Успішні досягнення IOTA в 2023 році: IOTA 2.0, EVM Shimmer, поліпшення ядра IOTA.

Успішні досягнення IOTA в 2023 році: IOTA 2.0, EVM Shimmer, поліпшення ядра IOTA.

Учетверти 2023 року була насиченою для фонду IOTA та екосистем IOTA і Shimmer, з важливими досягненнями, такими як кампанія з впровадження IOTA 2.0, запуск першого фонду DLT, який був створений згідно зі строгою регуляторною політикою в Об`єднаних Арабських Еміратах, кілька списків на біржах, запуск Shimmer EVM та, звичайно ж, поліпшення технології ядра IOTA. Ми підсумували досягнення команди фонду, починаючи з наших дослідників і інженерів.

Дослідження ядра протоколу
Дослідники ядра протоколу, які відповідають за розробку фундаментальних модулів в IOTA 2.0, співпрацювали з командою розробки iota-core, щоб налаштувати параметри протоколу та покращити його придатність до використання. Деталі внеску команди наведені у наступних абзацах, що описують досягнення кожної робочої групи та сили завдань відносно протоколу:

Робоча група з дослідження фіналізації
Відповідальна за розробку механізму згоди в протоколі IOTA 2.0, Робоча група з дослідження фіналізації запропонувала різні покращення, щоб узгодити реалізацію Ядра IOTA з теоретичними концепціями. Після фіналізації протоколу згоди команда почала формалізувати проблему згоди в ширшій моделі з метою підтримки розумних контрактів.

Робоча група з управління припливом
Відповідальна за розробку схеми доступу до протоколу, Робоча група з управління припливом відіграла важливу роль у підтримці його реалізації в Ядрі IOTA. Зокрема, вона вдосконалила планувальник, налаштувала параметри вартості ман на основі аналізу для забезпечення зручності використання, та оптимізувала правила перевірки блоків, включивши другорядний буфер. Крім того, група працює над формалізацією запропонованого гібридного управління припливом, яке поєднує моделі підписки з зарахованою ціною.

Робоча група зі стимулювання
Робоча група зі стимулювання відповідає за розробку нового механізму стимулювання та дослідження питань, пов`язаних з теорією ігор і токеномікою. В четвертому кварталі вона зосередилася на завершенні випуску Whitepaper про токеноміку. У той же час вона завершила та запустила інтерактивний калькулятор Mana, який дозволяє користувачам симулювати сценарії, пов`язані з генерацією Mana, динамікою делегування та винагородами за стейкінг. В рамках серії введення IOTA 2.0 було опубліковано кілька результатів роботи, пов`язаних зі стимулюванням та Mana. Крім того, спільні зусилля сприяли завершенню TIPS, пов`язаних з Mana та винагородами, та безперебійній інтеграції механізму стимулювання в ядро вузла IOTA.

Робоча група з динаміки танглу
Робоча група з динаміки танглу тимчасово об`єдналась з Завданням з параметрів протягом цього кварталу; прогрес спільної команди можна знайти нижче.

Завдання з параметрів
Завдання з параметрів відповідає за перетворення математичних параметрів моделі у високорівневі параметри (TangleSim) та удосконалення їх для моделей як на високому, так і на низькому рівні (iota-core). Спочатку команда запропонувала комплексний перелік параметрів для iota-core з діапазонами за замовчуванням, базуючись на експериментах, проведених з TangleSim, що включають механізм прийняття / підтвердження. Після цього було реалізовано плагін метрики даних для iota-core з метою збору даних безпосередньо. В даний час команда зайнята експериментами, досліджуючи аспекти, пов`язані з погодженням, такими як валідація блоків для різних вхідних значень параметрів. Дослідження рахунку

Робочі групи, що складають Команду дослідження головокреслення
Четвертий квартал приніс значний прогрес робочим групам, що входять до складу Команди дослідження головокреслення, яка головним чином зосереджена на рівнях даних та додатків.

Робоча група з дослідження розумних контрактів
Робоча група з дослідження розумних контрактів, завданнями якої є дослідження підтримки програмованості на L1, проаналізувала платформи розумних контрактів для оцінки попиту користувачів на спільний доступ до стану. Група в даний час займається підготовкою внутрішнього звіту, який підсумує її дослідницькі зусилля в області розумних контрактів на L1. Крім того, вона активно визначає вимоги додаткові з питань спільності IOTA 2.0 для інтеграції з розумними контрактами на L1.

Група згоди розумних контрактів IOTA (ISC)
Відповідальна за формальне описання і уточнення згоди ISC та пов`язаних алгоритмів, група згоди розумних контрактів IOTA (ISC) переважно зосередилася в цьому кварталі на підготовці до адаптації ISC до оновлення протоколу IOTA 2.0. Інші напрями роботи включали вивчення аспектів керування mempool, а також безпеки алгоритму відновлення ланцюга.

Група з роботи з нульовими знаннями (ZK)
Група з роботи з нульовими знаннями (ZK) відповідає за дослідження технік та рішень для масштабованості та випадків використання, пов`язаних з конфіденційністю. Вона розпочала інтеграцію RISC Zero та Move VM. Вона досліджує Move ZKVM та оцінює можливість інтеграції ZKVM та IOTA DLT. Крім того, продовжуються дослідження конструкцій zk-STARK та конфіденційних рішень.

Завдання EBSI
Завдання EBSI відповідає за допомогу участі фонду IOTA в Прекомерційному закупівельному блокчейні ЄС у питаннях, пов`язаних з дослідженням. Воно продовжує свою роботу над фазою 2B, як описано в тендері.

Інженерні розробки
Цим кварталом команда IOTA Core впроваджувала результати роботи Груп з обліку та зручності. Варто зазначити, що команда IOTA Core представила механізм неявного обліку, пропонуючи безперешкодну та безліцензійну точку входу в мережу. Це слугуватиме методом за замовчуванням для користувачів, які стають видавцями блоку при вході в екосистему IOTA з гаманця. Крім того, всі пропозиції щодо вдосконалення Tangle від Груп з обліку були опубліковані на відкритому репозиторії GitHub TIPs. Тепер команда активно тестує та зміцнює всі аспекти, пов`язані з обліком, стакінгом, делегуванням та винагородами за Mana.

IOTA Smart Contracts / Wasp Team
Цим кварталом команда IOTA Smart Contracts / Wasp Team віддавала більшу частину свого часу на вдосконалення підтримки Wasp для IOTA 2.0, забезпечуючи швидку сумісність після його випуску. Крім того, було зосереджено увагу на підвищенні стабільності та сумісності з EVM. Виділено час для вивчення конкурентного середовища з метою отримання практичних висновків, застосовних до Wasp. Команда продовжувала намагатися покращити досвід розробника, що стосується нативних активів на L2 та міжланцюжкових переказів.

Команда Smart Contracts
Після запуску ShimmerEVM в кінці попереднього кварталу команда Smart Contracts старанно контролювала та вдосконалювала мережу, забезпечуючи безпроблемний користувацький досвід. Платформа досягла значного успіху, з більш ніж 1,4 мільйонами транзакцій та загальною сумою 5 мільйонів доларів. Переважно команда зосереджувалася на впровадженні дрібних оновлень, включаючи виправлення помилок та покращення продуктивності. Вона співпрацювала з проектами, а також з широкою спільнотою, використовуючи цінні відгуки для підвищення ShimmerEVM на новий рівень.

Команда інструментів
Протягом останнього кварталу Команда інструментів активно вносила свій внесок до оновлення Firefly Mainnet та відслідковувала прогрес Firefly iota-core. У той же час було зроблено кроки вперед у розвитку нового візуалізатора Explorer та підтримки Explorer IOTA 2.0. По завершенні кварталу ресурси були значно розширені для покращення існуючого стану Explorer. Команда зісилила зусилля для досягнення цілей з використанням візуалізатора та підтримки Nova.

IOTA Software Development Kit (SDK)
У цьому кварталі основними пріоритетами для Інструментарію команди були внутрішнє рефакторинг та впровадження TIP, пов`язаних з IOTA 2.0. Зокрема, відбулося введення ключових концепцій, таких як рахунки та неявні рахунки, і продовжувався прогрес у властивостях Mana. Ці зміни застосовуються як до ядра Rust, так і до пов’язаних з ним прив’язок та командного рядка.

Команда `Ідентичність`
Найважливішим оновленням від команди `Ідентичність` цього кварталу було випущено версію 1.0 IOTA Identity, що забезпечує стабільну реалізацію DIDs на леджерах Stardust на мережах Shimmer та IOTA. Крім того, експлорер був оновлений для відображення ідентичності та пов`язаних перевірених доменів на сторінці адреси Alias, що дозволяє дослідження зв`язку між цифровими активами та ідентичностями. На підготовку до наступної версії була випущена загальна реалізація JWT-credentials, які можна вибирати інформаційно, інтеграція яких буде реалізована в бібліотеці IOTA Identity протягом першого кварталу 2024 року.

Гаманець Firefly
У цьому кварталі були зроблені значні кроки в розвитку гаманця Firefly, про що свідчить видання Firefly IOTA 2.0.0. Ця версія включала підтримку оновлення Mainnet Stardust, яке включає функції з Firefly Shimmer, включаючи нативні токени, NFT, управління та інструменти розробника. Важливим додатком було введення перегляду вестингу, що надає користувачам інформацію про винагороди за розподіл IOTA та графіки вестингу.

Протягом кварталу надано постійні оновлення як для Firefly IOTA, так і для Shimmer, з фокусом на удосконаленні наявних функцій, усуненні помилок та впровадженні дрібних покращень.

Окрім цього, було об`єднано суттєві зусилля для просування IOTA 2.0 в публічному тестовому етапі. Це включало значну реструктуризацію архітектури гаманця для пристосування нового SDK, орієнтованого на рахунки, а також запровадження неявного створення рахунків.

Досвід розробника
У останньому кварталі 2023 року команда Досвіду розробника сприяла публікації кампанії введення IOTA 2.0 в IOTA Wiki. Вона також узгодила стиль та формат документації просядковість з рештою вікі, використовуючи фреймворк Diataxis. Документація про ISC EVM отримала новий вигляд, і після деякого дослідження було створено новий план контенту, який буде орієнтований на користувацькі сценарії та загальні випадки використання у EVM / Solidity, що має бути готовим до публікації в першому кварталі 2024 року.

Спільнота та екосистема
По закінченні 2023 року відбулася значна внутрішня розробка - консолідація всіх команд і обов`язків, пов`язаних з екосистемою, в єдиний Екосистемний департамент. Ця інтеграція охоплює управління спільнотою, Touchpoint і Групу стимулювання, створюючи взаємодіючий департамент, присвячений розвитку екосистеми SML та IOTA. Роль голови департаменту з екосистеми виконує Сюзанна Кроне, яка спільно зі своєю командою створюватиме цей департамент з особливим наголосом на прийняття Web3 та зростання. Метою є створення живої екосистеми будівельників, які використовують технологію IOTA. Надаємо оновлення про різні проєкти, які зараз знаходяться під відповідальністю цієї команди.

IOTA та система управління Shimmer
У жовтні спільнота IOTA і Shimmer проголосувала за оновлену специфікацію Комітету грантів спільноти. Успішний голосування дало змогу внести декілька змін до грантової програми та виділити 10 млн токенів IOTA з Громадського казначейства IOTA Комітету грантів для розширення його діяльності в екосистемі IOTA. Щоб подати заявку на грант, відвідайте веб-сайт Tangle Treasury.

Група з управління спільнотою
Група з управління спільнотою постійно працює над інтеграцією системи управління на основі EVM для забезпечення безпеки Громадського казначейства. Tally вже інтегрувала Shimmer EVM, і тривають тести в групі бета-тестерів. Якщо ви зацікавлені участю, приєднуйтеся до спільноти на Discord.

Екосистема Shimmer (EVM)
Четвертий квартал приніс вражаюче зростання екосистеми ShimmerEVM. Протягом трьох місяців спільнота з нетерпінням чекала на цей крок. Тепер, коли ShimmerEVM працює, ентузіазм спільноти проявився протягом цього короткого періоду за допомогою вражаючих 7500 активних рахунків, більше 1,5 мільйона завершених транзакцій та понад 2600 розгорнутих розумних контрактів на ланцюжку. Таким чином, вперше у виробництві дефі-комуніті, запалюхованої завдяки різним командам екосистеми, було досягнуто значного успіху. ShimmerEVM швидко інтегрувалася з числом інфраструктур Web3. Останнім важливим моментом було підключення Layer Zero Bridge, який безпосередньо з`єднує Shimmer EVM з Ethereum, Arbitrum, Optimism, Base, Avalanche, Binance Chain і Fantom. Це величезна подія для екосистеми. До інших інтеграцій належать такі ключові компоненти, як Fireblocks, Gnosis Safe, Bloom Wallet, Mathwallet, DeFiLlama, Tide, Snapshot, Tally, GeckoTerminal, Guild.xyz та BlockMonitor.

Touchpoint
Програма Touchpoint продовжує привертати нових будівельників та зростаючу активність. Запущений EVM служив основним місцем, де будівельники мали можливість отримати прямий доступ до нашої команди розумних контрактів, і Команди Touchpoint активно брало участь у тестуванні та покращенні EVM. Touchpoint перебудовується та інтегрується в новий Екосистемний департамент для забезпечення більш безшовної та ефективної підтримки будівельників та управління інтеграцією. Якщо ваш проект зацікавлений участю в програмі Touchpoint, заповніть заявку тут.

Галузеві відносини
У четвертому кварталі ДЛТ Фонд IOTA завершив реєстрацію в Абу-Дабі Глобальному ринку (ADGM). ДЛТ Фонд IOTA є першим ДЛТ фондом, зареєстрованим у новій регуляторній політиці Об`єднаних Арабських Еміратів щодо ДЛТ фондів. Це важливий крок у напрямку використання в реальному світі та відповідності до регуляторних вимог. ДЛТ Фонд підтримується приблизно 160 мільйонами токенів IOTA і присвячений розширенню екосистеми IOTA на Близькому Сході, в Африці та Азії. Більше інформації про стратегію ДЛТ Фонду IOTA ви знайдете у цьому блозі.

Соціальний вплив та сталість
У четвертому кварталі команда `Соціальний вплив та сталість` здійснила кілька ключових ініціатив, зокрема провела перші спільнотні зустрічі з учасниками ініціативи BC100+ та опублікувала перший інформаційний бюлетень про BC100+. Крім того, команда брала участь у заходах, присвячених сталому розвитку, таких як COP28 та Decentralized Impact Berlin. Як співавтори Робочої групи соціального впливу та сталості INATBA, команда співпрацювала з учасниками робочої групи для публікації звіту під назвою `Blockchain for Sustainable Impact: Unveiling Latin America`s Innovations`.

Керування координатом
Як було зазначено в цьому блозі в вересні, Координатор був замінений Комітетом валідаторів з вузлів, що керуються кількома суб’єктами. Цей вибраний комітет є тимчасовим заходом до запуску IOTA 2.0, де формування комітету буде дозволено і буде базуватися на стейку токенів, тим самим забезпечуючи повний координ противорадара та децентралізацію.

Як раніше анонсовано, IOTA 2.0 спочатку буде доступним як тестовий мережа цього року, перед запуском на основній мережі Shimmer, а потім основній мережі IOTA. Надходять
Xandeum: Рішення для масштабування Solana та токен XAND
Xandeum: Рішення для масштабування Solana та токен XAND
🌟 Xandeum готує рішення для масштабування Solana та токен XAND. Представлення відбудеться на конференції SOL Breakpoint 2024 в Сінгапурі. 🚀 #crypto #Solana #Xandeum #масштабування #токен
Переглянути
Новий смартфон Solana Seeker: революція в web3
Новий смартфон Solana Seeker: революція в web3
Solana Mobile випустила Solana Seeker - новий смартфон з поліпшеними характеристиками та інтеграцією штучного інтелекту. Попередні замовлення відкриті за $450, відправка у 2025 році. Ціна токена SOL зросла на 8,34% до $140,67. Солана заробила $70 мільйонів. Криптоспільнота підтримує новину. 🚀
Переглянути
Назва статті: Прогрес у впровадженні смарт-контрактів на XRP Ledger: довіра є ключем
Назва статті: Прогрес у впровадженні смарт-контрактів на XRP Ledger: довіра є ключем
Крипто журналісти здивовані та радісні новини від Ripple CTO щодо смарт-контрактів на XRPL. Повільне впровадження та поетапний розвиток довіри. Ripple планує внести нову програмованість у XRPL у 2025 році. 🚀
Переглянути
Зростання вартості транзакцій на Shibarium: що відбувається?
Зростання вартості транзакцій на Shibarium: що відбувається?
Shibarium вражає зростанням транзакцій SHIB та BONE на 2024%, що викликає занепокоєння серед користувачів. 🚀📈 #ShibaInu #криптоновини
Переглянути