Блокчейн: шлях до масового прийняття

Блокчейн: шлях до масового прийняття

Блокчейн лишається на кроці від масового прийняття

З криптовалютою та блокчейном зараз відбувається багато цікавого.

Але найважливішою новиною року все ще є схвалення Комісією з цінних паперів та бірж США спотових біткойн-ETF — з обсягом торгів на $4,5 мільярда за перші 24 години, усі очі спрямовані на те, як цей новий інвестиційний інструмент вплине на громадське зацікавлення у криптовалютах та блокчейні.

Адже, не дивлячись на те, що технологія блокчейн використовується (і обговорюється в громадському дискурсі) вже понад десять років, все ще вірно порівнювати її прогрес з ранніми днями інтернету. Її початкова точка у еволюції — і чіткий потенціал для наступної деструкції — ехом теорії дисруптивних інновацій Клейтона М. Крістенсена, теорії, яка підкреслює, як технології перевертають встановлені ринки.

Незалежно від того, наскільки революційною чи унікальною була б нова інновація, свіжий прогрес інтенсивно пов`язаний з минулим. Навчаючись уроки від передових технологій, які зараз визнані як ключові для життя та суспільства, ми можемо рухатися у складнощах цього наступного великого технологічного зриву.

Виникатимуть виклики у прийнятті і користуванні по дорозі, проте я вважаю, що шлях блокчейну до неминучого масового прийняття тісно віддзеркалює інноваційні цикли минулих технологій із скромним, а потім астрономічними траєкторіями. А схвалення спотових біткойн-ETF Комісією з цінних паперів і бірж — момент, що сигналізує як підтвердження, так і прискорення. Дозволь мені пояснити. Цикл перший: Поява та початкові виклики

Подібно до підступних стадій як Інтернету, так і хмарних обчислень, початкова фаза блокчейна була помічена ентузіазмом, приглушеним викликами.

Ранні прихильники блокчейну — подібні до першопрохідців хмарної інфраструктури — стикалися із сумнівами, технологічними перешкодами та відсутністю очевидної ринкової придатності. Дані з початку 2010-х років свідчать про загальне зацікавлення блокчейном, але також показують боротьбу у пошуках практичних застосувань та широкого поширення.

Саме під час цього періоду простір криптовалюти став основним випадком використання технології блокчейну. Підйом біткойна викликав цікавість та підтримав експерименти на ланцюгу. Але, хоча обіцянка децентралізованих, недоступних до довіри систем привабила інноваторів, її практична реалізація стикалася з численними перешкодами.

Проблеми масштабованості, невизначеності щодо регулювання та асоціації блокчейну з волатильними ринками криптовалют уповільнювали його ширше прийняття.

Технологія блокчейну дійсно була на своїх початках в початку 2010-х років. І, як із кожною переломною інновацією, подолання початкових викликів вимагало часу, наполегливості та зобов`язання до вдосконалення можливостей технології. Цикл другий: Визнання ринку та консолідація

Протягом двох-трьох років технологія блокчейну розширилася від лабораторій тестування та хакатонів до реальних бізнес-застосувань, використовуваних глобальними гігантами, такими як IBM і Maersk. Зробивши стрибок досить швидко, технологія увійшла в фазу, аналогічну до консолідації ери дот-ком — де продуктивність, користь та UX вивели перший хвилю постачальників, які не змогли відповісти на вимоги підприємства, розробників та користувачів.

Протягом цього періоду блокчейн отримав важливе визнання ринку та зростання інвестицій, а його рішення почали демонструвати вживання в реальному світі. Галузь також стала свідком появи альтернативних платформ блокчейну, таких як Ethereum, кожна з них пропонує унікальні функції та вирішує обмеження попередніх ітерацій.

Середина 2010-х років також стала поворотним моментом для блокчейну, зі зростанням підприємницького прийняття та помітним напливом уваги галузі технологій, яка в основному закріпилася великими прогресивними компаніями та стартапами. Хоча регуляторні рамки почали формуватися по всьому світі, динаміка, характерна для кожної країни, залишалася на шляху надання більш стійкої середовища для компаній досліджувати та впроваджувати технологію блокчейну.

Як і із Інтернетом ери дот-ком під час цієї фази, стали з`являтися життєздатні бізнес-моделі — разом з ними значні інвестиції, що покладають фундамент для довготривалої стійкості. Подібно до дот-кому, в систему вже вбудовано тріщини, оскільки базова інфраструктура та технологія швидко переходили від спекулятивної концепції до легітимної технологічної інновації, яка виявилася вразливою до відмов систем, користувацьких відчуттів та перевірки галузі.

Іншими словами, увага підприємства, комерційність та потенційні користувачі були у центрі уваги, але технічна інфраструктура залишалася дуже повільною, а користувацький досвід на фронтенді залишався помітно нестачливим. Цикл третій: Панування та інтеграція на ринок

Поточна фаза блокчейну схожа на еволюцію галузі хмарних обчислень з групи тестування, насиченої стартапами та ризиковими підприємствами, у стандартне обладнання ринку з можливістю вдосконалення. Хоча є значний прогрес у плані прийняття й вступу, обробки, безпеки, взаємодії та UX, події, які відбуваються на блокчейні сьогодні, наближаються до стандартів та розмірів вебу.

Сьогодні технологія блокчейну лежить в основі додатків у різних галузях, від фінансів до управління ланцюгом постачання — і це тільки початок. Останні аналізи ринку підкреслюють поширення блокчейну, що свідчить про його перехід від нової технології до невід`ємної частини глобальної цифрової інфраструктури, подібно до хмар у Веб2.

На мою думку, ми перебуваємо в місяцях та роках, а не десятиліттях від того, коли люди по всьому світу використовуватимуть Веб3 для здійснення фінансових операцій, прокручування соціальних мереж та гри на швидкості Веб2 — з UX на рівні, де користувачі можуть навіть не усвідомлювати, що їхній цифровий досвід зумовлений блокчейном.

Ріст блокчейну вже зараз переконує традиційні бізнес-процеси та моделі. У фінансовому секторі блокчейн сприяє швидшим та більш безпечним транзакціям. Управління ланцюгом постачання користується збільшеною прозорістю та відстежуваністю, забезпечуючи аутентичність та цілісність продуктів. Смарт-контракти автоматизують та оптимізують складні угоди, мінімізуючи ризик шахрайства та помилок.

Та, крім викликавших зростаючі обсяги торгів, схвалення спотових біткойн-ETF Комісією з цінних паперів та бірж послужило глобальним сигналом підтвердження для урядів, які розглядають наявність застосувань блокчейну як в приватному, так і в публічному секторах.

Найважливіше, еволюція блокчейну довела виправданість — та віддаває практичність — на концепцію децентралізованої фінансової сфери (DeFi). Ми вже в реальності, де традиційні фінансові послуги відтворюються, а навіть вдосконалюються, з використанням технології блокчейн. Це трансформаційно, оскільки це призведе до усунення необхідності у посередниках, відкриваючи доступ до фінансової уч

Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Підвищення можливостей ШІ через партнерство Artela - Nimble Network
Nimble Network і Artela партнерують для розвитку ШІ. Nimble дозволяє створювати та продавати ШІ агентів, Artela пропонує унікальну EVM++ структуру. Співпраця відкриває нові можливості для розвитку ШІ в блокчейні. 🤝🚀 #інновації
Переглянути
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN: Революція Платежів та Інновацій для Фінансів України
RLN революціонізує фінанси Великобританії, зменшуючи шахрайство та витрати, підтримуючи ЦБЦ та інтероперабельність. Її успіх залежить від регуляторного співробітництва та сприятиме інноваціям та безпеці. 👍🌐
Переглянути
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Сервіс Blockchain RPC від Google Cloud: спрощення розвитку web3
Google Cloud презентував сервіс Blockchain RPC для спрощення розвитку web3. Сумісний з Ethereum, швидкий та надійний. 🌐🔗
Переглянути
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Новий сервіс Google Cloud для розробки блокчейну Ethereum
Google Cloud запустив сервіс Blockchain RPC для розробників web3. Підтримує Ethereum та планує розширення. Швидкий та безкоштовний. ⛓️🖥️🚀
Переглянути