Нова мережа zkLink: вирішення проблеми фрагментації ліквідності Ethereum

Нова мережа zkLink: вирішення проблеми фрагментації ліквідності Ethereum

Як zkLink Nova вирішує проблему фрагментації ліквідності Ethereum

Згідно з даними Messari, понад $300 мільйонів було перебудовано в zkLink Nova, зробивши його найбільшою мережею L3 за загальним значенням перебудованих коштів.

Абстрактні числа блокчейнів, які вирішують і обертаються один навколо одного на рівнях, показуючи, як zkLink вирішує проблеми фрагментації ліквідності в Ethereum.

Рішення рівня 3 (L3) на екосистемі Ethereum намагалися вирішити проблеми фрагментації ліквідності та слабкої комбінуваності. Ці дві проблеми є непрямим наслідком швидкого зростання L2-ролапів Ethereum.

Останній звіт від Messari підкреслює вплив zkLink Nova, постачальника інфраструктури L3 з нульовим знанням, який працює для агрегації активів, децентралізованих додатків і користувачів, розкиданих по масі L2, в єдину мережу.

За даними Messari, статус zkLink Nova як універсального L3 вирішує виклики фрагментації ліквідності та активів, з якими стикається екосистема L2 Ethereum.

Як зазначає Messari, розповсюдження `альт- L1s` або альтернативних платформ рівня 1 (наприклад, Arbitrum та Optimism) призвело до фрагментації простору. В такому конкурентному та інтенсивному на увагу просторі, потреба у капіталоємних багатоланцюгових застосунках зростає.

Походження та розвиток zkLink Nova

Запущений в березні 2024 року на загальній мережі, zkLink Nova здобув значний нарост у просторі L3, залучивши понад $300 мільйонів в загальній вартості угод та обробивши понад 1,2 мільйона транзакцій. До цього часу платформа вже інтегрована з дев`ятьма ланцюжками, демонструючи свій потенціал стати топовим рішенням для розробників та користувачів, які потребують безшовного, взаємодійного середовища.

Вже в 2021 році zkLink Nova був задуманий як рішення для торгівлі на багатьох ланцюжках, яке могло б використовувати докази знань нульового рівня. Команда Labs zkLinks очолювалася Вінсентом Янгом, який керував проектом до його поточного стану як комплексної L3 платформи. Пізніше zkLink забезпечив $18,5 мільйонів фінансування від приватних інвесторів після двох турів і комунітарного продажу, з підтримкою 21 інвестора, включаючи Coinbase, Orthogonal Thinker, NGC, Republic та Ascensive Assets.

У серці технологічного стеку zkLink Nova поєднання продвинутих криптографічних технік і інноваційних дизайнерських виборів. Платформа складається з чотирьох ключових шарів: послідовності, виконання, врегулювання та доступності даних.

Шар послідовності керує ончейн-депозитами, підтримує стан L3 та організовує транзакції для обробки та генерації доказів. Шар виконання використовує zkEVM від ZK Stack для безпечного виконання транзакцій в середовищі, сумісному з EVM. zkLink Nexus, фреймворк вирішень, дозволяє ефективне міжланцюжкове та Ethereum вирішення через синхронізацію міжланцюжкового стану.

Наостанок, шар доступності даних зберігає дані транзакцій та переходу стану, з планами інтеграції зовнішніх рішень, таких як Celestia та EigenDA для підвищеної безпеки та децентралізації.

Вирішення проблем фрагментації ліквідності та активів

Як універсальна мережа L3 zkLink Nova вирішує виклики фрагментації ліквідності та активів, з якими стикається екосистема L2 Ethereum. Агрегуючи активи, ліквідність та додатки з різних L2 у єдину, безпечну та ефективну платформу, сумісну з EVM, zkLink Nova дозволяє додаткам доступ до більших пулів ліквідності та привертає більше користувачів.

Такий підхід допомагає зберегти значення в екосистемі Ethereum, запобігаючи необхідності для додатків мігрувати на інші L1 в пошуках кращих економічних можливостей та продуктивності. Рішення L3 надає розробникам об`єднане середовище для розгортання їх додатків, використовуючи комбіновану ліквідність підключених L2 без необхідності встановлення множинних додатків.

Однією з ключових переваг zkLink Nova є його можливість агрегувати активи з різних L2 та об`єднувати токени однакової вартості в один токен. За допомогою zk-SNARKs та zkLink Nexus платформа безпечно об`єднує активи з підключених мереж, спрощує користувацький досвід, зменшує комісії за газ та покращує капітельну ефективність.

Ключові переваги агрегованого L3 zkLink

Згідно з оглядом платформи zkLink, опублікованим Messari, є принаймні ключові переваги агрегованого стеку L3 zkLink.

По-перше, zkLink Nova дозволяє агрегування ліквідності в екосистемі Ethereum, забезпечуючи, що активи, розкидані по різних рішеннях L2, можуть бути нативно інтегровані та взаємодіяти між собою безперешкодно. Це означає, що за допомогою безпечних кластерів, виконаних з zkLink Nexus та ZK Stack, zkLink Nova підтримує той самий рівень безпеки, який надає Ethereum, так як всі транзакції завершуються на головній мережі Ethereum, успадковуючи її характеристики.

За дизайном, рішення L3 zkLink Nova надає додатковий рівень масштабування порівняно з L2, що призводить до надзвичайно низьких комісій за газ для користувачів. Модульний дизайн доступності даних (DA) додатково зменшує частину витрат на транзакції. Ще одним ключовим фактором є `багатошарова` структура доходів платформи. У цій структурі zkLink Nova підтримує всі власні доходні активи в одній платформі, покращуючи їх ліквідність та комбінуваність. Це дозволяє власникам генерувати додатковий дохід понад дохід, який вони вже заробляють від стейкінгу на Ethereum та L2 ролапах.

Згідно з даними Messari, понад $300 мільйонів було перебудовано в zkLink Nova, ефективно позиціонуючи його як найбільшу мережу L3 за загальним значенням перебудованих коштів.

Звіт Messari відображає основну тезу за zkLink Nova: тримаючи вартість в Ethereum та вирішуючи проблему фрагментації, спричинену поширенням рішень L2, платформа посилює мережевий ефект Ethereum та утверджує його позицію як провідної блокчейн-екосистеми.

Це обговорення про L3 триває вже деякий час, і є різні твердження на лінії. Рішення, такі як zkLink Nova, імовірно, будуть відігравати все більш критичну роль у сприянні взаємодії, ефективності та зручності використання для користувачів, вирішуючи виклики, поставлені фрагментацією L2, відкрито.

Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Nimble Network і Artela партнерують для розвитку ШІ. Nimble дозволяє створювати та продавати ШІ агентів, Artela пропонує унікальну EVM++ структуру. Співпраця відкриває нові можливості для розвитку ШІ в блокчейні. 🤝🚀 #інновації
Переглянути
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN революціонізує фінанси Великобританії, зменшуючи шахрайство та витрати, підтримуючи ЦБЦ та інтероперабельність. Її успіх залежить від регуляторного співробітництва та сприятиме інноваціям та безпеці. 👍🌐
Переглянути
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Google Cloud презентував сервіс Blockchain RPC для спрощення розвитку web3. Сумісний з Ethereum, швидкий та надійний. 🌐🔗
Переглянути
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Google Cloud запустив сервіс Blockchain RPC для розробників web3. Підтримує Ethereum та планує розширення. Швидкий та безкоштовний. ⛓️🖥️🚀
Переглянути