджень Пікетті, передбачають неминучу економічну кризу, що випливає з цієї цифрової децентралізованої нерівності. Криптоекономісти мали б враховувати науково обґрунтовані висновки Пікетті.

Ефір (ETH) може розлетітися до $2,800
Ефір (ETH) може розлетітися до $2,800
ETH може зрости до $2,800, завдяки великим придбанням китів. Торговий обсяг збільшується, технічний аналіз показує бичий настрій. Шанси на ріст до $2,800 високі 😊📈.
Переглянути
Невідомі мотиви: переказ Ethereum Віталіка Бутеріна
Невідомі мотиви: переказ Ethereum Віталіка Бутеріна
Віталік Бутерін знову виводить Ethereum відповідно до данних Lookonchain, спільнота обурена.
Переглянути
Аналіз ціни Ethereum: $2,7К - мета ETH
Аналіз ціни Ethereum: $2,7К - мета ETH
ETH може досягти $2,7К після росту на 6%. Технічний аналіз показує можливе формування дна. Резерви обміну підвищуються, що може вплинути на ціну. 📈🤔
Переглянути
Криптожурнал: Кіт Ethereum вивів 10 000 ETH після 2-річної бездіяльності
Криптожурнал: Кіт Ethereum вивів 10 000 ETH після 2-річної бездіяльності
Кіт Ethereum ICO вніс 10 000 ETH на біржу Kraken після 2 років бездіяльності, з продаху за $24,37 млн. Кітева криптостопа стала 9,298 ETH ($22,63 млн). Продажі кітів викликали хвилю у криптоспільноті. Ethereum показує ознаки оживлення, зроставши на 4%.🚀
Переглянути