Схвалення біткоїн-ETF: переломний момент для криптоіндустрії?

Схвалення біткоїн-ETF: переломний момент для криптоіндустрії?

Аналітики агентства кредитної рейтингової Moody`s стверджують, що схвалення біткоїн-ETF є `переломним` моментом для криптоіндустрії, що ймовірно залучить інституційний інтерес.

Вплив на загальний інвестиційний ландшафт може бути мінімальним через те, що біткоїн є малим активним класом.

Біткоїномічний фонд, що торгується на біржі (ETF), надасть американським інвесторам кращу та більш регульовану доступність до криптоактиву, але, ймовірно, не буде мати великого впливу на загальний інвестиційний ландшафт, про це розповіли аналітики агентства кредитного рейтингу Moody`s Investor Services у своєму ексклюзивному інтерв`ю для CoinDesk у четвер.

Це не означає, що радісна реакція криптоіндустрії на схвалення американськими регуляторами цінних паперів першої партії біткоїн-ETF в середу, 10 років після першої пропозиції, є безпідставною.

`Ми не кажемо, що для біткоїну анонс вчорашнього дня не буде значущим`, - сказав Вінсент Гусдорф, старший віце-президент з дефі та цифрових активів в Moody`s. `Це значуще подія, і вступ інституційних інвесторів на цей ринок стане свого роду поворотним моментом для криптоіндустрії`.

`Біткоїн є відносно невеликою часткою портфелів інвесторів, і саме схвалення самого ETF не є причиною для збільшення цієї алокації`, - додав Крістіано Вентрічеллі, віце-президент в Moody`s.

У останні місяці ціни на біткоїн стабільно підвищувалися після ринкового колапсу 2022 року, спричиненого невдачами кількох великих учасників ринку, включаючи FTX Сама Банкмана-Фріда. Чи буде тривати цей тренд ціновий на короткостроковому періоді залежить від `траєкторії іншої грошової політики і того, чи не побачимо ми більше скандалів` з крипторинку, - сказав Гусдорф.

Ціна біткоїна в четвер зазнала певної волатильності, підскочивши майже до 49 000 доларів, але впала до 46 000 доларів протягом близько 90 хвилин. Однак, за останній рік вартість активу зросла більше ніж удвічі, за даними CoinGecko.

`В середньо- та довгостроковому планах ми бачимо це як позитивний розвиток, який підвищить виявлення ціни та стабільність біткоїна. І ймовірно збільшить алокацію деяких інституційних інвесторів у цей активний клас`, - сказав Вентрічеллі.

Moody`s не призначає рейтинг біткоїну і не має можливості коментувати його багато відомий кредитний ризик, але можливість вкладувати гроші через традиційних гравців, таких як BlackRock, чий біткоїн-трест iShares (IBIT) був серед ETF, які розпочали торгуватися сьогодні, - повідомив Гусдорф. Але покупці можуть `уникнути деякі з ризиків, які можуть бути пов`язані з посередником, який, можливо, був менш регульований до рішення SEC`.

Проте він попереджає, що біткоїн залишається дуже волатильною інвестицією, і інвесторам слід пам`ятати цей ризик, розподіляючи кошти зі своїх портфелів.

Крипто проти традиційної фінансової сфери

ETF також не є єдиним шляхом зіткнення крипто з традиційною фінансовою галуззю (ТрадФі). Гусдорф і Вентрічеллі сказали, що їхня команда уважно стежить за розвитком у сфері токенізації, де використовуються блокчейн і технології розподіленого реєстру, що стоять за крипто, для дігіталізації реальних активів, будь то облігації, фонди чи сировинні товари.

Центральні банки та великі гравці ТрадФі експериментують з токенизацією, а кілька з них вже пропонують токенизовані зелені облігації та інші фонди.

За словами Марата Фарітова, заступника віце-президента у підрозділі DFDA в Moody`s, схвалення біткоїн-ETF є також позитивним для інших гравців криптоіндустрії, від постачальників розв`язків зберігання до токенізаторів.

`Наприклад, тепер банки почнуть використовувати ці послуги для включення рішень, тож, ймовірно, будуть генерувати більше доходу для всіх цих компаній в крипторинку`, - сказав Фарітов.

На думку Гусдорфа, хоча крипто `з все більшою неохотою згадується` на конференціях з токенизації, між ТрадФі та крипторинком відбувається зближення. У кінці минулого місяця команда Гусдорфа оцінила фонд, який стане токенізованим і буде емітуватися на блокчейнах Ethereum та Stellar.

`Таким чином, ми бачимо, як між криптосвітом і ТрадФі з`являється кілька містків`, - сказав Гусдорф.

Надмірний вивід Bitcoin: верхні біржі реагують
Надмірний вивід Bitcoin: верхні біржі реагують
Bitcoin у сумі $500 мільйонів вийшов з верхніх бірж. Були здійснені великі перекази з Huobi і Kraken на адресу Poloniex. Поки курс Bitcoin не реагував на це. можливі різні сценарії. Курс між $63,000-$67,500. 📈🔥
Переглянути
Біткойн готується до параболічного зростання
Біткойн готується до параболічного зростання
Біткойн піднімається до параболічної фази, каже аналітик. Ціль - новий історичний максимум найближчим часом. $59,958 зараз. 🚀📈 #біткойн
Переглянути
Bitcoin: Глобальна ліквідність та $100,000
Bitcoin: Глобальна ліквідність та $100,000
Bitcoin може досягти $100,000 завдяки глобальній ліквідності і зниженню ставок. Ринок очікує биковий тренд, але є ризики. Росте кореляція між ліквідністю та Bitcoin. Зниження ставок сприяє волатильності, але існують небезпеки. Bitcoin може стати безпечним активом. Ціна може досягти $100,000 швидше, ніж очікуємо. 🚀🌕
Переглянути
Шлях Біткоїна до $1M: Аналіз та Перспективи
Шлях Біткоїна до $1M: Аналіз та Перспективи
📈 $62K ціна BTC після зниження ставок. Звіт передбачає можливе досягнення $1M до 2037 року. Відновлення ринку на підході. 🚀
Переглянути