Обмін на layer-2 vs Ethereum: дослідження Uniswap

Обмін на layer-2 vs Ethereum: дослідження Uniswap

Дешевше обмінювати на layer-2, ніж на Ethereum, показує дослідження Uniswap

Нещодавній документ від Остіна Адамса, дослідника в Uniswap Labs, стверджує, що обмін та надання ліквідності на мережах layer-2 є значно дешевше, ніж на основному мережі Ethereum.

Згідно з документом, мережі, такі як Arbitrum, створили понад три рази більше позицій ліквідності в минулому році, ніж Ethereum.

Звіт також показує, що, дивлячись на пули USDC/ETH, 97,5% обмінників з угодами менше ніж $125,000 краще працювали на layer-2, ніж на основному мережі Ethereum.

Це, ймовірно, через те, що роздрібні обмінники, з угодами менше ніж $125,000, набагато ймовірніше скористаються меншими витратами на газ та вищою концентрацією ліквідності на layer-2, ніж на основному мережі.

Зазначимо, що Ethereum відповідає всього близько 25% від загальної кількості транзакцій, але понад 60% обсягу - це демонструє, що, не зважаючи на високі обсяги транзакцій, активність мережі все ще переважно на layer-2.

Додатково, layer-2 часто пропонують коротші часи блоків, або час, який потрібно мережі, щоб створити новий блок. На сьогодні Ethereum, середній час блоку приблизно 12 секунд. На Arbitrum, з іншого боку, середній час блоку приблизно 0,26 секунди.

Чим коротший час блоку, тим менше можливостей для руху ринкової ціни активу, що означає, що арбітражні спроби ймовірно не будуть так прибуткові.

Менш успішні арбітражні спроби - це добра річ для постачальників ліквідності, які заробляють на 20% більше на арбітражні спроби на layer-2, ніж на основному мережі, показує документ.

Хоча є значні переваги для користувачів торгувати на layer-2, документ вказує на недоліки. Однією з основних проблем є централізований секвенцер.

Документ вказує, що багато існуючих роллапів і до сьогоднішнього дня працюють під керівництвом одного централізованого секвенцера. Цей секвенцер може скористатися ситуацією, перепланувавши транзакції для максимізації прибутку від MEV.

Додатково, оптимістичні роллапи сьогодні не мають децентралізованих доказів шахрайства, які є необхідні для виправлення помилок секвенцера.

Наразі існує понад 40 екосистем layer-2. Широке поширення цих мереж означає подальшу фрагментацію ліквідності, оскільки вони не можуть довіряно спілкуватися один з одним в реальному часі. Це означає, що їм потрібно буде покластися на мостову інфраструктуру, що обошлося як дорого та часомістке.

Розробники мереж layer-2 працюють над вирішенням цих питань. Останнім часом Optimism розкрив систему дозволу абсолютних помилок, в той час як shared sequencer networks, такі як Espresso, вивчили способи диверсифікації секвенсерів для роллапів.

`Для децентралізованих ринків використовувати свій повний потенціал, клопоти з агрегування торговельних витрат повинні продовжувати зменшуватися, а користувацький досвід повинен продовжувати поліпшуватися,` написав Адамс. `Ми вважаємо, що досліджені узагальнені layer-2 мають багато переваг, з яких користувачі можуть скористатися сьогодні, і будь-які майбутні поліпшення тільки покращать торгівельний досвід.`

Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Nimble Network і Artela партнерують для розвитку ШІ. Nimble дозволяє створювати та продавати ШІ агентів, Artela пропонує унікальну EVM++ структуру. Співпраця відкриває нові можливості для розвитку ШІ в блокчейні. 🤝🚀 #інновації
Переглянути
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN революціонізує фінанси Великобританії, зменшуючи шахрайство та витрати, підтримуючи ЦБЦ та інтероперабельність. Її успіх залежить від регуляторного співробітництва та сприятиме інноваціям та безпеці. 👍🌐
Переглянути
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Google Cloud презентував сервіс Blockchain RPC для спрощення розвитку web3. Сумісний з Ethereum, швидкий та надійний. 🌐🔗
Переглянути
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Google Cloud запустив сервіс Blockchain RPC для розробників web3. Підтримує Ethereum та планує розширення. Швидкий та безкоштовний. ⛓️🖥️🚀
Переглянути